Alte probleme la Aeroportul Brașov. Mai multe zboruri ale Dan Air au așteptat în aer zeci de minute din cauza unui senzor. ROMATSA a „atras atenția atât Aeroportului Brașov, cât și UTI asupra necesității urgentării finalizării activităților ce le revin”

Last Updated on noiembrie 3, 2023 Aeroportul Brașov are și probleme tehnice, nu doar economice, cauzate de plecarea companiei Dan Air.  Aterizările pe vizibilitate redusă la aeroportul din Brașov, cauzată de diferite fenomene meteorologice, sunt operate în prezent cu restricții, chiar dacă aeroportul are echipamentele necesare, iar vizibilitatea minimă actuală pentru aterizări este de 550 de metri, transmite boardingpass.ro, preluat de brasov.net.

Din această cauză, în ultimele săptămâni mai multe zboruri (fără pasageri) ale Dan Air au așteptat în aer câteva zeci de minute ca vizibilitatea din jurul aeroportului din Brașov să crească.

Alte probleme la Aeroportul Brașov. Mai multe zboruri ale Dan Air au așteptat în aer zeci de minute din cauza unui senzor. ROMATSA a „atras atenția atât Aeroportului Brașov, cât și UTI asupra necesității urgentării finalizării activităților ce le revin” 1

Această situație ar putea și îmbunătățită, conform ROMATSA, însă aeroportul din Brașov și UTI nu ar fi răspuns solicitărilor repetate ale acesteia de a muta un senzor instalat necorespunzător în apropierea pistei aeroportului brașovean.

Senzorul la care ROMATSA face referire ar fi fost instalat la 0,28 metri deasupra pistei, în timp ce acesta trebuie să fie la aproximativ 2,5 metri deasupra acesteia.

ROMATSA declară, într-un document intrat în posesia BoardingPass, că în luna „septembrie 2023 a fost modificat cadrul legislativ privind evaluarea conformității sistemelor și componentelor ATM/ANS, iar Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și ROMATSA au agreat că solicitările (însoțite de documentația aferentă) de autorizare a sistemelor să fie transmise de ROMATSA către AACR pâna pe data de 31 iulie 2023, pentru a putea fi tratate pe cadrul de reglementare în vigoare la acea dată”.

În acest sens, ROMATSA a „atras atenția atât Aeroportului Brașov, cât și UTI asupra necesității urgentării finalizării activităților ce le revin, esențiale în procesul de autorizare de către AACR (autorizare ATIS, reautorizare AWOS) în termenul agreat” afirmă ROMTASA.

Ținta ROMATSA, comunicata aeroportului Brașov și UTI, a fost ca acest proces de autorizare să se finalizeze până pe data de 1 septembrie 2023, termen ce nu a putut fi respectat din cauza lipsei de reacție din partea celor două părți implicate”, se mai arată în documentul ROMATSA.

Orarul redus al aeroportului din Brașov putea avea consecințe grave

În cursul lunii octombrie 2023, după data de 7 octombrie, când în Israel a început războiul, mai multe companii aeriene din România au executat zboruri de repatriere pentru cetățeni români care doreau să revină de urgență din Israel.

În seara de 19 octombrie, puțin înainte de ora 19, un avion Airbus al Dan Air a decolat de la Brașov spre Tel Aviv, de unde urma să aducă în România peste o sută de cetățeni români. Doar că, din cauza programului redus al aeroportului din Brașov, acest zbor a fost în pericol să se anuleze.

 

La ora 18,59, comandantul aeronavei a primit de la controlorul de zbor avertismentul că la ora 19 se închide aeroportul și că, dacă depășește ora 19, nu mai poate decola. Piloții au făcut un efort special și, în secunda 44 din minutul 59, deci cu 16 secunde înainte de ora 19, au decolat, a relatat Matt Ian David, CEO-ul companiei Dan Air, conform Romania Libera.

Merită subliniat că Matt Ian David este de profesie pilot și se afla la bordul aeronavei – chiar dacă nu pilota personal – tocmai pentru că se executa un zbor de importanță deosebită.

Avionul plecat de la Brașov a ajuns cu bine în Israel, aterizând pe Aeroportul Internațional Ben Gurion. Peste 120 de cetățeni români au fost îmbarcați în acest avion. Imediat după îmbarcare, deci în aceeași noapte, avionul a zburat înapoi spre România. Aici, în România, întrucât aeroportul Brașov nu era deschis (întrucât era noapte), avionul cu români a aterizat pe aeroportul din Bacău.

Toate zborurile spre și dinspre Israel se desfășoară, în aceste zile de război, cu măsuri de siguranță excepționale, atât în avion cât și pe Aeroportul Ben Gurion. De exemplu, pe acest aeroport din Israel, avioanele civile au voie să aterizeze și să decoleze doar pe timpul nopții. Concret, după ora locală 20 (echivalentul orei 17 UTC). În condiții obișnuite, un zbor între România și Israel durează puțin peste două ore.

Acesta este contextul în care compania Dan Air a decis să renunțe definitiv la serviciile aeroportului din Brașov. Mesajul postat de compania Dan Air pe internet a fost următorul:

Previous Story

(Foto/Video) Accident Brașov. Impact violent. Unul din autoturisme a ajuns pe trotuar, iar o persoană a ajuns la spital în stare gravă

Next Story

Aeroportul Brașov vrea să plătească operatorii aerieni după ce a pierdut Dan Air, plătiți generos de Aeroportul Bacău. „Vom face demersurile care se impun și vom discuta cu toate autoritățile să mărim programul la 24 de ore”