Last Updated on iunie 10, 2023 Aeroportul Brașov va fi deschis săptămâna viitoare. Adrian Veștea spune că pe 15 iunie vor fi primele curse, iar acestea vor asigura legătura cu Germania, dar și cu alte țări europene. Nu vor exista curse spre București, nu este rentabilă în acest moment.
„Primele curse, chiar în cursul zilei de 15, de pe Aeroportul Brașov sunt din Germania, de la Nürnberg. Vom avea în fiecare zi câte o destinație. Avem și Dortmund, avem și München, vom avea și Stuttgart. De asemenea, curse de Londra, curse de Bruxelles și curse de Barcelona, pentru început. Deocamdată legătura cu Bucureștiul nu este reglementată, dar cu siguranță orice activitate comercială în momentul în care va deveni rentabilă va deveni o opțiune și va deveni o oportunitate nu doar cu Bucureștiul, ci cu toate zonele țării”, a spus la Europa FM președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
„Construcția Aeroportului Brașov – Ghimbav poate fi comparată cu o călătorie lungă. Poate, multă lume consideră că destinația este inaugurarea aeroportului, dar, în realitate, toată munca depusă de o echipă dedicată de profesioniști este ca toate aceste demersuri să se transforme într-un culoar de accelerare pentru dezvoltarea județului Brașov.
Pentru noi, aeroportul Brașov e doar o rotiță dintr-un mecanism complex la care lucrăm de ani de zile pentru a consolida pilonii strategiei de dezvoltare regională”, a declarat Adrian Veștea, citat de mytex.ro.
Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că este cel mai modern aeroport, ţinând cont de faptul că vin şi cu ultima tehnologie în domeniu. ”Aeroportul Braşov este primul aeroport din estul Europei care va fi dirijat din punct de vedere al traficului aerian de la distanţă, de la Arad, printr-un turn virtual”, a explicat el.
CJ compară deschiderea aeroportului Brașov cu FITS Sibiu
Adrian Veştea a explicat că este ultima generaţie în acest domeniu şi marea majoritate a aeroporturilor la nivelul ţărilor dezvoltate au astfel de sisteme de dirijare printr-un turn virtual pentru că există mai multă acurateţe şi se poate vedea fiecare detaliu atât în zona spaţiului aerian al turnului virtual cât şi în vecinătatea aeroportului.
Aeroportul Braşov va spori accesibilitatea oportunităţilor de business, va duce la dezvoltarea turismului regional şi va deschide drum pentru evenimente culturale internaţionale, reiese dintr-un Raport al Consiliului Judeţean Braşov, dat publicităţii vineri, care analizează impactul pe care îl va avea instituţia aeroportuară asupra regiunii, scrie Turnul Sfatului.
Conform documentului, odată cu finalizarea aeroportului, “Braşovul a devenit cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, după regiunea Bucureşti-Ilfov, depăşind Timişoara şi Cluj-Napoca în primul trimestru al acestui an”, ceea ce va face ca “piaţa muncii să fie una atractivă şi în creştere la nivel local”
“Prezenţa aeroportului va deschide drum şi pentru evenimente culturale internaţionale. Aşa cum Sibiu a atras Festivalul Internaţional de Teatru, aşa cum Cluj are TIFF Transilvania International Film Festival, aşa noul culoar de zbor e un culoar de accelerare pentru evenimente culturale de amploare”, se concluzionează în document.
(Aeroportul Brașov)
În ce priveşte impactul aeroportului în economia locală, autorii raportului prezintă, în cifre, ce înseamnă, în Europa aeroporturile locale: o creştere de +10% a conectivităţii aeriene directe este însoţită de o creştere de +0,5% a PIB-ului pe cap de locuitor, o creştere de 4,7% a investiţiilor străine directe, de la 0,3 până la 0,7% a salariilor la nivelul regiunii respective şi un spor demografic de 3,9% la nivel local.
“Aeroporturile regionale constituie un element deosebit de important al infrastructurii critice, vital pentru securitatea unei ţări şi a cetăţenilor săi. Acestea joacă un rol esenţial pentru serviciile de ambulanţă aeriană (de urgenţă sau planificate), pentru zborurile de monitorizare şi de stingere a incendiilor, precum şi în situaţii de urgenţă (catastrofe naturale şi de altă natură, inundaţii), contribuind astfel la buna funcţionare a serviciilor de salvare, a administraţiei publice, a instituţiilor şi a întreprinderilor. (…)
Dezvoltarea aeroportul Brașov nu este un simplu punct pe o agendă, ci un punct de plecare pentru o strategie complexă de dezvoltare regională“, se arată în documentul CJ Braşov.
De asemenea, acesta punctează că, datorită conectivităţii sporite, regiunea Braşovului se va putea poziţiona “nu doar ca o destinaţie de weekend la nivel naţional, ci ca o destinaţie europeană, oferind cu adevărat potenţial agroturismului şi proiectelor pentru zonele izolate ale judeţului”.
“Cel mai bun exemplu este accesul facil al turiştilor internaţionali la trasee precum Via Transilvanica. Traseul intră în judeţul Braşov dinspre satul mureşan Archita şi continuă prin satele braşovene Beia, Roadeş, comuna Buneşti Criţ, ieşind din nou spre Mureş către Saschiz. Domeniul schiabil din judeţul Braşov este al doilea mare beneficiar. Datorită aeroportului, Braşovul se aliniază la marile atracţii de iarnă, alături de zone precum Innsbruck care sunt deservite de aeroporturi regionale“, se mai arată în raport.