Colegiul Medicilor ia atitudine în doctorului din Brașov care monta dispozitive cardiace de la morți. „Este ilegal, imoral şi nedeontologic. Nu există niciun fel de scuză”

Last Updated on februarie 20, 2023 Colegiul Medicilor ia atitudine în cazul medicilor de la Brașov și Iași acuzați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate şi le montau pacienţilor. Medicul de la Iași a fost arestat, medicul de la Brașov are o soartă mai ușoară pentru că este cercetat e Parchetul Militar, anchetatorii de acolo sunt mai blânzi cu suspecții în uniformă. Medicul brașovean lucrează la Spitalul Militar.

Întâi de toate trebuie să menţionez că toate informaţiile mele sunt cele din presă, nu am o altă sursă de informare. Dacă aceste lucruri sunt adevărate, situaţia este de neacceptat. Tot ceea ce s-a întâmplat este ilegal, imoral şi nedeontologic. Nu există niciun fel de scuză pentru cineva, nu-i medic cel care să practice o astfel de acţiune.

Colegiul Medicilor ia atitudine în doctorului din Brașov care monta dispozitive cardiace de la morți. „Este ilegal, imoral şi nedeontologic. Nu există niciun fel de scuză” 1

Dacă această lege există în alte state şi probabil se referă la acele ţări cu resurse limitate, există un context, există o anumită motivaţie, faptul că nu au resurse financiare la îndemână.

Dar sunt nişte riscuri despre care acele studii nu vorbesc. Este risc infecţios, pentru că orice astfel de dispozitiv care stă în corpul uman un timp oarecare va avea ceea ce numim un biofilm, adică nişte microorganisme care sunt foarte aderente la dispozitiv şi niciun fel de sterilizare nu poate să le îndepărteze.

Asta nu poate să fie o motivaţie a ceea ce s-a întâmplat în România. În primul rând nu s-a respectat o procedură pentru că o astfel de procedură nu există.

Nu există o reglementare, deci tot ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, nu poate să fie acceptat, nu poate să aibă niciun fel de scuză”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu, Preşedintele Colegiului Medicilor din România,  potrivit Ziarul de Iasi.

Consimţământul pacientului. Prof. Coriu spune că se îndoieşte de faptul că pacienţii care primeau acele dispozitive erau informaţi în legătură cu provenienţa acestora

Medicul care a făcut acest lucru trebuia să informeze dacă el avea un dispozitiv pe care vroia să-l reutilizeze, trebuia să-i spună pacientului, trebuie să obţină un consimţământ, eu sunt foarte curios cum a fost dat acest consimţământ, pacientul dacă a fost informat că este vorba despre un dispozitiv reutilizat, şi pacientul a consimţit să primească acest dispozitiv. Mă îndoiesc, mă îndoiesc. Nu poate să existe o explicaţie pentru această acţiune.

La acest moment, vor fi simultan trei anchete, este ancheta procuraturii care deja se derulează, este ancheta administrativă a spitalului care va verifica procedurile care au fost încălcate şi cine le-a încălcat, pentru că nu poate să fie o singură persoană, o secţie nu înseamnă o persoană şi mai multe persoane care trebuia să sesiseze existenţa acestei ilegalităţi şi este ancheta care va fi declanşsată prin autosesizare, pentru că noi avem această instituţie a autosesizării, vorbim de trei judeţe, Iaşi, Braşov şi Neamţ, deci Colegiul Medicilor din aceste judeţe se va sesiza, va declanşa o anchetă disciplinară şi după, la finalizarea acestei anchete vom discuta, vom vedea ce sancţiuni, bineînţeles toate lucrurile se vor discuta pe probe.

Eu cred că aşa ceva este o excepţie, eu, sincer să vă spun, nu mi-aş fi putut imagina, eu ca medic care practic de 30 de ani medicina în România, nu mi-aş fi putut imagina că există aşa ceva. Sunt convins că sunt mulţi, mulţi medici de bună credinţă care nu cred că aşa ceva ar putea să fie posibil”, a mai explicat prof. dr. Daniel Coriu.

 

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, despre dosarul stimulatoarelor cardiace reimplantate: Este inadmisibil / Loveşte în temelia încrederii în corpul medical / Aceste cazuri nu trebuie să existe, dar nu trebuie generalizat

 

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, afirmă că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acţiuni, referindu-se la cazul cardiologului care ar fi reimplantat pacienţilor stimulatoare prelevate de la cadavre. ”Acest caz loveşte în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”, afirmă medicul, apreciind că astfel de cazuri nu ar trebui să existe, transmite news.ro.

 

”Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis, duminică, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, citat de G4Media.

Cătălina Poiană mai spune că medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe.

Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis medicul.

Aceasta face apel, însă, la opinia publică ”să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

 

Previous Story

Poiana Brașov. Au fost pornite tunurile care produc zăpadă artificială. „Schiați cu precauție, reducând considerabil viteza”

Next Story

Brașoveanul care și-a împușcat amanta mortal în piept cu o armă de vânătoare, condamnat la doar 10 ani de închisoare