Cetățuia Brașovului, conflict Coliban-Veștea. Câștigă iar Bucureștiul?

Last Updated on martie 10, 2023 Brașovul a intrat iar în zona de conflict Primărie-Consiliul Județean, așa cum s-a întâmplat în era Căncescu-Scripcaru. Allen Coliban a anunțat că dorește ca Primăria să preia Cetățuia Brașovului dar Adrian Veștea nu este de acord și anunță că instituția Consiliului Județean a început demersurile de preluare. Veștea îl acuză pe Coliban că nu este în stare să aibă grijă de turnurile Brașovului așa că nu poate avea grijă de Cetățuie. În urma acestui nou conflict, Brașovul va pierde Cetățuia, care va fi predată unei instituții din București.

Scandalul intervine după ce Adrian Veștea a început să creadă că poate fi ales primarul Brașovului la următoarele alegeri. La Consiliul Județean i-au scăzut șansele de realegere după ce a pierdut Țara Făgărașului, trecută la PSD. Veștea este în conflict deschis cu primarul Făgărașului. Se zvonește de o alianță care l-ar pune în încurcătură pe Veștea, alianță în frunte cu George Scripcaru.

Cetățuia Brașovului, conflict Coliban-Veștea. Câștigă iar Bucureștiul? 1

Guvernul a retras ieri memorandumul care trebuia să stabiliească dacă Cetățuia va fi predată Primăriei Brașov, ministerului de Interne sau universității Transilvania. Memorandumul a fost retras la solicitarea Consiliului Județean Brașov care dorește acum preluarea Cetățuii.

În urma demersului instituţional realizat de Consiliul Judeţean în atenţia premierului Nicolae Ciucă, de pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de joi a fost retrasă discutarea Memorandumului privind darea în administrare a Cetăţuii Braşovului.

Acest subiect va fi definitivat în urma consultărilor care vor fi organizate la Palatul Victoria cu autorităţile administraţiei publice locale – Primăria Municipiului Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov”, a declarat Adrian Veștea, citat de mytex.ro.

Adrian Veștea recunoaște că dorește să preia Cetățuia, și propune un parteneriat cu Primăria.

„Am considerat de cuviinţă să facem lucrurile instituţional, nu să transformăm subiectul Cetăţuii într-unul de campanie electorală. Am intervenit la momentul oportun, atunci când soarta acestui monument istoric ar fi putut lua o turnură pe care noi, braşovenii, nu ne-am fi dorit-o.

Îi asigur pe braşoveni că în momentul în care vom fi invitaţi la Guvern, n-o să pledez decât în direcţia în care îşi doreşte comunitatea braşoveană şi Primăria în privinţa administrării Cetăţuii. Nu se va urmări altceva decât ca atât Primăria, cât şi Consiliul Județean Brașov să-şi asume un angajament ferm privind restaurarea şi reintegrarea în circuitul cultural-turistic a Cetăţuii de pe Dealul Straja”.

Veștea este susținut în preluarea Cetățuii de Nicolae Pepene, unul dintre cei mai slabi istorici ai Brașovului, dar bine înfipt în funcții de conducere, pe criterii politice.

La conferinţa de presă convocată de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a participat şi directorul Muzeului de Istorie, istoricul Nicolae Pepene, care, printre altele, a ridicat problema patrimoniului istoric administrat de Primăria Braşov.

Nu înţeleg un lucru. Ieşim în public cu acest subiect (directorul muzeului a făcut aluzie la acţiunile primarului Braşovului, Allen Coliban, care, printre altele a organizat şi o campanie de strângere de semnături, n.r.), dar nu vedem ce este în jurul Cetăţuii Braşovului?

Ce ne-a oprit să întreţinem zona din jurul monumentului. Cum să am încredere să dau un monument istoric în administrare, când văd că zona din jurul este în halul în care este. Consiliul Judeţean Braşov a făcut ce trebuia să facă: a dat Primăriei Braşov dreptul de proprietate asupra Cetăţii Braşov, respectiv turnurile, bastioanele.

După ce a făcut acest transfer, ce strategie a avut Primăria pentru a pune în valoare aceste monumente? Turnul Alb este abandonat. Turnul Negru este abandonat. Cred că am demonstrat că Primăria Braşov este cel mai prost administrator al monumentelor istorice. Este o realitate”, a declarat Pepene, citat de bzb.ro.

Zvonurile spun că primarul Coliban a primit ieri un ajutor nesperat din partea PSD. Acest partid l-ar fi forțat pe premier să retragă de pe ordinea de zi memorandumul privind Cetățuia.

Întrebat despre revenirea cetățenii în patrimoniul Brașovului, edilul a spus: „Consider că e un pas înainte și consider că vocea celor peste 5.300 de brașoveni care au semnat petiția, petiție care cere explicit ca cetatea să revină în patrimoniul Brașovului, a produs efecte. Cred că este o victorie a lor, în primul rând, și totodată se face dreptate în sensul deschiderii unor poli de dialog între Guvern și autoritățile locale”.

Noi mizăm pe acest transfer, drept pentru care am inclus în bugetul pe anul acesta peste un milion și jumătate de lei, primele lucrări – sunt lucrările de punere în siguranță – și totodată studiile necesare pentru procesul amplu de reabilitare. Avem acești bani, putem demara de anul acesta, așa cum am spus. În plus, există fonduri europene pe care încă putem să le atragem și pe care ar fi păcat să le pierdem”, a adăugat Allen Coliban, citat de b1tv.

Cetățuia Brașovului devine primul test preelectoral pentru Coliban și Veștea. Ca și în anii precedenți, nu va exista nicio colaborare între Primărie și Consiliul Județean Brașov. Când doi se ceartă, din Brașov, câștigă al treilea, din București.

Previous Story

Brașov. 4 studente la un pas de moarte, într-un apartament închiriat.  „La 4 dimineața, una dintre fete s-a trezit cu frisoane și stare de leșin. A vomitat de mai multe ori și abia se putea ține pe picioare”

Next Story

Jurnalistul brașovean Marian Olaianos, concediat de Televiziunea Română după ce ar fi bătut și strangulat o colegă: „M-a lovit cu palmele, cu pumnii”