Brașov. Alt restaurant închis de Protecția Consumatorului, la sesizarea unui client. „Utilizarea unor ustensile de bucătărie neigienizate, cu multiple depuneri negre, solidificate”

Last Updated on februarie 28, 2023 Protecțian Consumatorului a mai închis un restaurant, temporar, pentru numeroase nereguli. Restaurantul a primit o amendă de 10.000 de lei, stabilindu-se măsura de oprire temporară a prestării serviciului de alimentație publică, până la remedierea deficiențelor descoperite de echipa de comisari, anunță Monitorul Expres.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brașov a desfășurat lunio acțiune de control la operatorul economic Oldpandamania SRL Brașov, care activează în domeniul alimentației publice, ca urmare a unei sesizări primite de la un consumator.

Brașov. Alt restaurant închis de Protecția Consumatorului, la sesizarea unui client. „Utilizarea unor ustensile de bucătărie neigienizate, cu multiple depuneri negre, solidificate” 1

Dintre cele mai importante nereguli, comisarii CJPC Brașov menționează:

-Utilizarea unui spațiu de producție/preparare care nu era constituit cu anexe speciale pentru efectuarea operațiunilor asupra materiilor prime;
-Folosirea unor ouă care prezentau, pe coajă, urme biologice (vectori de Salmonella), preparatelor culinare finite nefiindu-le asigurată securitatea;

-Folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu ventilatoarele cu urme de grăsime solidificată și praf (aici fiind depozitate materii prime, legume/fructe, preparate finite, semifabricate, acestea putând fi impurificate accidental);

-Folosirea unor spații de depozitare pentru preparatele finite neigienizate, cu urme de praf și grăsime solidificată;
-Utilizarea unor ustensile de bucătărie neigienizate, cu multiple depuneri negre, solidificate;
-Depozitarea necorespunzătoare a ingredientelor folosite;

-Folosirea unor materii prime fară etichete cu elemente de identificare și caracterizare;
-Nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor
-Lipsa mențiunilor referitoare la materiile prime care provin din produse congelate, în lista meniu.

 

Cămin de bătrâni închis

Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Braşov, Mihaela Covaci, a prezentat luni, 27 februarie, în timpul şedinţei Colegiului Prefectural situaţia căminelor pentru persoanele vârstnice din judeţul nostru, anunță bzb.ro.

Astfel, potrivit reprezentantei AJPIS, în 1 februarie, în judeţul nostru erau 23 de centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, dintre care 3 publice şi 19 private. „19 centre deţin licenţa de funcţionare definitivă, 3 centre deţin licenţă de funcţionare provizorie, iar 1 centru funcţionează fără licenţă”, a precizat Mihaela Covaci.

În 2022, 4 unităţi cu probleme în judeţul nostru
Pe de altă parte, ea a precizat că în anul 2022, inspectorii AJPIS Braşov au controlat 12 centre rezidenţiale, în urma cărora au dispus 4 retrageri de licenţă de funcţionare provizorie, dar au aplicat şi 8 amenzi în valoare totală de 64.000 lei.

O „radiografie” ANPC: amenzi de 2,6 milioane lei
Informarea vine după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a desfăşurat în ultimele săptămâni o amplă campanie de verificare a modului în care este respectată legislaţia în domeniu la centrele de îngrijire a vârstnicilor. Echipele de comisari au aplicat 322 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 2,6 milioane lei, şi 287 avertismente şi au decis oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de circa 64.000 lei, şi oprirea temporară a prestării serviciilor în 53 de unităţi, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti. Acolo unde a fost cazul, ANPC a informat prefecţii judeţelor pe raza cărora îşi desfăşurau activitatea centrele cu probleme mari, iar în cazul sancţiunile aplicate structurilor de stat, instituţia a adus la cunoştinţa organelor abilitate situaţia pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv eventuala imputare a amenzilor aplicate celor responsabili.

Advertisements
Previous Story

ISU Brașov, reacție după acuzațiile grave. Martor: „Șoferul a fost în viaţă peste 45 de minute, dar nu au venit echipajele”. ISU Brașov: „Primele echipaje au ajuns 𝐚 𝟏𝟗 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐧𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢”

Next Story

Brașov. Controlori RATBV fără milă: o turistă străină obligată să coboare din autobuz pentru că nu a putut valida cardul. Validatorul nu funcționa