„Retro Marktplatz” Brașov. Târg retro în Piața Sfatului cu fanfare și cântece vechi. „Am reconstituit și cele 30 de povești ale celor 30 de case din Piața Sfatului”

Last Updated on septembrie 19, 2023 În week-end-ul 22-24 septembrie, în Piața Sfatului, asociația „Breasla Meșteșugarilor din Țara Bârsei” organizează, în parteneriat cu Primăria Brașov”, evenimentul „Retro Marktplatz”. Reconstituirea târgurilor din mijlocul orașului vechi, așa cum erau ele odată, este anunțată pe afișul evenimentului: „Onorabilii noștri clienți vor audia concertele de promenadă ale fanfarelor, vor primi spre cetire gazeta târgului și li se vor aduce la cunoștință nemaipomenitele istorii ale locului”. Organizatorii au pregătit mai multe surprize celor care vor vizita târgul.

Ziar vintage
Astfel, a fost editat ziarul „Piața Sfatului”, în format mare, alb-negru, imitând paginația ziarelor brașovene din secolele trecute. Publicația reproduce numeroase reclame din vechea „Gazetă a Transilvaniei”. O reclamă din 1893 anunță pe prima pagină a ziarului „Piața Sfatului” lansarea berii Czell, și locurile din Brașovul acelor timpuri în care se putea cumpăra.

„Retro Marktplatz” Brașov. Târg retro în Piața Sfatului cu fanfare și cântece vechi. „Am reconstituit și cele 30 de povești ale celor 30 de case din Piața Sfatului” 1

Puțini mai știu, că, la începutul secolului XX, frații Czell au reușit să devină cei mai importanți producători de bere din România, având fabricile din Brașov, Timișoara, Cluj și București. Iar berea Czell, una dintre cele mai faimoase și mai căutate.

Poveștile vechiului Brașov
Astăzi, după mai bine de un secol de la lansare, berea Czell poate fi din nou gustată de brașoveni, un grup de tineri antreprenori refăcând rețeta originală. Berea Czell, filtrată sau nefiltrată, cu sticle și etichete amintind de modelul original, o veți putea găsi chiar la standul din cadrul târgului.

Tot din ziarul vintage, veți putea afla cum se ciondănea Ion Luca Caragiale cu precupețele maghiare din Piața Sfatului, ce acrobații se făceau în Turnul Sfatului de echilibristul Szinski, ce povestea în 1934 redactorul ziarului „Universul” despre târgurile de atunci din centrul Brașovului și ce era ascuns în „bășica turnului”, sfera metalică din vechiul acoperiș al Casei Sfatului.

Cei care vor cumpăra produsele meșterilor din „Retro Marktplatz”, în week-end-ul viitor, vor primi gratuit ziarul.

Reclame și fotografii de epocă
Organizatorii evenimentului au pregătit și câteva materiale video care vor rula pe un leedscreen. Într-unul dintre filme se vor succeda numeroase reclame ale magazinelor brașovene din trecut și fotografii vechi cu orașul din cărțile poștale de epocă.

„Retro Marktplatz” Brașov. Târg retro în Piața Sfatului cu fanfare și cântece vechi. „Am reconstituit și cele 30 de povești ale celor 30 de case din Piața Sfatului” 2

Într-un alt film, imaginile din actuala Piață a Sfatului, filmate cu o dronă, vor fi suprapuse cu imaginile din vechile cărți poștale. Amatorii de istorie a brașovului vor putea afla o mulțime de lucruri inedite despre ce vindeau și cumpărau bunicii și străbunicii brașovenilor de azi.

În 1908, de exemplu, pe strada Porții – actuala Republicii – apăruse prima reprezentanță a unei fabrici auto. De aici, puteau fi achiziționate trăsurile cu motor Puch. Tot din reclamele vechi veți putea afla cum se organiza un bal în 1880 și ce fel de vestimentație era obligatorie pentru participanți.

Poveștile oamenilor și caselor din Brașovul de odinioară
Câțiva tineri îmbrăcați în haine de epocă se vor plimba prin târg, înfățișând importante figuri ale lunii brașovene din trecut. Proiectul „Istoria la persoana I” va aduce în fața voastră personajele istorice care vă vor captiva cu poveștile lor despre Brașovul altor epoci.

Deși pe multe dintre casele Piaței Sfatului există plăci de marmură care le atestă importanța și vechimea, este greu de aflat istoria fiecăreia. De aceea, organizatorii „Retro Marktplats” au pregătit mai multe afișe cu coduri QR, care vor decora pavilioanele, cu ajutorul cărora veți putea citi istoria bogat ilustrată a celor 30 de case din Piața Sfatului.

Celor care vor accesa codurile QR vor afla o mulțime de lucruri interesante despre Casa Mureșenilor, Casa Negustorilor ridicată de Apollonia Hirscher, Palatul Czell, Palatul Sofrano, casa negustorului Orghidan și multe altele.

Fanfare și ateliere meșteșugărești
Pe lângă toate acestea, târgul „Retro Marktplats” a pregătit și un program artistic cu fanfare și cântece vechi. Fanfarele „Kronstadt”, „Burzenland” și „Jugenddblaskapelle” vor încânta audiența cu melodii cântate și în trecut în Piața Sfatului sau la evenimentele de seamă. Pe lângă fanfare, vor cânta George și Corina Nica, Ema Moroșanu și doamna muzicii lăutăreși brașovene, Lizica Găman.

Meșteșugarii prezenți la târg au pregătit ateliere și demonstrații, care se vor desfășura într-un cort special amenajat, unde vizitatorii vor putea învăța să meșteșugească diverse obiecte artizanale.
Una peste alta, vă invităm să retrăiți atmosfera Brașovului de altădată, între 22 și 24 septembrie în Piața Sfatului.

Amănunte a oferit Alexandru Ghiza, vicepreședintele Asociației Breasla Meșteșugarilor din Țara Bârsei și organizator al târgului-eveniment, la Radio România Brașov FM:

Va fi un ecran mare pe care vom proiecta filme cu Brașovul. Am făcut un film, am produs noi un film în care facem niște translatări între pozele vechi și peisajul actual, pentru că totuși s-a păstrat incredibil de bine.

Sunt câteva case care au dispărut, s-au reconstruit altele, dar ansamblul, de vreo 200 de ani este cam asemănător. (…) Am reconstituit și cele 30 de povești ale celor 30 de case din Piața Sfatului. Asta am făcut-o căutând în poze vechi și de asemenea corelând cu publicitățile care apăreau în ziarele de Brașov, în principiu.

Pe lângă proprietari au existat chiriași nenumărați și aici trebuie să aduc un omagiu doamnei Astrid de la anticariatul de lângă Biserica Neagră. Deci, prin accesarea unor coduri QR afișate în piață se pot citi poveștile celor 30 de case”.

Mai multe povești despre Brașov scrise de Alexandru Ghiza găsiți pe site-ul casasfatului.ro.

Previous Story

Concerte Brașov. 3 SUD EST la Reduta. Alex Velea și Andreea Bălan la Zilele comunei Teliu

Next Story

Călin Donca, milionarul din Braşov cunoscut pentru maşinile scumpe, a fost arestat pentru 24 de ore de procurorii DIICOT