Aeroportul Brașov. George Copos: „Am stat 20 de minute în aer, gândiţi-vă ce înseamnă pentru bucureşteni să ajungă atât de repede la Braşov”

Last Updated on iunie 19, 2023 Oamenii de afaceri vor zboruri rapide București-Brașov, pentru a nu mai sta blocați în trafic. De la inaugurarea Aeroportului Braşov nu au lipsit nici oamenii de afaceri. Între cei prezenţi se număra şi Marcel Butuza, cel a cărui firmă a construit pista aeroportului şi care a făcut primele lucrări la aeroport. Braşoveanul a amintit că a făcut şi alte lucrări importante la Braşov, dar a considerat că este momentul politicienilor pentru declaraţii.

Marcel Butuza era alături de George Copos, cel care deţine un lanţ hotelier în Poiana Braşov şi care gestionează transportul pe cablu. „Noi avem altele de făcut. Trebuie să mărim domeniul schiabil până la Râşnov pentru că, acum, că avem aeroport, vor veni mult mai mulţi turişti. Am stat 20 de minute în aer, gândiţi-vă ce înseamnă pentru bucureşteni să ajungă atât de repede la Braşov”, a spus George Copos, potrivit bzb.ro.

Aeroportul Brașov. George Copos: „Am stat 20 de minute în aer, gândiţi-vă ce înseamnă pentru bucureşteni să ajungă atât de repede la Braşov” 1

Aeroportul Brașov, primul record: zborul inaugural a fost cel mai urmărit la nivel mondial pe „flightradar”

Primul zbor cu destinația Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a stabilit un record. Acesta a fost cel mai urmărit zbor la nivel mondial din data de 15 iunie. Aplicația flightradar permite oricui să urmărească în timp real cum decurge un anumit zbor.

De obicei, un avion este urmărit în aer de cei apropiați pasagerilor, dar zborul dintre București și Brașov a fost urmărit de peste 2.900 de persoane potrivit datelor Adevărul.

Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a fost inaugurat în 15 iunie 2023, cu un zbor de la București Otopeni, cu care au sosit mai mulți reprezentanți ai administrațiilor locale, dar și reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României și chiar ambasadorii Regatului Unit și Franței.

Aradul controlează zborurile de la Brașov

Controlorii de trafic aerian din Arad primesc, la 400 de kilometri distanţă de aeroport, datele înregistrate pe camerele de la Braşov, le analizează pe 14 monitoare, dirijând în baza analizelor făcute traficul aerian şi aeronavele care aterizează și decolează de la Brașov.

Aeroportul din Braşov este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotat cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie: echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, cea ce pentru călători e o veste extrem de bună: nu mai sunt nevoiţi să îşi scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână. În România, doar aeroporturile din Cluj-Napoca şi Timişoara sunt dotate cu astfel de sisteme de detecţie.

Aeroportul Braşov este singurul din România şi din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăseşte pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar şi SUA.

De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Braşov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia şi Thales – Franţa. Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Braşov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar şi uman pe care l-au implicat cele două proiecte.

Aeroportul şi turnul de control virtual au fost realizate în 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor două lucrări se situează la 130 milioane de euro”, conform unui comunicat al UTI CFM, prezentat de Special Arad.

S-a vorbit la inaugurare şi de faptul că această tehnologie şi concentrarea personalului de dirijare a zborurilor într-un singur centru, cel de la Arad, facilitează formarea profesională a operatorilor la un nivel mai ridicat, cu instrumente noi, care generează informaţii relevante şi detalii-cheie, preluate de la echipamente performante.

Previous Story

Charter Aeroportul Brașov-Antalya, mutat la Aeroportul Sibiu. Dan Air și-a schimbat programul orar pentru toate cursele spre și de la Brașov

Next Story

Brașov. Protest al taximetriștilor, astăzi. Circulația autobuzelor pe mai multe artere principale va fi afectată