Last Updated on mai 31, 2022 Operatorii de turism au luat în serios anunțul autorităților că vor finaliza totuși aeroportul și pregătesc curse aeriene spre Grecia și Turcia.
„Am solicitat mai multor companii aeriene oferte pentru plecările din Brașov in 2023, dar nu avem până în prezent oferte”, a declarat, pentru BizBrașov, Alin Burcea, proprietarul tour-operatorului Paralela 45. „Cu siguranță, vom avea un charter pe Grecia și unul pe Turcia”, a mai spus sursa citată, potrivit bizbrasov.ro.
Aeroportul Internațional Brașov va primi certificarea și va deveni operațional până la sfârșitul anului, însă calendarul primelor curse urmează să fie stabilit cu companiile aeriene, fiind deja mai mulți operatori care au semnat drafturi de contract, a precizat luna trecută președintele Consiliului Județean Brașov Adrian Veștea, transmite bzb.ro.
România pierde anual sute de mii de turişti. Nu există curse aeriene care să ducă oamenii la munte sau la mare
Pierdem anual sute de mii de turişti pentru că nu există curse aeriene care să-i aducă pe litoral sau la munte. Pe aeroportul din Constanţa aterizează, atenţie, doar 2 curse externe. Cel din Tulcea abia a obţinut clasificarea să poată primi avioane cu mai mult de 10 pasageri. Iar aeroportul din Braşov va deveni operaţional abia la anul. Aşa că până atunci, turiştii străini care vor la mare, în deltă sau la munte trebuie să se încoloneze pe Autostrada Soarelui sau pe DN1.
Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu. Am putea să-i spunem „poarta aeriană a litoralului”. Dar pe această „poartă” nu intră mai nimeni. Bate vântul prin terminalele de plecări și sosiri, pista pare părăsită. Pe 19 aprilie, Guvernul a anunțat semnarea unui proiect de modernizare, pe fonduri europene. Investim 136 de milioane de euro, poate vin şi turiştii. „Este o prioritate pentru noi Constanţa. În două săptămâni, iată că am venit împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor de două ori. Atât aeroportul, cât şi portul. Avem aici partenerii noştri din NATO care ne asigură siguranţa şi e bine”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, citat de observatornews.ro.
„În momentul de faţă, curse comerciale sunt Lutonul şi Istanbulul. Deci două?! Două… şi v-am zis… intră… Şi interne? Interne încep din 15 iunie. Clujul şi Oradea”, a declarat Bogdan Artagea, director AIMK. O lună mai târziu, din cele două curse interne a mai rămas doar una. Şi aia, mai încolo. „Din 20 iunie este anunţată cursa internă Constanţa – Cluj Napoca şi retur, cu trei frecvenţe pe săptămână. Era anunţată,până în prezent,şi o cursă către Oradea, cu două frecvenţe pe săptămână, însă a fost anulată recent de către operator”, a declarat Elena Vîţă – reprezentant AIMK.
Nici în cea mai populară zonă montană nu ajung avioane. Din 2001 se căznesc autorităţile braşovene să îşi vadă visul împlinit. 130 de milioane de euro a costat, până acum, ridicarea aeroportului de lângă Ghimbav.
„Eu vă spun că în noiembrie trebuie să fie gata tot ce înseamnă infrastructura de aeroport. Ce rămâne de făcut este partea de navigaţie aeriană”, a declarat Alexandru Anghel, director Aeroport Braşov. Până la Aeroportul Internaţional Otopeni, distanţa este de 168 de kilometri. În condiţiile actuale de trafic, se parcurge în două ore şi 33 de minute, iar unul dintre motive este Drumul Naţional 1, pe Valea Prahovei.
O singură bandă pe sens, tot timpul aglomerată. În ciuda distanţei scurte, este de aşteptat să avem o cursă aeriană între Bucureşti la Braşov, mai ales că autostrada prin Valea Prahovei nu are nicio şansă să fie gata în următorii ani.