Last Updated on iulie 25, 2023 Construit de o Asociație a comunității săsești la începutul secolului trecut, ștrandul Codlea este cel mai vizitat loc de agrement al orașului.
Ștrandul a fost numit la începuturi Băile ”Carmen Silva”, după Regina Elisabeta a României, 1843-1916. Se știe că regina venea prin partea locului, iar legendele spun că s-a și scăldat în ștrandul sașilor de la Codlea. ”Această comunitate a depus un efort fantastic în acea perioadă, pentru că nimeni nu se bucura de un astfel de privilegiul Existau acele programe de muncă voluntară prin care oamenii din comunitate veneau și făceau curat sau curățau bazinele”, a spus Ovidiu Stan, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Codlei, potrivit stiridecluj.ro.
Apele ștrandului izvorăsc din inima stâncilor Măgurii Codlei, muntele care străjuiește deasupra cochetului oraș. Apa care alimentează ștrandul poartă numele de Pârâul de Aur. Oamenii spun că efectele acestei ape asupra organismului sunt dintre cele mai bune. Este o apă care își păstrează temperatura constantă întreaga durată a anului și permite scaldatul în orice anotimp.
”Bazinul a fost căptușit cu bârne de brad, iar fundul nu a fost betonat. Apa e curată și te relaxează. Se zice că este meteo termală și tot timpul are 18 grade”, a spus un turist.
Ștrandul Codlei a fost amenajat de Zeidner Verschönerungsverein (Asociația Codleană Pentru Infrumusețare) în anii 1903-1904. Bazinul este alimentat de un izvor al Goldbach-ului (pârâul de aur), a cărui apă are o temperatură constantă de 18 °C. În 1905 este amenajat hanul din pădure. Între 1932 -1936 sub conducerea lui Thomas Dück și datorită intervenției voluntare a tineretului, a corului bărbătesc și a colectivelor diferitelor întreprinderi este lărgit bazinul la 50 m lungime.
(Regina Elisabeta a României, 1843-1916)