Braşovul va pregăti piloţi pentru avioanele F-35, de producție americană

Last Updated on aprilie 25, 2023 România va cumpăra avioane militare F-35 de la americani iar piloții vor fi pregătiți la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov . Instituția brașoveană va cumpăra imulatoare de zbor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Anunţul licitaţiei pentru achiziţionarea de echipamentele şi programele informatice incluse în proiectul amintit a fost publicat pe platforma electronică de achiziţii publice. Valoarea totală a contractului este estimată la 9.331.835 lei, cu tot cu TVA, din care 3.486.202 lei (inclusiv TVA) este alocată achiziţionării a două simulatoare aerospaţiale cu cabină de zbor ce va permite pregătirea viitorilor piloţi pentru o gamă variate de avioane, de la F – 35 Lighting II (avion militar multirol de generaţia a V-a), la Boeing 737, Yak – 52 sau Cessena 172, scrie Brasovmetropolitan.

Braşovul va pregăti piloţi pentru avioanele F-35, de producție americană 1

Sistemul vizual al fiecărui simulator va fi alcătuit dintr-un proiector laser şi ecran de proiecţie curbat central fixat pe un schelet metalic montat pe platformă mobilă, anunță bzb.ro.

De asemenea, simulatorul va fi completat cu o cască de realitate virtuală ce are încorporată tehnologia Mixed Reality. De asemenea, vor fi achiziţionate programele informatice pentru simularea zborurilor, dar şi un pupitru de comandă, pentru monitorizarea funcţionării echipamentelor şi a parametrilor de zbor de către un instructor.

Avioanele vor veni începând cu anul 2030

Această achiziţie se face, cel mai probabil, în contextul în care România a început demersurile pentru achiziţionarea de avioane multirol de generaţia a V-a (F – 35 Fighting Falcon). Decizia privind achiziţionarea acestor aeronave a fost aprobată în 11 aprilie de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar potrivit estimărilor oficialilor români, avioanele F – 35 ar urma să intre în dotarea Forţelor Aeriene Române începând din anul 2030.

În acest moment, Forţele Aeriene Române au în dotare aeronave F – 16 second-hand, cumpărate din Portugalia şi, până în luna mai, avioane MIG – 21 LanceR. De asemenea, în perioada următoare va primi încă 32 de aeronave F – 16 second-hand, achiziţionare din Norvegia.

Previous Story

DAN AIR a semnat contractul cu Aeroportul Brașov. Zboruri către 8 destinații din 6 țări europene

Next Story

Foto. Accident Brașov. Mașină răsturnată într-o prăpastie pe drumul de Poiană. 5 persoane rănite