Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/brasovromania/public_html/wp-content/themes/fox/inc/admin/import.php on line 394
Deputatul Gabriel Andronache: 'Drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi se datorează şi curajului participanţilor la Revolta de la Braşov 1987'

Deputatul Gabriel Andronache: ‘Drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi se datorează şi curajului participanţilor la Revolta de la Braşov 1987’

Last Updated on noiembrie 15, 2022 Se împlinesc 35 de ani de la revolta muncitorilor de la Braşov, înăbuşită sângeros de forţele de securitate. În Parlament a fost o şedinţă solemnă, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă. Reprezentanţii partidelor aflate la putere, dar şi cei din opoziţie au lăudat curajul muncitorilor care au strigat pentru prima dată ”Jos comunismul, jos Ceaușescu!”

”Acum 35 ani, muncitorii de la Steagul Roșu au dat dovadă de un curaj suprem. Nu uitați răul din trecut, uitarea răului este calea cea mai scurtă pentru întoarcerea sa, mai ales în zilele noastre când diverse mișcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare de stânga sau de dreapta”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat de stiri.tvr.ro.

Deputatul Gabriel Andronache: 'Drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi se datorează şi curajului participanţilor la Revolta de la Braşov 1987' 1

Pe 15 noiembrie 1987 revolta a fost înăbușită sângeros. Mărturiile participanților la protest sunt cutremurătoare. Iar în plenul Parlamentului au transmis un mesaj categoric pentru aleși.

”Nu mai lăsăți oameni și întreprinderi să moară. Am cerut pâine, era pe cartelă și o prindem după cozi lungi la ieșirea din schimb. Am cerut căldură, pentru apartamentele reci unde tremurau de frig copiii colegilor mai în vârstă, eu aveam 20 ani. Am cerut libertate… Gândiți-vă la ce faceți ca să ne bucurăm și de pâine și de căldură”, a spus Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei 15 noiembrie 1987.

Gabriel Andronache: ‘Drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi se datorează şi curajului participanţilor la Revolta de la Braşov 1987’

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că drepturile şi libertăţile fundamentale de care se bucură astăzi românii se datorează într-o mare măsură curajului de care au dat dovadă participanţii la Revolta de la Braşov din noiembrie 1987.

“Şedinţa de astăzi este dedicată curajului greu de descris al muncitorilor braşoveni de la Fabrica de Autocamioane “Steagul Roşu” cărora li s-au alăturat în aceeaşi zi angajaţii de la uzinele “Tractorul”, “Hidromecanica”, precum şi mii de bătrâni, elevi şi studenţi. Într-o duminică de 15 noiembrie 1987, care părea că nu anunţă nimic deosebit, braşovenii au reuşit să zdruncine din temelii un regim opresiv, inuman şi imoral, considerat până atunci fără fisură. Oameni fără frică, aşa i-aş numi pe participanţii la Revolta anticomunistă, pentru că fiecare dintre ei ştia care sunt consecinţele nemiloase ale participării la proteste, ale strigării drepturilor şi apărării libertăţilor. Au protestat în stradă, nepăsându-le de repercursiuni, folosindu-se de slogane şi de pancarte improvizate împotriva unor forţe de securitate şi de miliţie înarmate”, a afirmat Andronache, la şedinţa comună solemnă a Parlamentului consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987.

Andronache a spus că Revolta de la Braşov a fost un îndemn clar pentru românii din toată ţara că regimul comunist nu este indestructibil, ci poate fi înfrânt de poporul român, potrivit Agerpres.

“Curajul şi sacrificiile braşovenilor din noiembrie 1987 au schimbat cu totul percepţia la nivel internaţional asupra României, evenimentul beneficiind de o mediatizare fără precedent în toată presa străină a acelui an. Ecoul evenimentelor de la Braşov a ajuns în toate mediile politice şi diplomatice din statele democratice, iar ambasadele României din străinătate au fost asaltate de proteste în sprijinul muncitorilor de la Braşov. Sacrificiul participanţilor la Revolta de la Braşov a creat teamă în toată regimurile comuniste din Europa şi a prevestit ceea ce urma să se întâmple doi ani mai târziu”, a mai spus deputatul liberal, citat de stiripesurse.ro.

El a arătat că sunt omagiaţi peste 300 de braşoveni care au participat la revoltă şi care au fost arestaţi, anchetaţi, deportaţi, umiliţi şi torturaţi, împreună cu familiile lor, “nu pentru o zi sau două, ci ani de zile până la căderea regimului comunist”.

“Au suferit pentru că au avut curajul să strige pe străzile Braşovului ceea ce nu se mai strigaseră până atunci pe străzi: libertate, vrem pâine, jos dictatura comunistă, jos tiranul, jos Ceauşescu. Duritatea cu care regimul comunist a răspuns în ziua de 15 Noiembrie 1987, dar mai ales, ulterior, împotriva tuturor participanţilor la Revolta braşoveană a demonstrat întregii lumi adevărata faţă neagră şi inumană a totalitarismului din România şi a prefigurat cruzimea de care a fost capabil Partidul Comunist şi instrumentul său de represiune: securitatea în decembrie 1989”, a mai spus Andronache.

El a menţionat câteva dintre mărturiile braşovenilor care au suferit răzbunarea regimului opresiv.

“Trebuie amintit faptul că pentru anchetarea şi maltratarea participanţilor la Revolta de la Braşov au fost constituite echipe speciale de torţionari, dintre cei mai nemiloşi, aduşi din toată ţara, care, pentru cruzimea şi eficienţa demonstrată la Braşov, au fost trimişi doi ani mai târziu, în Decembrie 1989, la Timişoara, pentru a-i tortura pe revoluţionari”, a subliniat deputatul PNL.

Potrivit lui Andronache, victimelor acelor evenimente nu trebuie uitate niciodată.

“Drepturile şi libertăţile fundamentale de care noi ne bucurăm astăzi în România se datorează într-o mare măsură curajului de care au dat dovadă participanţii la Revolta de la Braşov. Comemorarea victimelor acelor evenimente este un imperativ pentru fiecare dintre noi, pentru că violenţa, cruzimea şi repercursiunile pe care le-au suferit românii în regimul comunist nu trebuie uitate niciodată. Relevanţa naţională a revoltei din 15 Noiembrie 1987 este evidentă, deoarece a reprezentat zorii libertăţii noastre actuale”, a mai spus Andronache.

Previous Story

35 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov. Revolta s-a declanşat la Uzina de Autocamioane ”Steagul Roşu”

Next Story

35 de ani, niciun vinovat. Preşedintele Asociaţiei 15 noiembrie 1987 Braşov: „Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ororile la care am fost supuşi, eu şi colegii mei”