Problema parcărilor din Centrul Brașovului, rezolvată cu sistemul suedez cu disc, propus primăriei Sibiu? „4 minute întârziere și amenda de 68 de euro se afla deja în parbriz, fără să fi văzut pe cineva care să o pună”

Last Updated on noiembrie 2, 2023 Parcarea în centrul orașului este văzută ca un drept de șoferi, ca o extravaganță de autorități care încearcă reducerea numărului mașinilor prin creșterea tarifului de parcare. Primăria Brașov încearcă să găsească un preț echilibru pentru șoferii care au treabă în zona centrală și nu stau mult și cei care își parchează mașinile cu orele, doar pentru că este ieftin, aproape gratis.

 

La Sibiu este propus un sistem suedez.  Șoferul achiziționează un disc și setează ora la care a parcat mașina. Apoi trimite SMS de plată. Timpul pentru parcarea mașinii este limitat la două ore, patru ore – sau cât decide Consiliul Local, iar inspectorii verifică periodic parcările, în cazul în care observă o depășire a timpului aplică o amendă.

Problema parcărilor din Centrul Brașovului, rezolvată cu sistemul suedez cu disc, propus primăriei Sibiu? „4 minute întârziere și amenda de 68 de euro se afla deja în parbriz, fără să fi văzut pe cineva care să o pună” 1

Spre deosebire de sistemul actual folosit în zona centrală din Sibiu, ideea propusă are scopul de a maximiza utilizarea locurilor de parcare existente și de a da posibilitatea mai multor oameni să aibă unde să lase temporar mașina.

Propunerea completă a antreprenorul Ioan Alin Tatu, prezentată de Turnul Sfatului: ”M-am întors de curând din Suedia, unde, împreună cu un vechi prieten stabilit acolo, am parcurs peste 2500 km, până aproape de Laponia, pentru a vizita o afumătoare de somon aflată la a cincea generație.

Despre produsele lor excepționale și notorietatea care a ajuns până la urechile regelui suedez, care i-a și vizitat, poate voi scrie într-o altă postare.

Acum doresc să abordez o problemă uzuală: parcarea autoturismelor în zona centrală.

Într-unul dintre orașele vizitate, după ce am explorat centrul și am luat masa, am descoperit la întoarcere că sub ștergătorul mașinii noastre se afla o amendă galbenă de 800 skr, adică aproximativ 68 euro (foto).

Cetățeanul suedez, meticulos în respectarea regulilor (care nu sunt deloc puține), a verificat imediat ceasul și discul și a constatat că am depășit cu 4 minute timpul.

E imposibil să fi fost un polițist vigilent, pentru că în Suedia chiar și penitenciarele sunt păzite de civili special instruiți.

Mă refer la acele penitenciare unde condițiile de detenție sunt superioare celor din unele hoteluri, iar personalul penitenciar se axează mai mult pe reabilitare decât pe pedeapsă.

Repet încă odată: 4 minute întârziere și amenda se afla deja în parbriz, fără să fi văzut pe cineva care să o pună.

Disciplină și seriozitate.

Numai așa, în marile orașe, poți găsi un loc de parcare în centru.

Întors acasă de fiecare dată când încerc fără succes să găsesc un loc de parcare în centrul Sibiului, mă gândesc la eficiența sistemului suedez de parcări.

Cu puțin efort, ar putea fi implementat și la noi. Asta ne-ar permite să optimizăm utilizarea locurilor de parcare din centrul orașului.

Riveranii, angajații sau turiștii nu ar mai lăsa mașinile parcate pe străzile din zona centrală pentru zile, săptămâni sau chiar luni la rând.

Dacă cineva dorește să rezolve ceva sau să viziteze centrul, două ore ar fi suficiente pentru a păstra și mașina în apropiere.

Am cercetat subiectul și voi detalia în continuare modul în care funcționează sistemul suedez de PARCARE CU DISC.

Nu este ceva nou dar este foarte eficient atâta timp cât cineva verifică bine.

Sistemul de parcare cu disc (denumit și “P-skiva” în suedeză) este utilizat în multe alte țări europene pentru a limita durata parcării în anumite zone centrale și aglomerate.

Iată cum funcționează:
Discul de parcare:
Este un disc rotund din carton sau plastic, pe care șoferii îl așază în interiorul parbrizului. Acesta are imprimat un ceas, iar șoferul poate seta ora la care a parcat, rotind o parte mobilă a discului.

Setarea discului:
Când șoferul parchează într-o zonă unde este necesar un disc de parcare, setează discul la ora sosirii, rotunjind, de obicei, la următoarea jumătate de oră.

Limită de timp:
În zonele cu disc de parcare, există o limită pentru cât timp poți parca. De regulă de la 2 până la 4 ore.

Control:
Inspectorii verifică discurile de parcare. Dacă timpul permis este depășit, se aplică o amendă.

Achiziția discurilor:
Pot fi procurate de la benzinării, magazine auto sau primite gratuit la unele evenimente.

Plata:
Se poate face simplu, trimițând un SMS cu numărul mașinii.

Sistemul de parcare cu disc este ideal pentru zonele centrale aglomerate unde se dorește limitarea timpului de parcare.

Inspirându-ne din eficiența și disciplina sistemului suedez de parcări, putem aduce îmbunătățiri semnificative în gestionarea locurilor de parcare din centrul Sibiului, beneficiind atât localnicii, cât și turiștii”.

Peste 20% dintre turiștii care vizitează Brașovul susțin că există o insuficiență a locurilor de parcare în oraș

În perioada august-septembrie 2023, platforma CazareBrasov.ro a efectuat un sondaj cu privire la provocările întâmpinate de proprietarii de unități de cazare din Brașov. Studiul a avut 128 de respondenți, reprezentând diverse tipuri de acomodare: 15% hoteluri, 57% vile sau pensiuni și 28% care funcționează în regim hotelier. Participanții au adus în discuție perspective importante privind industria turismului din Brașov, scrie bzb.ro.

În cadrul cercetării, au fost analizate diverse aspecte semnificative legate de experiența proprietarilor de unități.

Participanților la chestionar li s-au solicitat informații suplimentare cu privire la provocările cu care se confruntă oaspeții lor și principalele probleme semnalate de aceștia.

Unul dintre proprietarii unităților de cazare din Brașov menționează că „Una dintre cele mai mari provocări întâmpinate de către turiștii noștri este lipsa locurilor de parcare în zona Centru Civic, chiar și contra-cost”. Mai mult de 20% dintre turiști au indicat că Brașovul se confruntă cu un deficit de locuri de parcare, cu servicii de parcare publică considerate drept ineficiente. Această dificultate are un impact mai semnificativ în zona centrală a orașului, dar se resimte și în alte zone ale acestuia.

Previous Story

„Salarii in Brasov, de ce sunt asa mici? Iar preturile la absolut tot, inclusiv imobiliare, sunt mai mari ca in Bucuresti?”

Next Story

Guvernul ia în calcul creșterea vârstei de pensionare și a brașovenilor la peste 65 de ani: “Vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani!”