Brașovul are pepeni direct din Dăbuleni, cu ajutorul Primăriei. „O venit la copiii mei un domn și io întrebat dacă nu vor să vândă pepenii în Brașov”

Last Updated on iulie 4, 2022 Brașovul are pepeni direct de la producătorii din Dăbuleni după ce Primăria reușit să facă ordine în piețe. Noul director al Serviciului de Adminstrare a Piețelor a mers personal la producătorii din Dăbuleni unde le-a explicat noua strategie a piețelor din Brașov.

Radu Dascalu: „Tanti Maria și pepenii de Dăbuleni
Am fost astăzi în Piața Dacia. La intrare, o bătrânică stătea lângă o grămadă de pepeni. Deși, vorba lui Dem Rădulescu, “știam precis dar nu eram sigur”, am întrebat-o pe bătrânică.
– De unde sunt pepenii?
– Din Dăbuleni.
– Sigur?
– Da! Pot să-ți arăt certificatul de producător.

Brașovul are pepeni direct din Dăbuleni, cu ajutorul Primăriei. „O venit la copiii mei un domn și io întrebat dacă nu vor să vândă pepenii în Brașov” 1

– Dar cum ați reușit să ajungeți aici?
– Nu știu…Dumnezeu ne-o ajutat! O venit la copiii mei un domn și io întrebat dacă nu vor să vândă pepenii în Brașov. Până acum am mai vândut prin alte piețe din țară, dar niciodată în Brașov. Cei mai multi îi vindeam, pe bani puțini, la unii care nii luau direct de la poartă.

Am luat 6 pepeni (deh…familie mare) care, va mărturisesc, că sunt tare dulci și gustoși.
Și acum, povestea pepenilor de Dăbuleni.

Până în urmă cu un an, comerțul cu pepeni în piețele din Brasov era controlat de unii șmecheri, care cumpărau de la producători la preț de nimic și vindeau în piață. De exemplu, anul trecut luau pepenii de la producători cu 80 de bani și ii vindeau în piață cu 3,5 lei.

Cu greu am reușit să-l schimbăm pe directorul Serviciului de Adminstrare a Piețelor și să numim un tânăr competent și foarte, foarte serios, Adrian Lădariu, care are ca prim obiectiv readucerea producătorilor în piețe.

S-au făcut asupra lui presiuni, amenințări, influente, dar nu a cedat. A fost la Dăbuleni, a contactat producătorii, a verificat tarlalele cultivate cu pepeni și a adus producătorii autentici la Brașov.

Așadar regele samsarilor din piețe, care și anul acesta a încercat sa mituiască pentru a controla acest comerț, a fost detronat. Școala vieții , asa cum are scris pe Facebook la rubrica studii, nu l-a impresionat pe noul director.

Si acesta este doar începutul. Sigur vor urma si celelalte categorii de produse agricole, astfel încât sa vedem în piețe doar producători și produse de calitate. Desigur, la prețul meritat.
Felicitări, Adrian Lădariu pentru competență și verticalitate! Mulțumim consilierilor locali care au dat o mână de ajutor acestui proiect!

Și nu uitați! Cumpărați pepeni plini de zahăr, autentici, de la standurile special amenajate. Pentru cei de la tarabe nu garantăm ca sunt de-ai noștri.
Poftă bună!”

La începutul lunii iunie, viceprimarul Flavia Boghiu a explicat noua strategie privind piețele din Brașov.
Încurajăm producătorii, descurajăm intermediarii și protejăm clientul final.
Să vă dau un exemplu simplu de situații insuficient sau slab reglementate în vechiul regulament, cu persoane și instituții fictive:
Ion Popescu, să-i spunem așa, are 1000 mp în comuna Popești. Acesta a reușit cumva să-și facă rost, nu știm noi cum, de la Primăria din comună de un certificat de producător. Nu doar că are certificat de producător pentru roșii, dar are pentru zece feluri de legume, ba chiar și pentru ceva lactate. Primește cele mai bune tarabe, pentru că arată că vine cu foarte multă marfă în fiecare zi, are tone și tone de produse de vândut, toate “din exploatarea” celor 1000 mp. Popescu este fericit, el de fapt lucrează prin intermediari, care aduc roșia din Turcia și scrie pe ea România. Acestuia nu-i pasă de clientul final.

Brașovul are pepeni direct din Dăbuleni, cu ajutorul Primăriei. „O venit la copiii mei un domn și io întrebat dacă nu vor să vândă pepenii în Brașov” 2

Andrei Brașoveanu, tot un personaj fictiv, are 50 ha de teren, are oi, capre, vaci, cu adevărat o fermă, cultivă roșii, salată, varză și altele. Și este de la noi din județ. Acum a venit și el în piață și practic ar fi cel mai mare producător local, însă primește o tarabă în cel mai întunecat colț al pieței.

Cine pierde în această situație? Păi, în primul rând clientul final. Care nu are la dispoziție produsele de calitate pe care și le dorește când ajunge la piață. Cine mai pierde? Producătorul real. Cel care a investit bani serioși în a-și dezvolta ferma și producția agricolă și pentru a scoate pe piață produse de calitate.
Aceasta este doar un exemplu, exprimat într-un mod foarte plastic, pentru a înțelege mai ușor implicațiile acestor decizii.

Astăzi a fost aprobat în Consiliul Local noul Regulament al piețelor publice prin care s-au adus modificări criteriilor privind vânzarea în piețe. De acum înainte, reprezentanții Serviciului Piețe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele și conformitatea cu ceea ce au declarat. O altă noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează.

Brașovul are pepeni direct din Dăbuleni, cu ajutorul Primăriei. „O venit la copiii mei un domn și io întrebat dacă nu vor să vândă pepenii în Brașov” 3

Dacă se vor constata necooncordanțe între ce au declarat producătorii pe hârtie și ceea ce arată realitatea din teren, aceștia pot inclusiv să-și piardă dreptul de a mai vinde în piețele publice din Brașov.

Prin acest nou regulament se prioritizează calitatea produselor pe care le vom cumpăra, autenticitatea lor și se respectă producătorii, dar mai ales cetățenii.
Le mulțumesc tuturor colegilor din Consiliul Local care au lucrat la acest nou regulament și tuturor celor care l-au votat.
Să fim bine!

Previous Story

Bărbat mușcat de urs adus în stare gravă la Spitalul Județean Brașov

Next Story

Video Brașov. Viorica Dăncilă a cântat prin centrul orașului: „Să fie pace pe Pământ, să fie pâine pe masă”