(Video) Tunelurile Alina și Daniela, care vor străbate Munții Carpați. Muncitori din 10 țări lucrează non-stop

Last Updated on ianuarie 15, 2024 România are o autostradă norocoasă. Lucrările la prima autostradă ce va străbate munții Carpați, între Sibiu și Pitești, se desfășoară într-un ritm susținut, astfel că tunelurile Alina și Daniela ar putea să fie gata chiar înainte de termen, speră constructorul.

O echipă Observator s-a deplasat la fața locului și a filmat imagini cu tunelurile Alina și Daniela, ce vor străbate Munții Carpați între Sibiu și Pitești și care reprezintă o premieră pentru țara noastră, fiind primele tuneluri de autostrada realizate în stâncă.

(Video) Tunelurile Alina și Daniela, care vor străbate Munții Carpați. Muncitori din 10 țări lucrează non-stop 1

Muncitorii implicați în acest proiect, care sunt 350 la număr, provin din 10 țări și lucrează fără oprire, în ture de câte 12 ore, coordonați de un inginer austriac, pentru ca totul să fie gata la termen. Constructorul este optimist și speră că cele două tuneluri vor fi finalizate chiar înainte de termen, scrie Antena 1.

Lucrările au început în iunie 2023, iar termenul de finalizare este februarie 2027. Dacă ritmul se menține, spune constructorul, atunci tunelurile vor fi gata mult mai repede, arată cei de la Observatornews.ro.

Ambele nume au fost alese după două femei implicate în acest proiect. Denumirile simple îi ajută pe muncitorii din cele 10 ţări care lucrează pe șantier să comunice mai simplu între ei. Alina și Daniela reprezintă o premieră pentru țară noastră, fiind primele tuneluri de autostradă realizate în stâncă. Săpăturile au început încă din vara anului trecut, iar progresele sunt vizibile.

Cristi Popovici, reporter Observator: Tunelurile se construiesc folosindu-se o tehnică a paşilor mărunţi, adică se sparge dealul cu utilaje speciale, cu un picamer de mare capacitate, apoi se betonează, etapa pe care o vedem în acest moment. Iar se mai sparge un metru, iar se betonează, se ranforsează toată partea superioară, astfel încât dealul să nu cadă peste muncitori. Și pas cu pas se face marele tunel. Până acum s-au construit 150 de metri liniari dintr-un total de un 1.35 kilometri.

Traseul acestui lot, al patrulea din autostrada Sibiu-Pitești, mai include 13 poduri și viaducte. Lungimea totală este de aproape 10 kilometri, care ar trebui finalizați în 2027.

Fernando Lopez, director proiect: Am început construcţia în iunie 2023. Avem deja un progres de 25% Am făcut cam 200.000 de metri de săpături, lucrări de consolidare. Termenul contractual este 2027, cu siguranţă în 2027 februarie o să terminăm.

Proiectantul autostrăzii Ploiești-Brașov va fi amendat

Proiectantul autostrăzii Ploiești-Brașov, compania Consitrans, va fi amendat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întârzierea mai multor documentații.
– Publicitate –
De exemplu, sectorul Cristian – Codlea din cadrul Autostrăzii Ploiești – Brașov nu a mai fost lansat la licitație pentru execuție în 2023 pentru că proiectantul Consitrans nu a livrat documentația promisă, confirmat pentru ECONOMICA.NET reprezentanții CNAIR.

De asemenea. pe sectorul Ploiești – Comarnic aceeași companie nu a demarat investigațiile geotehnice ale căror teme au fost aprobate din luna octombrie 2023, motiv pentru care va fi penalizat, scrie Observatorul Prahovean.

(Video) Tunelurile Alina și Daniela, care vor străbate Munții Carpați. Muncitori din 10 țări lucrează non-stop 2

Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Autostrăzii Ploiești – Brașov a fost demarat în 2021, iar data finalizării proiectării era inițial 11 septembrie 2024. Noul termen de finalizare este 7 ianuarie 2026.

Abia după aceea va putea fi scoasă la licitație construcția efectivă a celei mai așteptate autostrăzi din România din ultimii 30 de ani.

Potrivit sursei citate, pe 13 noiembrie 2023 a fost emis certificatul de urbanism necesar construirii autostrăzii de către Consiliul Județean Prahova.

Previous Story

Foto/Video Brasov. A înghețat Cascada 7 Scări. Peisaj de basm în masivul Piatra Mare

Next Story

Ce salariu are un angajat Auchan în 2024. Angajații primesc şi tichete de masă de 400 de lei