Deputatul Gabriel Andronache: Discurs în plenul Parlamentului pentru comemorarea Zilei Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, la 36 de ani de la evenimentul care a schimbat istoria Brașovului

Last Updated on noiembrie 7, 2023 Deputatul brașovean Gabriel Andronache, liderul de grup al deputaţilor PNL, anunţă marţi că a obţinut aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor pentru un discurs în plenul Parlamentului pentru comemorarea Zilei Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, la 36 de ani de la evenimentul care a schimbat istoria Braşovului. Discursul comemorativ va fi marţea viitoare, potrivit liberalului.

Am obţinut aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor pentru un discurs în plenul Parlamentului pentru comemorarea Zilei Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, la 36 de ani de la evenimentul care a schimbat istoria Braşovului.”, afirmă Andronache într-o postare pe Facebook, conform news.ro.

Deputatul Gabriel Andronache: Discurs în plenul Parlamentului pentru comemorarea Zilei Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, la 36 de ani de la evenimentul care a schimbat istoria Brașovului 1

Liderul deputaţilor PNL arată că discursul comemorativ va fi marţea viitoare, urmare a dispoziţiilor Legii nr.215/2021 privind instituirea zilei de 15 noiembrie ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987.

”Această lege a schimbat sensul în care era privită revolta de la Braşov, de la eveniment local la eveniment cu relevanţă naţională”, mai precizează Gabriel Andronache.

Cum onorează Brașovul 36 de ani de la „Ziua care nu se uită”

În dimineața zilei de 15 noiembrie 1987, muncitorii de la întreprinderea de autocamioane au ieșit în stradă, profund nemulțumiți de condițiile de trai și de lipsa libertății. Început inițial ca un protest al angajaților de la „Steagul Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest, la care au luat parte mii de brașoveni, s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.

Deputatul Gabriel Andronache: Discurs în plenul Parlamentului pentru comemorarea Zilei Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, la 36 de ani de la evenimentul care a schimbat istoria Brașovului 2

Pentru a marca acest important moment pentru istoria Brașovului și a României și pentru a-i cinsti pe cei care au avut atunci curajul să se lupte cu un întreg sistem represiv, Primăria Brașov, împreună cu Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Federației Române de Triatlon va organiza, începând cu 12 noiembrie, o suită de evenimente comemorative, inclusiv sportive, scrie mytex.ro.

Acestea debutează duminică, 12 noiembrie, cu cea de-a 34-a ediție a Crosului 15 Noiembrie, care se adresează sportivilor amatori, completat de Campionatul Național de Duatlon Sprint și de Trikids, un concurs de duatlon, destinat copiilor între 6-15 ani.

Organizarea acestui eveniment sportiv este realizată cu sprijinul Federației Române de Triatlon.
Sunt onorat să facem parte din acest proiect. Vom aduce la start, la Campionatul Național de Duatlon, cei mai buni triatloniști din România, iar faptul că putem să facem, după atâția ani, o competiție de duatlon și o competiție de trikids – o competiție specifică triatlonului, dar pentru copii – în Brașov, pentru noi este extraordinar.

Pentru că, în continuare, considerăm că Brașovul are un potențial de dezvoltare sportiv imens, probabil mai mare decât toate orașele din țară, având în vedere relieful și infrastructura. Este și pentru noi o premieră să facem parte dintr-un proiect comemorativ și nu cred că o să dezamăgim. Avem foarte multă experiență și putem să o punem în slujba Brașovului”, a precizat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon, citat de bzb.ro.

În mod tradițional, Crosul 15 Noiembrie urmează traseul parcurs de manifestanții revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987. Timp de 32 de ediții, crosul a avut plecarea din fața fostei uzine „Steagu’ Roșu“ (Autocamioane Brașov) și sosirea în zona Prefecturii Brașov. De la măsurătoarea oficială din 2018, pentru a atinge distanța de 5 km, traseul va pleca din uzină, exact din fața Secției 440, cea în care a fost aprinsă scânteia revoltei anticomuniste.

Traseul Crosului 15 Noiembrie va fi următorul: Parcul Industrial Roman – Strada Poienelor – Calea București, până la sensul giratoriu cu str. Toamnei – b-dul 15 Noiembrie (Biserica de Lemn – Hidromecanica – Tribunalul Brașov – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatrul Sică Alexandrescu) – b-dul Eroilor, cu sosirea la Modarom.
Până în prezent 700 de participanți s-au înscris deja la proba de cros, la care se adaugă Ștafeta elevilor, Cursa familiilor și Crosul fotoliilor rulante.

Anul acesta, pe lângă tradiționalul cros popular, evenimentul va mai include Campionatul Național de Duatlon Sprint și Trikids, concurs de biatlon destinat copiilor între 6-15 ani.
Cei care doresc să participe la acest eveniment sportiv se mai pot înscrie online, după crearea unui cont, până în data de 8 noiembrie 2023.

Previous Story

Afacerist în stare gravă. A fost legat de mâini și de picioare în propria casă, fiica de 23 de ani, amenințată cu pistolul, iar iubita s-a ascuns în dulapul casei din Sibiu

Next Story

Dan Air pleacă de la Aeroportul Brașov și primește bonus 200.000 de euro de la Aeroportul Bacău. „ Schema de finanțare dă rezultate, mai mulți operatori s-au grăbit să se intereseze”