DNA al Bisericii pentru preoții care iau șpagă. Preoții nu au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii și pot fi reclamați

Last Updated on februarie 6, 2024 DNA al Bisericii pentru preoții care iau șpagă. Preoții nu au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii și pot fi reclamați 1

Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie pot fi reclamați, iar pedeapsa poate ajunge chiar și la caterisire, potrivit regulilor Bisericii Ortodoxe.

Cei mai mulți români sunt convinși că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare, mai ales că respectivele tarife sunt afișate în majoritatea parohiilor, scrie Click.

În realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții bănești pentru biserică sunt ajutoarele financiare pe care enoriașii le pot achita de bună voie, iar în schimbul lor trebui să primească și chitanță, scrie Mesagerul Hunedorean.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia. Există sancțiuni care pot merge de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

Această hotărâre de sinod este menită să asigure transparența financiară, să prevină exploatarea financiară a familiilor îndurerate și să evite eventualele abuzuri, însă puțini sunt românii care știu despre această hotărâre.

Apare, așadar, o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.

Aceste restricții și reguli privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor fune­rare pot varia de la biserică la biserică. De aceea, este întotdeauna recoman­dabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești lo­cale pentru informații precise și ac­tua­lizate despre această problemă.

Toate cazurile în care oamenii sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române la adresa de mail biroul.sesizari@patriarhia.ro.

DNA al Bisericii pentru preoții care iau șpagă

Cancelaria Sfântului Sinod propune să fie înființate corpuri canonice de control, din care să facă parte inclusiv juriști și economiști, astfel încât toate tranzacțiile care se fac în biserici și mănăstiri să fie controlate mai atent, scrie Stirile Pro Tv.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române propune ca în regulamentul disciplinar să fie incluse atât luarea și darea de mită, cât și traficul de influență, iar preoții găsiți vinovați, să fie sancționați.

Până acum regulamentul avea în vizor în special donațiile și sponsorizările care, potrivit documentului, „se acceptă numai dacă sunt de un real folos unităților bisericești” și în niciun caz nu sunt cerute de preoți.

Toți banii primiți pe această cale, indiferent de cât de mică este suma, trebuie înregistrați. Pentru orice sumă oferită preotului la botez, cununie sau înmormântare, de pildă, credincioșii trebuie să primească chitanțe oficiale.

Detaliile vor fi stabilite în următoarea ședință a Sinodului planificată pe 29 februarie.
Înființarea acestui Corp de Control a pornit de la cazul arhiepiscopului Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, inculpat recent de DNA.

Previous Story

Brașov. Piața Sfatului fără fântâna arteziană. Va fi construită una mai mică, lângă Casa Sfatului

Next Story

Brașov. Reacția Flaviei Boghiu după ce DNA i-a deschis un dosar penal pentru un prejudiciu de 300,000 de lei. „Sunt nevinovată și voi colabora cu organele de anchetă”