Guvernul ia în calcul creșterea vârstei de pensionare și a brașovenilor la peste 65 de ani: “Vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani!”

Last Updated on noiembrie 2, 2023 Vești proaste pentru cei care vor să iasă la pensie. Guvernul își pregătește cadrul legal pentru a mări vârsta de pensionare în funcție de evoluția speranței de viață, scriu cei de la Antena 3. Vor fi afectați toți pensionarii, inclusiv cei din Brașov. Regula nu se va aplica pensionarilor speciali, care vor ieși la pensie tot la 45 de ani. Restul de la 70 în sus, dacă trăiesc prea mult.

Guvernul plănuiește să crească vârsta de pensionare prin noua lege a pensiilor. ”Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani”, se arată în noua lege a pensionării.

Guvernul ia în calcul creșterea vârstei de pensionare și a brașovenilor la peste 65 de ani: "Vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani!" 1

(foto arhiva)

Fostul ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN, că mulți români vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani.

Cei cu pensii mai mici vor fi nevoiți să lucreze până la 70 de ani pentru că pensia nu o sa fie suficientă pentru acoperirea cheltuielilor.

Dar, prin faptul că vor indexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, este sub nivelul ratei inflației din 2022 care a fost 16,4%, și nu se ia în considerare rata inflației din 2023”, a explicat Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, la Antena 3 CNN.

Pensiile care vor crește cel mai mult după noua lege

Deși toate pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2024, mulți români se vor bucura anul următor de o majorare mai mare a venitului față de alții.

Cu această nouă lege a pensiilor, în funcție de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică.

Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare care n-a fost constant, el a fost în continuă creștere.

La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți același procent de majorare.

Dar trebuie spus că se face o legătură mult mai strânsă între contributivitate și cuantumul pensiei, pentru că acel punctaj mediu pe care noi îl foloseam în prezent – care înmulțit cu valoarea punctului de pensie ne dădea cu cuantumul pensiei – denatura puțin legătura aceasta dintre contributivitate și pensie.

Practic acum se realizează acea calitate de tratament între participanții de la sistemul public de pensii, punând ca și principiu primordial acela al contributivităţii.

În ceea ce privește faptul că unele persoane s-ar putea să nu beneficieze de o majorare, numărul lor este mult mai mic față de marea majoritate care vor vedea că se vor majora pensiile după o anumită regulă.

Dar din punctul de vedere al cuantumului, nicio pensie nu poate fi diminuată, pentru că este un principiu de la care nu se poate aplica scăderea“, a spus Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, marţi, la Antena 3 CNN.

De la 1 ianuarie 2024, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, vor câştiga mai mult bărbaţii care s-au pensionat înainte de 2015, dar şi femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, spun specialiştii.

Potrivit guvernanților, toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul.

Previous Story

Problema parcărilor din Centrul Brașovului, rezolvată cu sistemul suedez cu disc, propus primăriei Sibiu? „4 minute întârziere și amenda de 68 de euro se afla deja în parbriz, fără să fi văzut pe cineva care să o pună”

Next Story

Aeroportul Brașov. Pleacă Dan Air, dar vin alții. „Abordarea lor mi se pare bună, de a avea trei frecvențe pe săptămână, adică se pot face multe combinații de plecări-sosiri de pe aceste destinații”