Au ales bine. Câștigă 2.000 de euro lunar. Meseriile surpriză din România în care acum salariile sunt ca în IT

Last Updated on ianuarie 19, 2024 În România, meseriașii sunt extrem de căutați, iar cererea pentru acești profesioniști este în continuă creștere, reflectându-se nu doar în importanța lor în diverse industrii, ci și în nivelul ridicat al remunerației. Cu toate acestea, paradoxal, numărul lor este relativ redus în prezent, ceea ce amplifică valoarea și atracția acestor specialiști în piața muncii.

Instalatorii, electricienii sau zugravii câştigă aproape cât it-iştii. Criza s-a adâncit atât de mult încât muncitorii îşi aleg clienţii, scrie observatornews.ro.

Au ales bine. Câștigă 2.000 de euro lunar. Meseriile surpriză din România în care acum salariile sunt ca în IT 1

Nelu se pricepe şi la instalaţii, şi la zugrăveli interioare. Face asta de mai bine de 15 ani şi spune că si a ales bine meseria. Lucrează la o firmă, dar execută şi lucrări individuale. Lunar, câştigă cam 2.000 de euro, cât un IT-ist.

Într-o garsonieră, Nelu dă cu lavabil şi montează instalaţii sanitare. Pe lucrări, va lua 6.000 de lei. De exemplu, renovarea unui apartament de 55 de metri pătraţi costă între 4.000 de lei şi 12.000 de lei.

Zugrav: În jur de 6-7 mii. Cu totul, cu baie, cu bucătărie, zugrăvit. Eu mai am nişte lucrări de contractat. Înseamnă undeva la 230 de metri desfăşurat. Tavane plus perete, după ce scădem uşile şi geamurile, iar ca preţ între 12 şi 15 lei metrul pătrat.

A crescut cererea, a crescut şi oferta. Tarifele sunt mai mari cu 20% într-un an. Montarea unui boiler de exemplu costă în jur de 2.000 de lei, cu tot cu instalaţie electrică.

Andrei Ivan, administrator firmă panouri: Se găsesc oameni foarte greu, dar este o piaţă în care angajaţii încep să aprecieze companiile care se ţin de cuvânt. 

Topul celor mai căutați meseriași din România și prețurile pe care aceștia le practică

Un top al celor mai căutați meseriași din România și prețurile pe care aceștia le practică în funcție de serviciul prestat a fost întocmit de un site de specialitate la solicitarea „Adevărul”.

Au fost analizate peste 200.000 de solicitări trimise de la ianuarie 2022 până în decembrie 2023 pe platforma Necesit.ro pentru mai mult de 60 de servicii – incluzând arhitecți, meseriași de construcții, zugravi, instalatori, electricieni, furnizori de panouri solare, contabili, companii de securitate, designeri web și firme de curățenie.

Top 10 cele mai solicitate meserii din România și prețurile practicate:

Au ales bine. Câștigă 2.000 de euro lunar. Meseriile surpriză din România în care acum salariile sunt ca în IT 2

Când comparăm datele noastre din 2023 cu cele de anul trecut, apar câteva tendințe interesante. Am observat o creștere de aproximativ 15 procente în numărul total de solicitări, cea mai semnificativă fiind în construcții. Chiar dacă am întâlnit o creștere considerabilă a prețurilor materialelor și manoperei, cererile pentru construcția de case aproape s-au dublat în acest an, spune Loredana Popescu, directorul de vânzări al Necesit.ro.

Planul unui antreprenor de a aduce acasă două milioane de români

Vlad Iftime, un antreprenor care conduce peste 100 de oameni, are un plan cu privire la aducerea în țară a circa două milioane de români care muncesc în străinătate.

Fiecare antreprenor să convingă doi români să vină acasă, asta mi se pare o idee foarte bună, ori 1.000.000 de antreprenori, uitați că vin două milioane de români acasă. Eu zic că, conving doi”, a susținut, la podcastul Hacking Work, Vlad Iftime, conform Adevarul.

El e este CEO al Vestra Industry și fondator al Haita Land, calitate în care conduce peste 100 de angajați. Iftime are o viziune clară asupra modului în care companiile românești pot concura la nivel global și a impactului pe care îl poate avea revenirea diasporei în economia națională.

Ce curaj are un copil sau doi copii când tatăl e lângă ei acasă, aici, în țară, și ce curaj are cât îl vede odată la câțiva ani și se duce în viață mai departe”, spune Vlad, care are 37 de ani și este tatăl a două fetițe.

Absolvent de Inginerie energetică la Universitatea Politehnică din București și antreprenor în domeniul utilităților publice și automatizărilor industriale, Iftime susține că diferența dintre salariile obținute de români în Vest și cele din țară a ajuns să nu mai fie atât de mare, încât să merite sacrificiul de a trăi separat de familie și prieteni.

Acum 10 ani de zile, diferența de salariu era mare, că aveau aici 500 de euro și acolo 1.300, cu cazare plătită. Era foarte mare diferența. Ori acum nu este așa, că acum un muncitor are 1000, 1000 și ceva de euro, dar în schimb stai acasă, stai în casă ta, ai copiii tăi, ai părinții, prieteni, stai în mediul tău, stai în viața ta”, detaliază antreprenorul.

Previous Story

Aeroportul Brașov doar 7.790 de călători în decembrie. Aeroportul Sibiu a fost întrecut de Craiova

Next Story

Un nou ciclon polar lovește România. În Brașov, frig puternic și ninsori