Last Updated on mai 16, 2023 Junii Dorobanţi vă învită sâmbătă, 20 mai, pentru a marca 100 de ani de existență. Astfel, dis-de-dimineaţă, la ora 9:00, Junii vor fi la Biserica „Sfântul Nicolae” din Piaţa Unirii, Braşov, unde preotul paroh Vasile-Filip Prodea va oficia o slujbă aniversară.
„În 20 mai 2023, dis de dimineață, la ora 9:00 vom începe ziua la Biserica Sfântul Nicolae din Piata Unirii, unde preotul paroh Vasile-Filip Prodea va oficia o slujba aniversara (Te-Deum) cu ocazia împliniri a 100 ani de existenta a grupului nostru.
La nici o sărbătoare a junilor, nu poate lipsi tradițională hora a noastră , asa ca la ora 10 ne vom da mâinile și vom dansa Hora Junilor în Piață Unirii acompaniați de saxofon și acordeon.
Pașii ne vor purta pe străzile centrului istoric al Brașovului pana la Centru Cultural Reduta, unde când ceasul va bate ora 11 vom da drumul la un eveniment unic pentru tradiția junilor din Schei Brașovului și Brașovul Vechi :
gala aniversara “100 de ani Dorobanți” unde vor fi momente de aducere a minte a istoriei nostre, de subliniere a rolului biserici în istoria noastră prin cuvântarea protopopul Dănuț Benga și a prof.doc.preot Vasile Oltean, vom trecere în revista și rolul în viata cotidiana a Brașovului cu ajutorul autorităților locale, vom avea parte dacă bunul Dumnezeu ne ajuta de moment poetic oferit de dragul nostru, poetul Dan Despan și vom asculta minunata voce a Betinei – Maria Schwartz!
Întrarea este LIBERA, iar evenimentul se adresează tuturor categoriilor de vârstă!” transmit Junii Dorobanți.
Junii Dorobanti: „De astăzi înainte pentru ca suntem în Anul Centenar, vă vom prezenta câteva particularități despre istoria Junilor Dorobanți.
Certificatul oficial de naștere al grupului este un caiet de ședință din 1923.
Atunci a fost pusa baza actualului grup, deși acestia activau împreună cu Grupul Junilor Curcani încă din 1879
Grupul Junilor Dorobanți era format din seniorii ( bărbați căsătoriți) , ce erau înscriși în cele doua asociații din zona de proveniență a junilor Dorobanți : Asociația “Societatea Costenilor-Ajutorul” fondată încă din 1903 și mai târziu, “Societatea Pajiștenilor-Crucea Dreptății” cu personalitate juridica din 1925.
Inca de atunci, membrii junilor erau domiciliați în zona străzilor Pajiștei, Fantanitei, Valea Tei, Printre Grădinii.
Denumirea de “Dorobanți” a fost luată de către juni în memoria și cinstirea pentru vecie a ostașilor români ( chiar și a locuitorilor din Schei) care au căzut pe câmpul de lupta în Războiul de Independenta a neamului romanesc între 1877-1878.
În 1923, grupul avea un număr de 53 membri.
Pentru a face diferența fata de restul grupurilor de juni : Tineri, Bătrâni, Curcani, Brasovecheni, Roșiori și Albiori, grupul nostru are câteva elemente distinctive, care le vom prezenta în perioada ce urmează :
– STEAGUL
-TROITA ȘI CRUCILE PROTEJATE
-PORTUL ( HAINELE ROMÂNEȘTI)”