Acuzații la Aeroportul Brașov. „În aproximativ 5 luni, Dan Air a pierdut 2,6 milioane de euro, iar braşovenii au pierdut 120 milioane de euro bani publici”

Last Updated on noiembrie 2, 2023 Conducerea companiei Dan Air a lansat acuzații dure la adresa conducerii Aeroportului Brașov, în cadrul unei conferinţe de presă din 1 noiembrie, ce s-a desfăşurat la Bucureşti. Lipsesc dotările pentru iarnă iar Aeroportul ar fi făcut deja o pagubă de 120 de milioane de euro. Nu este sigur ce este inclus în această pagubă: construcția și cheltuielile de operare sau doar construcția. Efectul pagubei îl vom simți când spitalele vor striga după bani de renovări sau ore suplimentare iar cei de la asistență socială vor face scandal pentru că nu sunt bani de salarii.

Principalul motiv invocat de conducerea operatorului a fost legată de programul de 12 ore al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. Mai exact, reprezentanţii operatorului au menţionat că decizia vine în contextul în care pe data de 30 octombrie 2023, reprezentanţii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav au comunicat că extinderea programului de funcţionare de la 12 ore, la 16 ore, se va face abia din data de 15 ianuarie 2024.

Acuzații la Aeroportul Brașov. „În aproximativ 5 luni, Dan Air a pierdut 2,6 milioane de euro, iar braşovenii au pierdut 120 milioane de euro bani publici” 1

Aşadar, programul restrâns, lipsa dotărilor corespunzătoare ale aeroportului, esenţiale pentru efectuarea zborurilor pe timp de iarnă şi lipsa de facilităţi oferite companiilor aeriene – sunt motivele care determină Dan Air să îşi mute cursele pe Aeroportul Internaţional din Bacău.

Mai mulţi operatori aerieni români şi străini aşteptau prelungirea programului Aeroportului Braşov. La data de 1 septembrie 2023 Dan Air a transmis Aeroportului Braşov orarul de zbor pentru sezonul de iarnă, când trebuia să între în vigoare prelungirea programului de funcţionare, de la 12, la 16 ore, aşa cum a fost promis de către autorităţile locale.

Pentru a se asigura că Aeroportul Braşov va fi operaţional şi în condiţii de vizibilitate redusă, a adresat o scrisoare către autorităţile locale şi cele centrale şi a cerut clarificări şi confirmări pentru noul program.

Astfel, DAN AIR plănuia să aducă la Braşov încă o aeronavă, pentru a creşte frecvenţa curselor şi implicit a traficului de pasageri. Urma ca frecvenţa zborurilor pe săptămână să crească, la fel şi numărul de destinaţii (se adăugau Paris, Malaga, Roma, Dublin, Tel-Aviv, Dubai şi Olso)”, a declarat Matt Ian David, directorul Dan Air.

Mai exact, a continuat acesta, promisiunea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav a fost că programul va fi extins începând cu data de 3 noiembrie 2023. De asemenea, el a reproşat conducerii Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav că nu a făcut demersurile necesare pentru prelungirea programului.

Într-un răspuns oficial dat de ROMATSA, la solicitarea Dan Air, Aeroportul Braşov a depus cererea de extindere a programului de funcţionare pe data de 27 septembrie 2023, însă fără a trimite toate documentele necesare acestui demers.

La 1 septembrie 2023 Aeroportul Braşov cunoştea deja programul de iarnă propus de DAN AIR şi a dat asigurări, doar telefonic sau la întâlnirile organizate de faptul că orarul aeroportului se va prelungi”, a menţionat Mat David.

Matt David: „Dan Air a «subvenţionat» existenţa Aeroportului Braşov”
Totodată, el a spus că Dan Air a contribuit la creşterea Aeroportului Internaţional Braşov. „Trebuie să menţionez că Dan Air nu a beneficiat şi nu beneficiază de niciun sprijin din partea autorităţilor locale pentru stimularea creşterii traficului de pe aeroportul din Braşov, chiar dacă mare parte dintre aeroporturile din ţară oferă aceste facilitaţi sau subvenţii per pasager sau alte servicii gratuite.

Dan Air a achitat tarifele cerute de aeroport şi nu le-a negociat niciodată, tocmai pentru a susţine dezvoltarea aeroportului. Dan Air a «subvenţionat» existenţa Aeroportului Braşov şi a forţat alţi operatori să deschidă curse regulate pe acesta ca efect direct al prezenţei companiei noastre însă ca orice business, avem nevoie de predictibilitate.

În aproximativ 5 luni, Dan Air a pierdut deja 2,6 milioane de euro, iar braşovenii au pierdut 120 milioane de euro bani publici”, a mai declarat șeful Dan Air, potrivit bzb.ro.

Pe aeroportul din Brașov va mai rămâne o singură companie aeriană

Odată cu plecarea Dan Air, mai rămân cinci zboruri pe săptămână, spre două destinații. Specialistul în turism László Endre a declarat pentru Covasna Media  că pe lângă zborurile operate de Wizz Air se mențin și cursele charter spre Hurghada, Egipt.

Așadar, dacă Dan Air își menține decizia, zborurile de la Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav vor fi următoarele:

Luni: Wizz Air, destinație Londra
Miercuri: Wizz Air, destinația Londra
Joi: Wizz Air, destinația Dortmund
Vineri: Wizz Air, destinația Londra
Duminică: Wizz Air, destinația Dortmund.

Previous Story

(Foto) Lângă Brașov, se construiește complexul Gușterland: „O instalație tip sanie de vară, o pârtie de schi și 3 de tubing pe suprafață sintetică”

Next Story

Brașov. Bursă de merit pentru un elev care are media între 2 și 2,99! Cu 8,90, la Şaguna, nu iei bursă. „Nu mi se pare corect ca alţi copii de la licee slabe se ia bursă, în condiţiile în care au medii sub 5”