Foto Brașov. Un tânăr a rămas blocat în  munţii Piatra Craiului, şi a fost salvat cu elicopterul. Acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie

Last Updated on februarie 18, 2024 Foto Brașov. Un tânăr a rămas blocat în  munţii Piatra Craiului, şi a fost salvat cu elicopterul. Acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie 1

Un tânăr de 30 care era blocat în partea superioară din Padina Hotarului, la urcarea spre Vârful Turnu, a fost salvat cu elicopterul. El acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie. Serviciul Public Local Salvamont Zărnești le recomandă turiștilor prudență în alegerea traseelor montane și informare prealabilă.

Sâmbătă, în jurul orelor 16:00, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, a primit solicitare telefonică prin Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont, să intervină în cazul unui tânăr de aproximativ 30 de ani, blocat în partea superioară din Padina Hotarului, la urcarea spre Vârful Turnu“, transmit salvatorii montani, conform Antena 3.

Potrivit acestora, tânărul era singur pe traseu și a constatat că nu mai poate continua ascensiunea, atât din cauza stării zăpezii, cât și a imposibilității de deplasare, deoarece acuza crampe musculare.
Având în vedere condițiile de iarnă, puținul timp rămas până la lăsarea întunericului, dificultatea traseului precum și existența riscului de hipotermie, s-a luat decizia solicitării sprijinului aero prin POA Brașov, pentru a soluționa cazul cât mai rapid. În urma intervenției, tânărul a fost extras și coborât în siguranță“, adaugă Serviciul Public Local Salvamont Zărnești.

Foto Brașov. Un tânăr a rămas blocat în  munţii Piatra Craiului, şi a fost salvat cu elicopterul. Acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie 2 Foto Brașov. Un tânăr a rămas blocat în  munţii Piatra Craiului, şi a fost salvat cu elicopterul. Acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie 3 Foto Brașov. Un tânăr a rămas blocat în  munţii Piatra Craiului, şi a fost salvat cu elicopterul. Acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie 4 Foto Brașov. Un tânăr a rămas blocat în  munţii Piatra Craiului, şi a fost salvat cu elicopterul. Acuza crampe musculare și exista riscul de hipotermie 5

Salvamontiştii din Braşov au acordat asistenţă pentru 13 persoane accidentate în cursul zilei de sâmbătă
Astăzi, 17.02.2024, Serviciul Public Local Salvamont Braşov a fost solicitat să intervină în 13 cazuri, în care persoanele care se aflau pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă sau care se plimbau pe traseele montane marcate s-au accidentat.

Trei dintre acestea au fost preluate de echipajele SMURD/SAJ (Serviciului de Ambulanţă – n.r.) venite în sprijin”, anunţă, sâmbătă seară, reprezentanţii Salvamont Poiana Braşov, conform mytex.ro.
O persoană care practica sporturi de iarnă a solicitat, de asemenea, ajutor după ce părăsit pârtiile amenajate, a schiat în pădure s-a rătăcit.

Pogo, salvamontistul care a fost ucis de avalanșă, era unul dintre cei mai buni schiori. „Muntele a însemnat viața lui”
Tânărul care și-a pierdut viața în urma avalanșei produse vineri, în Făgăraș, era salvamontist, unul dintre cei mai buni schiori free-ride, adică în zone sălbatice din afara pârtiilor.
Venise pe munte cu 3 prieteni și a fost primul care a pornit pe o pantă abruptă din zona cabanei Bâlea, locul său preferat. Pasionat de sporturi extreme, tânărul avea echipament complet de protecție, dar riscul de avalanșă în zonă era mare, scrie Stirile Pro Tv.

Zăpada s-a oprit, dar îl târâse deja spre stânci pe sportivul de 33 de ani, Paul Popescu, mai cunoscut între prieteni drept Pogo. Un coleg salvamontist a văzut prin binoclu ce s-a întâmplat.
Vârful Văiuga, de unde voiau să pornească rând pe rând schiorii, este la 2.443 de metri altitudine. Paul a fost primul din grup. Valul de zăpadă s-a desprins chiar de sub vârf, imediat ce a trecut el, iar la aproximativ 200 de metri l-a prins din urmă. Stratul nu era gros, iar schiorul a fost zdrobit de stânci.

Ceilalți trei schiori au ajuns repede la el, dar Paul nu mai avea semne vitale.
Înainte de această tură, tânărul, cu mare experiență, testase terenul și avea echipament de protecție complet, inclusiv un airbag special, din rucsacul de salvare.

Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu: „Și-a asumat un risc într-adevăr, cunoștea foarte bine zona, știa ce-i sub cei 65 de cm de zăpadă proaspătă. A fost unul dintre cei mai buni freerideri din România, pasionat de mic, salvamontist de la 18 ani. Practica toate spoturile extreme. De data asta neșansa lui a fost să fie dat peste stânci”.

Vineri, riscul de avalanșă în zonă era de 4, din maximum 5. Paul Popescu a mai fost surprins de o avalanșă, împreună cu alți colegi, în 2014. Toți au avut atunci șansa să scape teferi.

Mama lui Pogo: „Trimitea poze, uite mami, un apus, uite mami, ce frumusețe, era o bucurie, trăia pentru Bâlea. El e pe munte de când a învățat să umble, respecta muntele și își asuma riscurile”.
Iulius, prieten: „Pasiunea pentru schi, pentru munte, natură erau mai mult decât pasiune, erau în esența ființei lui și se bucura de fiecare clipă în munte, mai ales de coborârile la apus. Pogo era cel mai bun, dar întotdeauna când vine vorba despre natură există și o doză de hazard. Un ceas rău”.

Cu o zi înainte să moară Paul, în aceeași zonă s-a mai produs o avalanșă, care a îngropat în zăpadă corturile a doi turiști. Din fericire, ei erau în cabană. Iar pericolul persistă. La peste 1.800 de metri, atât în Făgăraș, cât și în Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu, riscul rămâne de 4 din 5.

Previous Story

Andreea Esca: „Iarna mergeam la bunicii mei din Brașov, care aveau o casă foarte frumoasă la poalele unui deal. Era foarte frumos”

Next Story

(Video) Momentul în care un șofer intră cu BMW-ul prin fereastra unui restaurant. Pe banchetă un copil de 6 ani iar soția a căzut lângă mașină