Fermier din Brașov: ”Am dat 100 de vaci de lapte la abator că nu aveam ce să le mai dau să mănânce”

Last Updated on iulie 25, 2022 Situație dezastruoasă pentru crescătorii de animale. Seceta îi determină pe mulți dintre ei să renunțe la efective din cauză că pășunile și fânețele sunt uscate, iar adăpătoarele au secat. Pentru a nu le vedea cum rabdă de foame, mulți crescători au decis că abatorul ar fi o soartă mai bună pentru animale.

La fel a procedat și fermierul Dragoș Nicolae Staicu, în vârstă de 20 de ani, din comuna Cața, județul Brașov, membru al Asociației Forța Fermierilor, care a păstrat doar 20 de vaci de lapte din peste 100 câte deținea până acum aproximativ două săptămâni.

Fermier din Brașov: ”Am dat 100 de vaci de lapte la abator că nu aveam ce să le mai dau să mănânce” 1

Crescătorul, care deținea până acum ceva vreme peste 100 de bovine și 1.100 de ovine, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că seceta l-a determinat să renunțe la aproape tot efectivul de Bălțată Românească cu Roșu, vaci care produceau anul trecut și 2.000 de litri de lapte pe zi.

”De 8 ani mă ocup cu crescutul animalelor, este o meserie moștenită din familie, dar secetă mai mare ca anul acesta nu am văzut. Anul trecut am avut 100 de vaci și 1.100 de oi, acum mai am 350 de oi și până în 21 de văcuțe. Din cauza secetei le-am dus la abator. Nu aveam nici pășune de la Primărie, am fost amânat de pe un an pe altul timp de 8 ani. Aveam nutreț de la tatăl și unchiul meu, care aveau fânețe, dar anul acesta nici acela nu s-a făcut”, a explicat fermierul brașovean.

Afacerea cu lapte de vacă este și ea aproape încheiată. Deși până acum furniza lapte unei mari companii de lactate, cunoscută în piață (Hochland), colectând 2.000 de litri de lapte pe zi, acum abia dacă vacile mai pot da câțiva litri de lapte, din cauză că nu au hrana corespunzătoare.

De cumpărat hrană este mai greu, furajele pentru atâtea vaci costă enorm, iar la preț la care se adaugă și costurile cu transportul și plata pentru lucrătorii din fermă, a declarat Dragoș Nicolae Staicu

Eforturile de a combate seceta au fost în zadar. Fântânile forate pe terenul unde pășteau animalele, pentru a le putea adăpa, s-au dovedit a fi seci. Crescătorul de animale se gândește serios să înlocuiască vacile de lapte cu cele de carne sau cu unele rase rezistente la temperaturi ridicate și secetă.

”Am dat dat vacile la 3.800 de lei bucata și cei 8% la ANAF, nu știu cât a fost kilogramul. Carcasa a fost socotită la 20 de lei pe kilogram. M-au chemat la abator să vin să socotim, dar nu am fost, mi-a fost milă de ele, cum să merg după ce le-am crescut, să merg să văd cum le omoară? Le-am zis să facă prețul cum vor, să socotească, să le ia. Este primul an în care renunț la animale. Pe viitor, ori mai iau 1.000 și ceva de oi, să fac 2.000 la număr, ori mai iau vaci de carne, Angus sau rase de stepă să fie mai rezistente. Nici atâția oameni pentru îngrijirea lor nu mi-ar mai trebui. Acum am 10 ajutoare, dar ferma este tehnologizată, avem muls mecanizat”, a mai spus crescătorul de animale din județul Brașov.

De la urşi, la vacile gunoiere: Se hrănesc de la containe, mestecă cu poftă şi pungi de plastic…

Imagini dezolante au fost surprinse pe o pajiște din apropierea orașului Codlea, din județul Brașov. Câteva vaci şi un cal se hrănesc de la containerul de gunoi, mestecând cu poftă chiar și ambalajele de plastic.

Fermier din Brașov: ”Am dat 100 de vaci de lapte la abator că nu aveam ce să le mai dau să mănânce” 2

Din păcate, întâmplarea nu este una izolată – turmele de animale sunt ademenite de gunoaiele împrăștiate peste tot în natură. Aşa că este posibil ca o parte dintre deșeuri să ni se întoarcă… în farfurie.

În imaginile surprinse de un localnic se văd trei vaci care scormonesc printre caserole, pungi și farfurii de plastic, toate împrăștiate în jurul unui container, plin și el. Animalele mănâncă cu poftă resturile alimentare dar, odata cu ele, mai înghit și ambalajele, scrie stirileprotv.ro.

Aurel Agache, localnic: „M-a șocat dexteritatea cu care extrăgeau pungile mari, le sfâșiau și căutau tot ce este comestibil deși în mod normal vaca ar trebui să mănânce iarbă.”

În weekend merge acolo multă lume, iar asta se vede din cantitatea uriașă de gunoaie. Containerele au devenit un adevărat magnet pentru vacile, oile și caii localnicilor.

Aurel Agache, localnic: „Este un fenomen generalizat, din păcate, acele animale care sunt în zona respectivă consumă cu regularitate deșeuri.”

Specialistii în zootehnie spun că, în perioadele de secetă, când pajiștile sunt pârjolite, animalele sunt foarte atrase de resturile alimentare.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Mall-ul AFI nu are curent electric. Anunțul companiei

Next Story

(Video) Un motociclist a fost aruncat câţiva metri. Momentul impactului cu o maşină, la Bran