Last Updated on noiembrie 2, 2023 Brașovul se confruntă cu o situație paradoxală: salarii mici, prețuri foarte mari. O explicație ar fi numărul mare de angajați, înlocuibili, dispuși să lucreze pe salarii mici. În ceea ce privește prețurile, acesta este efectul orașului turistic. Prețurile sunt făcute pentru turiști, veniți aici cu intenția clară de a cheltui bani.
„Salarii in Brasov, de ce sunt asa mici?
Am o uriașă curiozitate, de ce sunt salariile atat de mici la tot ce misca in acest oras, iar preturile la absolut tot, inclusiv imobiliare, sunt mai mari ca in Bucuresti?
De ce nu exista oportunități aici? Toate joburile se invart pe la 2000-3000 sau maxim 4000 de lei daca ai ani de experiența la 99% din tot ce este expus ca oferta de piata. Asta am vazut si in domeniul meu care este cel de Marketing. Aparent o vanzatoare la cofetarie castiga cu tips mai bine ca mine cu 3 ani de experiența in acest domeniu.
Ce ar trebui sa faci in acest oras ca sa castigi mai bine in afara de IT, mostenire de la parinti vreun restaurant/pensiune in judet sau lucrat la stat?
Sau daca raman in orasul asta trebuie sa ma obișnuiesc cu ideea ca salariile o sa treaca de 5000 de lei doar dupa 10 ani de experiența?
Doar mie mi se pare anormal acest fenomen făcând comparație cu preturile la alimente/imobiliare ?” a întrebat cineva din Brașov pe platforma reddit.com.
Acesta a primit mai multe răspunsuri pertinente.
„Pentru că se iau după medie. Brașovul are foarte multe fabrici iar în acele fabrici majoritatea are salariu minim pe economie. S-au mutat liniile de producție dar R&D a rămas prin țările unde e firma mamă.
Preturile in schimb sunt mari pentru că este centru universitar dar și turistic ceea ce înseamnă cerere de cazare mereu. Suntem pe locul 3 la înnoptări după Constanta și București. Acum avem aeroport și în câțiva ani autostrada Sibiu- Făgăraș legata direct cu ieșirea din țară.Preturile astea mari jos nu se duc prea curând doar sa stagneze o perioadă”
„Și pe mine ma frapează chestia asta, în special discrepanta dintre salariul mediu net vs prețul per metru pătrat.
salariul mediu în jud Brașov pe 2023 este de 3,732 lei – > un modest loc 8 /42
prețul mediu pe m2 este de 1580 eu – > locul 3, după Cluj și București
Cu toate ca salariul mediu este cu ~ 40% mai mare în București, diferența de preț / m2 fata de Brașov este de doar +5%.
Dacă ar fi să-mi dau cu părerea, as zice ca:
multe din proprietăți nu sunt cumpărate de brașoveni, ci de persoane din zone mai înstărite , ca specula /proprietăți de vacanta – vezi cazul Portugaliei
salariul net în Brașov este mult mai mare decât cel oficial, având un procent mare de oameni care activează în horeca – hello, Constanța!”
„Locuiesc in Brașov de 1 an și 2 luni aproape. Lucrez in contabilitate. Când m-am angajat, in perioada de proba luat 2.000 de lei. Chiria la un apartament cu o camera de 30 mp la demisol este de 1.200 de lei. Munca + facultate = fără timp liber.
In week-end acuma m-am băgat sa mai lucrez ca și zilier pe unde apuc. Din ce văd la colegii mei, cam toți au salarii cuprinse între 3.000-4.000 de lei cu tot cu tichete. Văd ca imobiliarele au luat-o razna. Prețuri foarte mari. Mâncarea și ea scumpa, hainele costa și ele, benzina la fel (merg cu mașina de la munca la facultate și după acasă pentru ca nu am autobuz).
Peste tot e scumpa viața. Dacă ești singur, te mai descurci, dacă ai și familie cu un copil, deja e complicat. Capul sus și stai drept! O sa treacă”
„Cam puțin 4000 pentru Brașov! În Slatina, cu treisprezece ani la multinațională câștig 4300… Dacă mai bag suplimentare ajung lejer la 5000. Imobiliarele cam scumpe și aici. Garsoniera de cumpărat 32mp 40000 EUR(chiriei 800 lei) , apartament două camere 55-60000 EUR (chirie 1200 lei). Orașul merge chiar foarte bine, multe fabrici de renume…”
„La cat costa o gogoașă in Bran, salariul celei care o vinde ar trebuii sa fie 5000 lei. Net. Si o galagie de bani profit ptr “anteprenorul” proprietar de baraca 2×2. La strada.”
„Ai dreptate salariile sunt putin mai mici decat in orasele concurente (Sibiu, Bucuresti & Cluj). Pe de alta parte un salariu iti arata cat esti de usor de inlocuit :(. Inseamna ca in BV este forta de munca dispusa sa lucreze pe bani mai putini”.
„Ca fapt divers in fabricile din Brașov se plateste mai bine ca la cluj. Brasovul e tras in jos pe medie de multi angajati la banda ieftini si multi horeca pe partime sau minim. Dar multi din horeca ajung la castiguri demne de it. Pe domenii specializate se castiga cam la fel in orasele mari, difera volumul de joburi. Cluj e foarte sus pt ca are multi medici it si prof univ , toti astia au salarii foarte mari, restul vai de capul lor, ca la noi in Brașov”.