Mergi? SlanăFest la Brașov, Festivalul clătitelor la Prejmer

Last Updated on februarie 8, 2023 Brașovenii și turiștii sunt invitați la SlanăFest și Festivalul clătitelor la Prejmer. De joi până duminică, producători locali din Brașov, Covasna, Mureș și Harghita se reunesc la SlanăFest 2023. Târgul ce se va desfășura pe Bulevardul Iuliu Maniu, vis-à-vis de fostul liceu Hidromecanica. Aceasta este a patra ediție de la Brașov. Ultima a avut loc în februarie 2020. Producătorii vor pune pe tarabe slănină, mezeluri, pălincă și dulciuri tradiționale.

„SlanăFest este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază – slănina – care a deservit, de-a lungul istoriei, supraviețuirea multor generații, atât în timp de pace, cât și pe vremuri de izbeliște.

Mergi? SlanăFest la Brașov, Festivalul clătitelor la Prejmer 1

Prin organizarea acestor târguri încercăm să-i ajutăm pe micii producători locali, oferindu-le posibilitatea comercializării și a promovării produselor. Nu numai slănină și mezeluri, ci și brânzeturi, kurtos, langoș, băuturi specifice. Pălinca este, iarăși, vedeta târgurilor”, a detaliat coordonatorul evenimentului, Zakarias Barna, citat de Radio România Brașov FM.

SlanăFest are loc în acest final de săptămână și la Sf. Gheorghe (10-12 februarie) și la Sălaj (11 februarie), anunță mytex.ro.

Festivalul clatitelor la Prejmer

Festivalul Clătitelor (sau Fasching) este cea mai așteptată sărbătoare a sfârșitului de iarnă. Delicioasele preparate vor putea fi savurate pe străzile din Prejmer în weekendul 11-12 februarie a.c.

Celer mai delicioase clătite așteaptă să fie degustate la Fasching – așa cum se numește sărbătoarea rămasă de la sașii din Prejmer – în 11 și 12 februarie. Potrivit tradiției Bisericii Evanghelice, Fasching este sărbătoarea organizată înainte de intrarea în Postul Paștelui, anunță Adevarul.

Tinerii sași din Prejmer obișnuiau să se deghizeze în diferite personaje și să plece cu căruța prin sat, în ceea ce acum se numește Parada măștilor. Ei făceau clătite, pe care le vindeau localnicilor și, cu banii strânși, organizau un bal care însemna ultima distracție înainte de intrarea în Postul Paștelui.

Ediția cu numărul 17, de la reluarea obiceiului
Tradiția s-a păstrat timp de secole, chiar dacă ea a mai suferit modificări, în special de la reluarea ei din acest secol. Până acum au avut loc deja 16 ediții, la care localnicii au venit nu numai cu clătite, ci cu mult mai multe bunătăți și delicatese specifice Prejmerului.

„Producătorii locali se pregătesc deja și vor fi prezenți cu preparatele cu care i-au obișnuit deja pe oaspeții festivalului de-a lungul primelor 16 ediții. Gospodinele noastre din comunitate scot rețetele de clătite din sertar și vor aduce în fața vizitatorilor foarte multe sortimente delicioase de clătite, cu cele mai renumite umpluturi”, a explicat Mihai Apafi, primarul din Prejmer.

Previous Story

Surse. Aeroportul Brașov. Primul zbor de linie spre Frankfurt cu Wizz Air

Next Story

Iarnă. Minus 23 de grade Celsius la Brașov