(Video) Primul tunel de autostradă construit prin Munţii Carpaţi. „Antreprenorul a început deja lucrările la tunelul cu o lungime de peste 1300 de metri”

Last Updated on noiembrie 1, 2023 Autoritățile se ocupă prioritar de autostrada Pitești-Sibiu pentru a se face o legătură directă între Constanța-București-Sibiu și granița de Vest. Autostrada Brașov-București are șanse mari să nu se mai facă niciodată, dacă autostrada București-Sibiu se va dovedi eficientă. Spre Brașov se vor face doar centuri ocolitoare la Bușteni, Sinaia, Predeal.

De aproximativ 30 de ani, românii visează la o autostradă care să traverseze Carpaţii. Primul tunel care străbate Munţii Carpaţi în profil de autostradă, este din ce în ce mai aproape de realitate.

(Video) Primul tunel de autostradă construit prin Munţii Carpaţi. „Antreprenorul a început deja lucrările la tunelul cu o lungime de peste 1300 de metri” 1

Aceste trei tronsoane, de la Piteşti spre Sibiu, care sunt în lucru, au fost ocolite de toţi miniştrii Transporturilor de 30 şi ceva de ani. Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură“, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României, citat de Antena 3.

Chiar şi pe celelalte tronsoane, constructorul şi-a mobilizat echipele pentru a termina înainte de termen acolo unde este posibil. Pe tronsonul dinspre Piteşti şi Curtea de Argeş, stadiul lucrărilor a depăşit 50%.

Lucrurile înaintează foarte bine. Lucrările sunt undeva la 55% ca progres, au mers în acest an foarte bine ceea ce ne face să fim optimişti că anul viitor am putea termina“, a explicat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Deşi lucrarea a fost întârziată timp de doi ani din cauza contestaţiilor, oficialii susţin că şantierul cu o lungime de 9,84 kilometri va fi dat în folosinţă înainte de termenul limită, respectiv anul 2027. Tronsonul conţine 12 poduri şi pasaje, dar şi un tunel de aproximativ 1,5 kilometri.

Tunelurile construite pe aceste tronsoane vor dispune de câte două benzi pe sens, dar şi de sisteme de ventilaţie şi evacuare. Totuşi până vom circula pe această autostradă, mai avem câţiva ani de aşteptat.

Vorbim de secţiunile 2 şi 3, secţiunile exclusiv montane, secţiuni greu accesibile. În momentul de faţă se află în faza de proiectare, ambele secţiuni. Odată cu finalizarea acestei autostrăzi vom avea legătura de la Nădlac la Constanţa numai pe autostradă“, a precizat Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Dacă totul va merge ca la carte, abia în anul 2028 vom avea o autostradă cu o lungime de 122 de km ce va lega centrul şi vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi.

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Lotul numărul cinci ar putea fi primul segment complet al autostrăzii și ar putea fi gata anul viitor, cu un an mai devreme față de termenul stabilit iniţial. Este cel care leagă Piteşti de Curtea de Argeş.

Loturile trei şi patru, cele care trec prin munţi, au ca termen de finalizare anul 2027. Cel mai mult va dura însă la loturilor unu şi doi, care însumează 31 de kilometri și leagă Sibiul de Cornetu. Pentru acestea, termenul de finalizare este 2028.

Sorin Grindeanu:Pe lotul 4 al autostrăzii Sibiu-Pitești (Tigveni-Curtea de Argeș) antreprenorul austriac a început deja lucrările la tunelul cu o lungime de peste 1300 de metri.

Circulația pe secțiunea 4 (9,86 km) a acestei autostrăzi trebuie deschisă cel mai târziu în anul 2027.
Ritmul de lucru este bun iar progresul în șantier a depășit 10%

Advertisements
Previous Story

Festivalul Massif ,UNTOLD-ul de Braşov, în martie 2024, în Poiana Braşov

Next Story

Cristian Cioacă, dat în judecată de fosta soacră. „Cioacă mie mi-a omorât copilul, cum să renunț?”