Adrian Veştea, despre o posibilă dimensiune militară a Aeroportului Braşov. „Așa putem să extindem platformele de îmbarcare”

Last Updated on septembrie 29, 2023 Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piaţa Victoriei” la Europa FM. Despre Aeroportul de la Braşov, ministrul Dezvoltării a spus că vor fi solicitate fonduri în privinţa dezvoltării şi a unei dimensiuni militare a acestuia, scrie bzb.ro.

Mădălina Dobrovolschi: Există perspectiva ca acest aeroport să aibă şi o dimensiune militară? Vă întreb lucrul acesta pentru că am citit informaţii despre întâlnirea pe care aţi avut-o cu Comisarul European pe Transport Adina Vălean şi înţeleg v-a orientat către finanţări pentru mobilitate duală civil-militară. Ce înseamnă lucrul acesta? E şi Ghimbav lângă…

Adrian Veştea, despre o posibilă dimensiune militară a Aeroportului Braşov. „Așa putem să extindem platformele de îmbarcare” 1
Adrian Veștea:„În judeţul Braşov este cel mai mare poligon militar, poligon NATO, mă refer la Poligonul Cincu. Am considerat de cuviinţă că este foarte important să găsim orice oportunitate de a accesa fonduri, ţinând cont de faptul că la nivel european, în prezent, nu mai există intenţia de a finanţa astfel de obiective şi atunci ar trebui să ne legăm şi să ne legăm la modul realist – nu în sensul că profităm pe nedrept de aceste lucruri – încât să putem să extindem platformele de îmbarcare,

să putem face o serie de investiţii care să îmbunătăţească capacitatea aeroportului încât să poată acomoda şi aeronave militare. Şi în felul acesta să putem să continuăm investiţiile şi să putem să îl folosi pe mai multe domenii de activitate”.

– Deci veţi solicita fonduri pentru dezvoltarea şi unei dimensiuni militare?
– „Absolut. Vom avea astfel de solicitări pe viitor şi nu vreau neapărat să fac doar promisiuni, va exista şi cargo la Braşov.

În prezent există chiar şi un proiect care va face legătura feroviar cu aeroportul. Există un proiect care ţine de Ministerul Transporturilor, de CFR Infrastructura, iar în prezent colegii noştri de la Consiliul Judeţean Braşov vor depune pe trenul metropolitan, pe oportunităţile acestea de finanţare, posibilitatea de a implementa acel proiect de legătură pe calea ferată cu Aeroportul de la Braşov. Eu cred că lucrurile se vor îmbunătăţi, iar eu am fost de fiecare dată optimist. Dacă eram pesimist, niciodată nu aş fi implementat astfel de proiecte”.

Aeroportul, conectat prin cale ferată

Realizarea conexiunii dintre Aeroportul Braşov – Ghimbav şi calea ferată intră în linie dreaptă, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică. Edilul spune că, deocamdată nu s-a aprobat documentaţia, dar este important că aleşii judeţeni s-au pronunţat pentru accesarea de fonduri în vederea realizării acestei lucrări.

„Am făcut un prim pas, prin care Consiliul Judeţean intră în linie dreaptă pentru a accesa 732 de milioane de lei pentru a realiza o interconectivitate între calea ferată şi Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav”, a precizat preş CJ Braşov, potrivit bzb.ro.

Autorităţile doresc să construiască un tronson de cale ferată din Gara Braşov până la aeroport, dar şi unul care să lege aeroportul de Codlea şi, prin aceasta, de Făgăraş şi Sibiu. Cele două tronsoane de cale ferată vor costa ceva mai mult decât Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Previous Story

(Video) Accident Brașov. 7 persoane rănite, după ce un autoturism şi un microbuz au fost implicate într-un accident pe DN 13

Next Story

Brașov. Povestea lui Ozzy, câinele pierdut în munții Bucegi și găsit după 5 zile. „Au fost oameni care și-au luat concediu să meargă cu mine pe munte”