Last Updated on ianuarie 26, 2023 Anunțul Primăriei că va mpri prețul unui bilet RATBV la 4 lei, o călătoriei, i-a enervat pe mulți brașoveni. „Nu vrem bilete RATBV scumpite cu 60%”. Acesta este titlul unei petiții online lansate miercuri pe site-ul dedicat. O puteți vedea și semna aici.
„RATBV dorește să mărească prețul biletelor de călătorie, din luna martie, cu 60%. Asta, deși Primăria Brașov ne îndeamnă să folosim transportul în comun. Deși la București o călătorie de 90 de minute cu STB este de doar 3 lei, pe o arie de 10 ori mai mare decât municipiul Brașov. Deși la Cluj – polul scumpirilor în România – RATUC are un tarif de 3 lei/călătorie, un oraș de asemenea mult mai mare decât Brașovul.
Autobuzele RATBV devin adesea la orele de vârf adevărate cutii «verzi» pline de sardele, atât de aglomerate sunt. Nu mai punem și microutobuzele de pe Șchei.
La asta adăugăm faptul că directorul general RATBV are un salariu de 30.000 lei, dublu cât primarul municipiului. Dar pentru asta trebuie să plătim noi, cetățenii, 4 lei prețul pe bilet”, se arată în textul petiției, potrivit mytex.ro.
Subprefectul Lucian Pătraşcu spune că vrea gratuitate totală pe autobuzele RATBV.
„Compensarea în totalitate a transportului public local de către primărie ar oferi tuturor braşovenilor gratuitate la transportul in comun. O serie de calcule pragmatice ne indică faptul că o creştere a subvenţiei transportului public din partea Primăriei Braşov de la 100 de milioane de lei, cât este în prezent, la 140 de milioane de lei, cât reprezintă subvenţia la care adăugăm venitul obţinut din vânzarea de titluri de călătorie, ar putea duce la gratuitatea transportului public în comun în municipiul Braşov”, a argumentat Pătraşcu propunerea privind acordarea gratuităţii, potrivit bzb.ro.
Pe de altă parte, el a ridicat şi problema infrastructurii rutiere care să permită dezvoltarea transportului în comun. „O serie de bulevarde din Braşov, care au trei sau mai multe benzi pe sens, ar suporta transformarea primei benzi de circulaţie în bandă dedicată transportului public în comun.
Porţiuni din Bulevardele Gării, Mihail Kogălniceanu, Calea Bucureşti, 13 Decembrie, Iuliu Maniu, Eroilor şi strada Lungă, pot suferi astfel de transformări, care ar avea ca rezultat eficientizarea transportului public în comun.
Această bandă dedicată transportului public în comun ar putea fi folosită în timpul misiunilor şi de autospecialele ISU, de ambulanţe şi de echipajele de poliţie sau jandarmerie”, a spus Pătraşcu.