Last Updated on august 3, 2023 Ursul care s-a plimbat zilele trecute prin cartierele Triaj și Tractorul a fost ucis de un tren. Autoritățile au confirmat că acesta era ursul raportat în alertele din ziua precedentă. Echipele responsabile cu gestionarea situațiilor legate de urși din cadrul Primăriei Brașov s-au deplasat la fața locului pentru a gestiona situația.
Nu au fost înregistrate întârzieri ale trenurilor sau pagube materiale la infrastructura feroviară ori la trenul implicat în incident, conform informațiilor furnizate Radio România Brașov FM, citând reprezentanții Poliției Transporturi Feroviare Brașov, prezenți în zona impactului.
Acesta a fost lovit de trenul R4526 care se deplasa de la Deda spre Brașov, chiar la miezul nopții de miercuri înspre joi, la km 2+600, la 300m de sensul de pe str. Hărmanului spre Lunca Câlnicului.
„A fost identificat ca fiind ursul din alertele de miercuri. La fața locului, au fost prezenți și responsabilii pe probleme de urși din cadrul Primăriei Brașov. Nu au fost înregistrate întârzieri ale trenurilor și nici pagube materiale la infrastructura feroviară sau la trenul care l-a lovit”, au specificat reprezentanții Poliției Transporturi Feroviare Brașov, prezenți la fața locului.
Câinii latră, ursul trece
Braşovenii care locuiesc în cartierul braşovean Tractorul au primit marţi dimineaţa, puţin după ora 6.00, „o alertă de urs” pe strada Gloriei, prin sistemul Ro-Alert. Ursul care i-a pus pe jar pe braşovenii din această zonă a oraşului a ajuns şi pe strada Ioan V. Socec, unde a şi fost filmat, scrie bzb.ro.
Animalul nu părea deloc stresat şi nici deranjat de un dulău care în lătra din curtea unei gospodării. Cel mai probabil, ursul respectiv nu este la prima vizită în cartierul Tractorul, o zonă aflată la mare distanţă de zonele împădurite.
Braşovenii din Tractorul au mai fost vizitaţi de urs şi în anul 2018. Atunci, ursul a mers în zona complexului Comercial Coresi.
Ministrul Mediului: 220 de urşi ar putea fi ucişi, propunerea de ordin a fost trimisă Academiei Române
Ministrul Mediului a spus că își dorește ca ordinul să intre în vigore cât mai repede, înainte de a se întâmpla un eveniment nefercit.
“Cred că este bine să clarific faptul că nu ministrul Mediului, nu Ministerul Mediului decide că trebuie ucişi, împuşcaţi, eutanasiaţi, relocaţi sau alungaţi un număr mai mare sau mai mic de urşi. Există un studiu făcut de către persoane care cu asta se ocupă în fiecare zi, studiu care, pe de o parte, estimează populaţia totală de urs brun din România şi, pe de altă parte, propune nişte măsuri de diminuare a conflictelor între urs şi om.
Şi când mă refer la diminuarea conflictelor, mă refer la acele situaţii în care interacţiunea dintre om şi urs se soldează fie cu pagube însemnate în gospodăriile oamenilor şi primesc zilnic mesaje de la familii care îmi trimit fotografii cu animale din bătătură ucise de puţin timp de urs şi care mă întreabă cu ce or să-şi hrănească copiii de azi încolo.
Cine o să le asigure hrana de astăzi încolo? Discutăm despre familii aflate de obicei în sate de munte, fie că sunt din judeţul Alba, din judeţul Cluj, din Mureş, din Harghita, din Covasna sau din alte judeţe. Este o întrebare la care Ministerul Mediului trebuie să răspundă la fel cum trebuie să răspundă şi acelor situaţii în care interacţiunea dintre urs şi om produce pagube şi mai grave, respectiv vătămarea sau chiar decesul unor persoane”, a declarat Mircea Fechet, potrivit RTV.
În procesul de avizare pentru uciderea urşilor, Academia Română a transmis că este de acord cu 220 de exemplare în loc de 500.