Brașov. Turismul de liniște, o nouă atracție. „O tură 100 % de relaxare și de întâlnire cu liniștea”

Last Updated on septembrie 11, 2022 Județul Brașov oferă un nou concept de turism, inspirat după modelul finlandez. „Turism de liniște” organizat se poate face la marginea oraşului Râşnov, la peste 700 de metri altitudine, printr-o drumeţie de aproximativ o jumătate de oră.

Acolo, cu ajutorul unor exerciţii și tehnici, sub îndrumarea unor ghizi, poţi să te relaxezi şi să te deconectezi de agitaţia vieţii cotidiene şi să te conectezi cu natura şi cu tine însuţi.

Brașov. Turismul de liniște, o nouă atracție. „O tură 100 % de relaxare și de întâlnire cu liniștea” 1

Conceptul de zonă de linişte a apărut în Finlanda, de unde a fost adus la Braşov de Consiliul Judeţean, în cadrul amplului proiect european ThreeT (Thematic Trail Trigger) – ce vizează dezvoltarea unui turism sustenabil – şi valorificat ca şi atracţie turistică.

“Prin proiectul ThreeT (…) am propus o tură diferită, o tură 100 % de relaxare și de întâlnire cu liniștea. Este un proiect pilot pe care l-am derulat în perioada mai 2021 – august 2022 și am avut ideea de a promova conceptul de liniște și în România, un concept adus de la partenerii noștri din Finlanda. Ne-am propus să facem acest lucru în 2 zone, într-o zonă urbană și într-o zonă rurală”, a explicat managerul public al Consiliului Județean Brașov, Alina Szasz, citată de radiorasovfm.ro.

Prin proiectul pilot demarat de Consiliul Județean Brașov au fost create două zone de linişte: una în zona urbană, la Râşnov – Poiana Schleif, şi alta în cea rurală, în zona Holbav-Şinca Nouă – Codlea.

Aceste zone au fost selectate în urma unor măsurători ale zgomotelor, efectuate cu ajutorul specialiştilor Universităţii Transilvania Braşov şi a unei analize care a luat în calcul mai mulţi factori.

“În total, în județul Brașov am propus 14 locații identificate astfel. În parteneriat cu Universitatea Transilvania Brașov am măsurat nivelul de decibeli din anumite locații și ne-am dat seama că, deși este un județ foarte populat și cu turiști foarte mulți pe tot parcursul anului, totuși găsim aceste zone de refugiu și de liniște chiar și în apropierea localităților urbane”, a adăugat Alina Szasz, potrivit Brasov.net.

Beneficiari ai acestui proiect sunt pe de o parte turiştii, dar şi afacerile locale cum ar fi unităţile de cazare, producătorii locali, ghizii și agenţiile de transport.

Previous Story

Brașov. Începe Festivalul Zilelor Culturale Maghiare “Ţara Bârsei”

Next Story

Brașov. Parada Bicicletelor, astăzi. Cezar Crican: „În rândul șoferilor, trebuie înțeles că anormalul pe drumul public este vehiculul de 1.5-2 tone în care se află și pe care îl folosesc drept proteză pentru fiecare deplasare, deși pot la fel de bine și fără el”