Generalul Gheorghiță Vlad: „Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră”

Last Updated on februarie 1, 2024 Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, e de părere că românii trebuie să fie îngrijorați de o posibilă extindere a războiului din Ucraina și cere, în acest sens, o lege pentru pregătirea populației.

Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a subliniat el, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.

Generalul Gheorghiță Vlad: „Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră” 1

Totodată, generalul a spus că MApN a depus în Parlament un proiect care modifică legea privind pregătirea populației pentru apărare: „Și vedeți că este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației. Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră. Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă”.

Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a conchis generalul, citat de Stirile Pro Tv.

Șeful SMA: Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar.

O altă problemă pentru Armata Română o reprezintă deficitul „extraordinar de mare” de personal.

Sunt foarte multe cauze care a determinat personalul să iasă la pensie, de exemplu, sau să nu avem atractivitate în instituțiile de formare militare. Nu vreau să intru în aceste aspecte. Rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front.

Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023”, a tranmis șeful Armatei Române.

N-aș vrea să intru în detalii tehnice. În momentul de față, avem în jur de 80.000 de militari profesioniști. Nivelul de ambiție și consider eu că efectivul suficient pentru o armată profesionistă în România ar fi undeva în jur de 120.000, ați văzut că și ministrul Apărării Naționale a lansat această informație.

Avem în evidențe un număr de rezerviști, n-aș vrea să intru în detalii tehnice, cum am spus. Cert este că din 2007, când noi am renunțat la armata obligatorie, până acum, au trecut foarte mulți ani.

Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007. Asta înseamnă că acum sunt [oameni] undeva în vârstă de 48 de ani”, a completat generalul Vlad.

Batalionul de Comando al Armatei Române face recrutări. Condițiile cerute pentru luptătorii din trupele speciale ale MAPN

Batalionul 53 Comando “Smaranda Brăescu” din Bacău angajează soldați și gradați profesioniști în specialitatea parașutiști-comando, dar și în alte specialități. Procesul de selecție se derulează de-a lungul întregului an, conform RTV.

Generalul Gheorghiță Vlad: „Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră” 2

Când a fost ultima oară când ai facut ceva special?! Dacă îți dorești o carieră în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei României, Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”, organizează recrutarea cetățenilor români cu aptitudini pentru încadrarea cu personal a posturilor de soldați și gradați profesioniști în specialitatea parașutiști-comando și în alte specialități, pe tot parcursul anului 2024”, se arată într-un comunicat al Unității Militară 01983 Bacău, Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”, potrivit Antena 3.

Previous Story

Brașov. Ioan Abrudan a fost reales rector al Universității Transilvania

Next Story

Un client Lidl a fost amendat pentru că a cumpărat prea puțin. Greșeala pensionarului