Last Updated on septembrie 14, 2023 Brașov este orașul din România cu cea mai ridicată rată de asigurare a locuințelor 40%, în condițiile în care media națională este de doar 20%. Primăria și oamenii au înțeles cât de important este să fii cu un pas înaintea dezastrelor naturale. Încă din 2018, locuitorii care nu au încheiat această asigurare sunt înștiințați de administrația locală.
Între timp, legea s-a schimbat, iar primăriile sunt obligate ca, din ianuarie anul viitor, să-i notifice, semestrial, pe cetățenii care nu și-au asigurat proprietățile. În plus, chiar și autoritățile locale pot încheia aceste asigurări, spun cei de la Antena 3.
Cu peste 40% din locuințe asigurate, Brașovul rămâne cel mai asigurat municipiu împotriva dezastrelor naturale. Potrivit datelor furnizate de către PAID, sunt asigurate aproape 60.000 de locuințe dintr-un total de peste 140.000.
“Cred că, în primul rând, este vorba de conştiinţa brașovenilor şi de faptul că au realizat că este important să se asigure. Dincolo de obligaţiile legale, cred că majoritatea braşovenilor au realizat că în anumite cazuri este bine să ai locuinţa asigurată şi tocmai de aceea, pe lângă obligativitatea legală, au făcut-o şi pentru că au conştientizat importanţa acestei asigurări.
Cred că este mult mai important ca fiecare dintre noi să conştientizeze că este în interesul nostru să ne asigurăm locuinţele“, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Este de așteptat ca numărul locuințelor asigurate să crească, mai ales după modificările adoptate în acest an la Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Modificările prevăd, printre altele:
– Costul asigurării obligatorii a locuinței este de 130 de lei pe an;
– Primăriile primes acces la lista electronică a proprietarilor care au încheiat contracte PAD;
– Orice modificare sau înscriere în cartea funciară va fi condiționată de existența PAD;
– Nerespectarea obligației de asigurare a locuințelor atrage amenzi între 100 și 500 de lei;
– Amenzile date de primării se duc integral la bugetul local.
Sursă: Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecarilor de teren și inundațiilor.
“În curând, veți putea cumpăra polița PAD și de la primărie. Mai mult decât atât, veți putea încheia polița PAD pe mai mulți ani dacă aveți credit, pe 20, pe 30. În plus, primăriile sunt obligate să înștiințeze populația cu privire la obligativitatea asigurării de locuință o dată la 6 luni începând cu ianuarie 2024”, a explicat Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAD România.
Braşovul, apartamente tot mai scumpe
Proprietarii de apartamente şi-au ridicat pretenţiile în luna august, încercând să-şi vândă apartamentele la preţuri mai mari decât în luna iulie, iar cei mai îndrăzneţi au fost cei din Braşov, urmaţi de cei din Cluj-Napoca şi Constanţa, se arată în cel mai recent raport al portalului Imobiliare.ro, anunță Biz Brasov.
Potrivit sursei citate, preţul mediu solicitat s-a situat în jurul valorii de 1.437 de euro/mp util.
Oraşul Braşov s-a aflat în fruntea majorărilor de preţ, fiind urmat de Cluj-Napoca şi Constanţa. Capitala se poziţionează, în schimb, la coada clasamentului. De altfel, preţul mediu solicitat în Bucureşti pentru apartamentele scoase la vânzare este abia al patrulea cel mai ridicat din ţară.
De menţionat este şi faptul că într-un singur oraş s-a depăşit de mult pragul de 2.000 de euro/mp util la vânzarea apartamentelor. Este vorba despre Cluj-Napoca.
Apartamentele din Braşov s-au scumpit pe parcursul lunii trecute cu 2,2%, preţul mediu solicitat de către proprietari pentru locuinţele listate pe piaţă ajungând la 1.625 de euro/mp util. Acesta este cel mai semnificativ avans înregistrat pe parcursul lunii august în rândul celor mai mari oraşe din ţară analizate de Imobiliare.ro. Comparativ cu sfârşitul verii trecute, apartamentele din acest oraş sunt, totodată, cu 4% mai scumpe.
Tendinţe ascendente ale preţurilor au apărut pe plan local atât pe piaţa veche, cât şi în cazul locuinţelor noi. O garsonieră într-un bloc construit înainte de anul 2000, poate fi cumpărată, la ora actuală, cu un preţ mediu de 1.625 de euro/mp util. Pe acest segment de locuinţe avansul a depăşit uşor 3% în doar 30 de zile.