Milionarul brașovean Călin Donca, un nou dosar penal? Doi părinţi, condamnaţi la închisoare pentru că au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară

Last Updated on ianuarie 8, 2024 Milionarul brașovean Călin Donca s-ar putea trezi cu un nou dosar penal, de această dată privind educația copiilor. El s-a lăudat că și-a scos copiii de la școală dar acest lucru se pedepsește cu închisoarea.

Doi părinţi din Bihor au fost condamnaţi la 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că, în 2021, şi-au retras din sistemul de învăţământ toţi cei patru copii cu vârste între 8 şi 13 ani, pentru-i educa acasă. Mama are 8 clase, iar tatăl este absolvent de liceu, conform bzb.ro.

Milionarul brașovean Călin Donca, un nou dosar penal? Doi părinţi, condamnaţi la închisoare pentru că au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară 1

Sistemul educaţional de tip „homeschooling” (şcoala acasă, trad.) nu este recunoscut în România. După o verificare cerută de Ministerul Educaţiei în 2022, cele mai multe cazuri (de ordinul zecilor) au fost depistate în judeţele Timiş, Cluj, Suceava şi Bihor.

Cei doi au fost inculpaţi pentru împiedicarea accesului la învăţământul obligatoriu. Fiecare a primit câte 4 luni de închisoare, însă aplicarea pedepselor a fost amânată cu 2 ani. Cazul a fost iniţiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, Bihor, şi a fost urmarea unei reclamaţii depuse de Liceul Teoretic Bratca, localitate unde au domiciliul părinţii.

Copiii au fost înscrişi, în sistem homeschooling, la două unităţi şcolare private din SUA. Unităţile oferă îndrumări părinţilor care doresc să-şi educe acasă copiii, contra unei taxe anuale de 250 de dolari per familie.

Forma de învăţământ „homeschooling” nu este recunoscută în România. Într-o notă internă din 2021, Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor să centralizeze cazurile de retragere din învăţământul de stat şi privat obligatoriu, pe motiv de homeschooling.

Reacţie de la Minister: Învăţământul la domiciliu, va fi de acum raportat de IŞJ-uri „organelor de cercetare”

Ca urmare a acestei decizii a instanţei, Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare să sesizeze organele de cercetare dacă părinţii îşi retrag copiii de la şcoală, potrivit unui document obţinut de Edupedu.ro. O altă măsură pe care ar trebui să o aplice inspectoratele şcolare, conform sursei citate, este identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile învăţământului obligatoriu.

În adresa consultată de Edupedu.ro apare şi informarea părinţilor, prin intermediul şcolilor, cu privire la obligaţiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor.

În adresa Ministerului Educaţiei se arată că, potrivit art. 14 din Legea învăţământului preuniversitar, „părinţii sau reprezentantul legal au obligaţia să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învăţământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor legale. Mai exact, cu amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei.

CEL MAI CUNOSCUT CAZ DE LA BRAŞOV

Controversatul om de afaceri Călin Donca şi soţia acestuia Oriana au declarat în nenumărate interviuri că toţi cei 5 copii au fost retraşi de la grădiniţă sau la şcoală.

Soția se ocupă în întregime de copiii noștri. Am decis să îi creștem noi, i-am scos și de la școală. Este home-schooling. Am decis că este mai bine să îi educăm noi, după gândirea noastră. Ei au anumite sarcini, când și le îndeplinesc, primesc 100 sau 50 lei. Dacă vor haine sau vor activități, trebuie să facă din banii lor.”, a declarat Călin Donca, la Chefi la cuțite, conform spynews.ro.

Soția afaceristului a spus că a făcut acest lucru din plăcere și are mare grijă de fiecare în parte, chiar dacă nu este ușor. De asemenea, toți cei cinci copii dorm cu părinții în același pat.

Să crești cinci copii, nu e chiar ușor. M-am dedicat din plăcere, nu din obligație. I-am alăptat foarte mult, din plăcere. Copiii au dormit de mici cu noi în pat.”, a declarat Orianda Donca.

Previous Story

Zoo Brașov. Pinguini, lei de mare și foci, din 2024. „Focile şi leii de mare îi vom aduce de la mai multe grădini zoologice din Olanda, Franţa, Germania”

Next Story

Sunt șanse ca moldovenii sa ajungă la Brașov pe autostradă mai repede ca bucureștenii până la Brașov pe Valea Prahovei