Last Updated on mai 26, 2023 Brașovenii care și-au cumpărat apartamente în Sânpetru sunt din ce în ce mai triști. Ajung cu greu în Brașov, la serviciu sau la școala/grădinița/creșa copiilor. Mult timp pierdut în trafic.
Doar opt kilometri despart Brașovul de comuna Sânpetru. Drumul veșnic aglomerat traversează inclusiv centura ocolitoare a municipiului Brașov. Nici nu trebuie să aruncăm privirea spre hartă, când ajungem în zonă. Locul e ușor de găsit: e acolo unde e aglomerația mai mare.
Ruxandra locuiește de cinci ani în Sânpetru. Lucrează în Brașov, acolo își duce și copilul la creșă. Binecuvântarea dealurilor verzi de la marginea comunei a fost repede înlocuită de calvarul orelor petrecute la volan.
Ruxandra, localnică Sânpetru, pentru Observator TV: Nervii sunt întinşi la maxim şi ajungi la limita răbdării. Casa noastră a fost pusă la vânzare, acesta este principalul motiv pentru care, dacă pot spune așa, dăm o viață cât de cât liniștită, în afara orașului, pe una probabil la fel de agitată. Vom reveni la agitația din oraș.
Ruxandra nu e singura care vrea să scape din coșmar.
Localnic Sânpetru: Este foarte aglomerat tot timpul, la orice oră. Nu mai e un interval în care să zici că poți merge cât să ajungi în timp util oriunde ai avea. Sper să se întâmple ceva, s-a mărit localitatea, nu cred că e vina noastră. E jenant, jenant. Ar trebui să se ia măsuri cât mai repede, că toți avem de suferit, și noi, cei mari, și copiii.
În Sânpetru, un apartament cu două camere se vinde cu 78.000 de euro, iar unul cu trei camere, între 100.000 şi 107.000 de euro.
Aproape 70% dintre locuinţele vândute în Braşov au fost cumpărate cu cash
Aproape 70% dintre locuințele vândute în Braşov, în primul trimestru au fost cumpărate cu cash, arată un raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară pe baza datelor ANCPI, scrie newsbv.ro.
Dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov, unde peste 69,5% dintre casele şi apartamentele vândute în intervalul ianuarie – martie au fost achiziţionate astfel.
În acelaşi timp, cel mai mic procent de tranzacţii realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuinţele tranzacţionate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, relevă analiza SVN.
Totodată, mai mult de jumătate (50,2%) din totalul tranzacţiilor cu locuinţe încheiate în Bucureşti şi Ilfov, în trimestrul I, au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, în timp ce 49,8% au fost cumpărate prin credit ipotecar.