Last Updated on aprilie 13, 2023 Adrian Veştea, președintele Consiliului Județean, a explicat de ce vor puține curse aeriene la deschiderea Aeroportului Brașov. Wizz Air a anunțat douar două curse, una spre Londra și una spre Dortmund. El spune că toate companiile aeriene au o strategie progresivă de introducere a noilor rute, prin lansarea lor în pachete de câteva destinaţii pentru a fi promovate corespunzător şi a fi asimilate în piaţă.
„Ne apropiem cu pași rapizi de deschiderea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav! A fost un proces lung, un drum anevoios și cu multe piedici, dar în curând vom zbura de aici, de acasă, de la Brașov!
Salut cele două companii cu care perfectăm contractele pentru primele zboruri de la Brașov! Mă bucur că o companie 100% românească se aliniază marilor operatori aerieni din Europa și că a ales Brașovul ca bază pentru zborurile sale principale! Barcelona, Budapesta, Bruxelles, Milano, München, Londra (Luton), Nurnberg, Stuttgart sunt orașele spre care vom zbura cu Dan Air; Londra (Gatwick) și Dortmund sunt orașele spre care vom zbura cu compania Wizz Air, iar în Creta și Antalya vom ajunge cu zboruri de tip charter tot din Brașov!
Dincolo de aceste destinații și companii, se cuvine să fac totuși câteva precizări:
• Purtăm în continuare discuții cu toate companiile aeriene interesate să opereze zboruri de la Brașov.
• Destinațiile nu sunt decise de noi, ci de companiile aeriene care operează zborurile, tot ele fiind cele ce suportă costurile aferente.
• Companiile aeriene negociază cu conducerea Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, convin asupra tarifelor specifice pe care le au de achitat pentru a utiliza aeroportul, analizează piaţa şi decid care sunt rutele care au grad de încărcare de natură să le asigure nivelul de profit aşteptat.
Consiliul Judeţean Braşov şi RA „AIBG” fac ceea ce trebuie, asigurând cadrul necesar pentru desfăşurarea activităţii aeroportuare, dar nu au nicio pârghie prin care să convingă companiile să opereze o anumită destinaţie.
• Până acum am avut o abordare proactivă, am iniţiat studii la nivelul marilor companii din judeţul Braşov, am discutat cu operatorii din turism din Braşov şi judeţele învecinate Covasna şi Harghita pentru a colecta date care să susţină decizia de a deschide rute către destinaţiile solicitate în mod uzual.
• Trebuie cunoscut faptul că practica în domeniu în ceea ce priveşte introducerea noilor destinaţii pe piaţă, în aşa fel încât acestea să fie acceptate şi rentabile, este aceea de a introduce progresiv noile rute, prin lansarea lor în pachete de câteva destinaţii pentru a fi promovate corespunzător şi a fi asimilate în piaţă.
• Potenţialul pieţei la nivelul arealului acoperit de Aeroportul Internațional Braşov-Ghimbav poate fi foarte mare ca număr de pasageri şi ca diversitate de rute, însă deschiderea tuturor destinaţiilor în acelaşi timp este imposibilă atât din punctul de vedere al disponibilităţii aeronavelor şi echipajelor de zbor, cât şi din punctul de vedere al asimilării de către comunitate a acestor destinaţii într-un timp foarte scurt.
• Anunţarea noilor destinaţii se face într-un anumit ritm, în anumite perioade ale anului, astfel că dacă în momentul de faţă nu avem curse spre Paris, Roma sau Stockholm, acest lucru nu înseamnă că în perioada următoare ele nu vor exista.
Sunt convins că Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav va fi foarte curând în topul aeroporturilor din România, din punctul de vedere al traficului aerian, iar Brașovul va deveni o destinație europeană de top!” a scris Adrian Veștea pe Facebook.