A murit actorul brașovean Mihai Bica. „Rămâne actor pe scena inimii tuturor brașovenilor”

Last Updated on ianuarie 28, 2023 Actorul brașovean Mihai Bica, fost director al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, s-a stins din viață vineri, 27 ianuarie 2023, la doar 59 de ani, anunță Biz Brasov.

Mihai Bica a fost actor la Teatrul din Sibiu, Teatrul Național ”IL Caragiale” din București, Teatrul Mic București. Din 2002, acesta era actor la Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov.

A murit actorul brașovean Mihai Bica. „Rămâne actor pe scena inimii tuturor brașovenilor” 1

Ce ianuarie crud! A început cu moartea lui Adam Puslojic și se încheie cu cea a lui Mihai Bica. Sunt fără grai! S-a dus un mare actor, un imens iubitor de poezie și recitator, un artist deplin, un Om! Ce păcat că ne-am văzut mereu pe grabă și pe sărite! Dumnezeu să-l odihnească! Păcat că nu a apucat să participe la vernisajul expoziției sale din 3 februarie de la “Cafeneaua literară” din Sibiu”, a scris pe Facebook scriitorul brașovean Laurențiu-Ciprian Tudor.

Teatrul Sică Alexandrescu Brașov: „Drum luminat colegului iubit, omului respectat, actorului uriaș, Mihai Bica!
Absolvent al IATC ”IL Caragiale” București (UNATC), 1983- 1987. Actor la Teatrul din Sibiu (1988-2000), Teatrul Național ”IL Caragiale” București, Teatrul ,,Mic”, la Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov, din 2002.

A fost actor în roluri în teatru, film, radio.
Rămâne actor pe scena inimii tuturor brașovenilor.

La Teatrul ,,Sică Alexandrescu” i-a interpretat pe:
Domnul Griffin, din ,,Fanteziile sexuale ale soţului meu aproape că m-au înnebunit” ;
Bărbatul, din ,,Un bilet spre fericire”;
Agentul 1, din ,,Moartea accidentală a unui anarhist”;
John Smith, din ,,Prins în plasă”;
Pantalone, din ,,Mincinosul”;

Bora Soric, din ,,Cu sufletul nu-i de glumit”;
Semion Semionovici Poțiekalnikov, din ,,Sinucigașul”;
Polonius şi Actorul, din „Rosenkrantz şi Guildenstern”.
A fost actor de film, interpretând rolurile:
Titi din „Dragoste şi apă caldă”

Mitrică din „Aurul alb”
Recepţionerul din „Harababura”
Mitru din „O vară cu Mara”
Soldatul din „E pericoloso sporgersi”
Boierul din „Prinşi în plasă”

Dimitrios din „Ich heiße Ihigenie”
Un nuntaş din „Raport asupra stării naţiunii române”.

Dumnzeu să-l odihnească!
Să-i călăuzească sufletul nobil într-o lume a celor mereu vii, în lumină!”

S-a născut pe 10 decembrie 1963, în Teregova, județul Caraș Severin, Mihai Bica a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București în 1988, la clasa profesoarei Olga Tudorache. În perioada 1988 – 1999, a fost actor la Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu, în ultimii șase ani ai acestei perioade (1993 – 1999) fiind și directorul acestui teatru. Din anul 2000 până în 2002, a fost actor colaborator al Teatrului Mic din București și din 2002 până în prezent, actor al Teatrului Dramatic ”Sică Alexandrescu” din Brașov. A jucat în zeci de spectacole, pe scenele celor două teatre, din Sibiu și Brașov, sub îndrumarea unor regizori de prestigiu precum: Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Dominic Dembinski, Claudiu Goga, Mircea Cornișteanu, Ion Cojar, Iulian Vișa. A jucat în filme regizate de Nicolae Mărgineanu, Mircea Daneliuc, Dan Pița, Nae Caranfil, potrivit Radio Romania Cultural

Glasul unic al lui Mihai Bica, dublat de un talent extraordinar, strălucește în zeci de spectacole radiofonice, începând cu anul 2002, când a jucat în ”Lacrimi de sânge” de Costin Manoliu, în regia lui Gavriil Pinte. De atunci, Mihai Bica a devenit un colaborator apropiat al Teatrului Național Radiofonic. O prezență sonoră tulburătoare, în spectacole din seria Biografii, memorii sau în piese din seria Dramaturgi români contemporani.

Actorul Mihai Bica este cel care a reuşit să dea glas şi viaţă învăţăturilor şi trăirilor unui om îndumnezeit precum Părintele Arsenie Boca – în serialul radiofonic dedicat Părintelui Arsenie, realizat după scenarii de Costin Manoliu, regia Nicolae Mărgineanu. A fost Daniil Sandu Tudor (scenariu – Costin Manoliu, regia – Dan Puric), Părintele Zosim Oancea (scenariu – Costin Manoliu, regia – Gavriil Pinte), Constantin Brâncoveanu (scenariu – Iuliana Mateescu și Costin Manoliu, regia – Nicolae Mărgineanu) Monseniorul Ghika, (scenariu – Raisa Radu, regia – Maria Agnesa Pușcașu) – pe care i-a întruchipat convingător, cu emoție și vibrație creștină.

Vocea lui Mihai Bica rămâne în Fonoteca Teatrului Național Radiofonic în atâtea spectacole radiofonice în regia lui Cristian Munteanu, Gavriil Pinte, Mihai Lungeanu, Alexandru Dabija, Dan Puric, Petru Hadârcă, Claudiu Goga, Maria Agnesa Pușcașu. Ultima înregistrare la care a participat a fost în noiembrie 2020, în ”Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului”.

Advertisements
Previous Story

(Foto) Allen Coliban: „Start la schiat în Poiana Brașov! Ne bucurăm cu toții că ninge în Poiană.”

Next Story

Maria Andria, umilită într-un restaurant din Brașov. „Nu mai spun că, la final, pe nota de plată, s-au regăsit porții de mâncare pe care noi nu le comandasem”