Last Updated on aprilie 17, 2023 Junii Brașovului vor ieși astăzi la stropit. Astăzi, în a doua zi de Paști, după Liturghie, Junii Tineri vor merge, după obiceiul cetelor de feciori, la stropit („cu strochitu”). Ei se vor aduna în Piața Prundului (Unirii), unde, după ce vor cânta Troparul Învierii la Troiţa lui Ilie Birt, se vor prinde în tradiționala horă a junilor și pe rând vor repeta ritualul aruncării buzduganului.
După horă, tinerii se vor despărți în cete conduse de armași și de vătaf. Apoi, în frunte cu muzicanții, anume tocmiți pentru aceasta zi, Junii Tineri vor colinda Șcheiul și vor intra în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitați. Le vor stropi pe domnișoare cu parfum, vor cânta și vor juca și vor fi răsplătiți cu ouă roșii, cozonac, vin, anunță newsbv.ro.
Pe alocuri, fetele au păstrat obiceiul să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le prind cu bongoşe pe hainele româneşti (costumele tradiționale, populare), iar aceia dintre junii tineri care adună cele mai multe flori sunt consideraţi a fi preferaţii fetelor… Pe înserat, junii se vor aduna la casa vătafului, în jurul unei mese îmbelșugate.
Primăvara, mai ales perioada pascală, readuce în atenţia publică vechiul obicei al Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, pe care cei mai mulţi îl cunosc pentru „Ziua de Călări” sau „Coborârea în Cetate” – pitoreasca defilare călare din Duminica Tomii, la o săptămână de la Duminica Învierii, anul acesta picând pe 23 aprilie. Tradiţia Junilor este însă mult mai bogată şi calendarul de manifestări se întinde din 25 martie până în 24 ianuarie, anunță mytex.ro.