Last Updated on ianuarie 26, 2024 Brașovenii nu vor mai avea voie să fumeze în parcuri. Mai mult, țigara electronică va fi interzisă, în Brașov, în toate spațiile închise, inclusiv la locul de muncă, în parcuri și în autobuzele RAT. Asta dacă va fi aprobat un proiect de hotărâre în acest sens, pus în dezbatere de Primăria Brașov, transmite G4Media.
Documentul prevede regulile și măsurile de prevenire a incendiilor care se aplică în municipiul Brașov, de la clădirile de locuit, la unitățile de învățământ, instituțiile de cultură, biserici, cele de alimentație publică sau în cazul organizării de evenimente.
De asemenea, există prevederi speciale referitoare la zonele unde se poate face foc deschis, singurele zone acceptate fiind cele de picnic, respectiv: Pietrele lui Solomon, La Iepure și lacul Noua, scrie mytex.ro.
Conform proiectului de act normativ, desfășurarea activităților de picnic este permisă și în alte zone decât cele de mai sus doar în condițiile organizării de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.
Un subiect aparte este cel referitor la zonele în care se poate fuma. Astfel, este interzis fumatul:
a) în toate spațiile publice închise;
b) în spațiile închise de la locurile de muncă;
c) în locurile de joacă pentru copii;
d) în mijloacele de transport în comun.
Este interzisă inclusiv utilizarea țigaretei electronice.
În fiecare an, peste 12.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar
Cu toate că este o boală extrem de răspândită, oamenii încă au prejudecăţi când vine vorba despre a doua cea mai răspândită formă de cancer la nivel naţional. În fiecare an, peste 12.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar.
Mitul conform căruia cancerul pulmonar este doar un cancer al fumătorilor creează un stigmat care afectează diverse aspecte, inclusiv susținerea pentru cercetare și programele de sprijin, mai susţin specialiştii, notează adevarul.ro.
Cadrele medicale susţin că există o serie de factori de risc care pot contribui la apariția cancerului pulmonar: expunerea la substanțe toxice, poluarea, fumatul sau istoricul familial.
Astfel, ideea că dacă nu fumezi nu trebuie să-ți faci griji în privința cancerului pulmonar este o concepție greșită comună care poate duce la diagnosticarea târzie și la rate scăzute de supraviețuire.
„Este important să recunoaștem că cancerul pulmonar afectează oameni din toate categoriile, indiferent dacă au fost fumători sau nu. În timp ce fumatul este un factor de risc major, nu toate persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumătoare. Cancerul nu discriminează! Și nimeni nu ar trebui să fie judecat sau să simtă rușine pentru o boală care poate lovi pe absolut oricine”, a precizat dr. Anca Dolhăscu, pneumolog.