Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti

Last Updated on iunie 12, 2023 Un urs a fost prins sâmbătă noaptea,  în zona Sub Tâmpa din Brașov. El a fost relocat. Vineri, o ursoaică cu trei pui a fost dusă la sanctuarul din Zărneşti, după ce autorităţile din comuna Dărmăneşti, din judeţul Bacău, au solicitat ajutorul rezervaţiei.

Azi-noapte, în jurul orei 2.30, Sub Tâmpa (Bastionul Țesătorilor) a fost capturat un urs în vârstă de 3 ani. După capturare a fost transportat în zona de relocare. Din 2021 au fost capturați și relocați 17 urși”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, conform brasov.net.

Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 1

(foto mytex.ro)

Acest exemplar a fost filmat pe străzile pietonale din centrul istoric, chiar în toiul nopții. În imaginile surprinse de martori se vede că ursul aleargă speriat, iar mașinile de poliție și jandarmi încearcă să îl alunge din zonă.

În căutare de hrană, tot mai mulți urși coboară din păduri și ajung pe străzile din oraș, dar și pe cele din Poiana Brașov. Autoritățile din Brașov au montat mai multe cuști în zonele în care a fost semnalată frecvent prezența urșilor.

O ursoaică cu 3 pui a ajuns sâmbătă, 10 iunie, la sanctuarul din Zărneşti, după ce autorităţile din comuna Dărmăneşti, din judeţul Bacău, au solicitat ajutorul rezervaţiei. „Am acceptat aducerea lor la sanctuar pentru că ursoaica este rănită la un picior, pe care nu îl va mai putea folosi niciodată, iar riscul pentru ea şi puii ei era mare.

Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 2 Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 3 Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 4 Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 5

Se obişnuise să îşi caute de mâncare în curţile oamenilor din zonă. Am trimis o cuşcă (capcană) în zonă şi abia după aproape 2 săptămâni, mai exact azi noapte, s-a reuşit capturarea. Are aproximativ 8-10 ani şi puii sunt născuţi anul acesta”, au transmis reprezentanţii sanctuarului Libearty, conform bzb.ro.

Un urs a fost fotografiat într-o pădure situată la 30 kilometri de Craiova. „Cum a ajuns ursul la câmpie?“

Reprezentanții Ocolului Silvic Dolj au confirmat informația că un urs a fost văzut în zona pădurii Radovan. Ursul a fost surprins de o camera de supraveghere in punctul de hrănire a vânatului. Primarii din zonă au anunțat localnicii sa aibă grija și sa nu mai intre în pădure.

Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 6

Oamenii au crezut la început că este vorba de o farsă. “La început, când am fost informat de un reprezentant al Ocolului Silvic Perișor, am crezut că este vorba de o farsă. Nu mi-a venit să cred. Cum a ajuns ursul la câmpie? Ulterior, am înțeles că povestea este reală. Am anunțat cetățenii să fie foarte atenți”, a declarat primarul Marin Cioi, primarul localității Întorsura, conform Adevarul.

Cazul este monitorizat de autoritățile doljene. “Ursul a fost surprins de o cameră de supraveghere a Ocolului nostru, în punctul de hrănire a vânatului. Angajații Ocolului Silvic au anunțat imediat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, Jandarmeria, Poliția. Cazul este monitorizat în acest moment”, a declarat Dănuţ Răţoiu, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Dolj.

Urs și la Vaslui

Urme de urs au fost descoperite recent în vecinătatea localității vasluiene Arsura, în condițiile în care în zonă nu a semnalată vreodată prezența sălbăticiunilor. Autoritățile locale le-au cerut sătenilor să evite deplasările în pădure.

Localnicii spun că un urs a fost văzut sâmbătă. 3 iunie, la Lohan, în zona Huși, astfel că sălbăticiunea ar fi putut ajunge și în zona comunei Arsura. „Până la noi informații și îndepărtarea pericolului vă recomandăm să evitați deplasările la pădure și în zone cu vegetație înaltă”, este apelul autorităților locale, conform Adevarul.

Brașov. Urs capturat în zona Sub Tâmpa. Ursoaică, cu 3 pui, rănită la picior, dusă la sanctuarul din Zărneşti 7

În situația în care este semnalată prezența unui urs, vă recomandă să vă adăpostiți în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția; să nu vă apropiați de el pentru a face fotografii; să nu îl hrăniți; să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte; să faceți zgomot, gălăgia sperie ursul și astfel poate fi ținut la distanță;

să nu vă bazați că este suficientă distanță până la urs și să vă îndepărtați de el; să vă păstrați calmul și să nu fugiți”, mai spun reprezentanții autorităților din comuna vasluiană.

În ultima vreme a fost semnalată prezența mai multor urși pe raza județului Vaslui, un lucru neobișnuit pentru această zonă a țării.

„Este ceva neobișnuit pentru zona noastră”

M-am deplasat personal în zona respectivă şi am văzut urmele care par să fie ale unui urs. Tinerii care au descoperit urmele ieşiseră la pădure. Este ceva neobişnuit pentru zona noastră. Poveştile despre un urs care a fost văzut pe dealurile din zona municipiului Huşi circulă de câteva zile”, a declarat Andrei-Dinu Năstase, primarul comunei Arsura.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Adrian Veștea: Nu vom avea curse aeriene între București și Brașov

Next Story

Aeroportul Brașov. Dan Air: „Am pregătit 5.000 de bilete la doar 49 de euro/persoană, doar la zborurile selectate”