Brașov. Profesoara cu suflet mare din Victoria care ajută copiii cu dizabilităţi să devină independenţi. Le asigură chiar şi locuri de muncă

Last Updated on mai 31, 2022 O profesoară din oraşul Victoria, județul Braşov, a decis să-i ajute pe copiii cu dizabilităţi  să se dezvolte psihic, emoţional şi social pentru a se integra în societate.

Adriana Măgirescu (54 de ani) este de peste 22 de ani profesor de psihopedagogie specială în învăţământul primar la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Făgăraş, cu sediul în oraşul Victoria, judeţul Braşov, o şcoală publică unde sunt şcolarizaţi elevi cu deficienţe mintale grave şi medii. Ea a intrat în învăţământul special după ce a aflat că băiatul ei are un handicap, scrie adevarul.ro.

Brașov. Profesoara cu suflet mare din Victoria care ajută copiii cu dizabilităţi să devină independenţi. Le asigură chiar şi locuri de muncă 1

A început ca suplinitor necalificat la o casă de copii, dar lucra empiric pentru că nu avea cunoştinţe care să îi permită să facă faţă problemelor pe care le ridică relaţionarea cu un copil cu dizabilităţi. Apoi, a absolvit o şcoală postliceală la Sibiu, unde a învăţat cum să lucreze cu copiii cu nevoi speciale.

„Când am ajuns acasă, am aplicat tot ce am învăţat pe copilul meu. L-am învăţat să vorbească şi l-am susţinut pe toată perioada şcolii. Chiar dacă nu a luat Bacalaureatul, spre bucuria mea, a făcut două postliceale. Am spus atunci că dacă am reuşit să fac ceva pentru copilul meu, de ce să nu fac ceva şi pentru alţi copii“, mărturiseşte cu emoţie profesoara.

Ulterior, a absolvit şi cursurile Teach for Romania, o organizaţie non-guvernamentală care de 8 ani recrutează şi pregăteşte oameni valoroşi să devină profesori şi învăţători în şcolile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunităţi,

Dincolo de materiile care se predau în mod obişnuit la şcolile obişnuite, Adriana face cu elevii săi educaţie senzorială şi psihomotorie, le formează abilităţile de comunicare şi le dezvoltă abilităţile socio-emoţionale. „Noi nu urmărim neapărat ca elevul să îşi însuşească nu ştiu ce noţiuni de matematică, fizică sau geografie, ci îi ajutăm să se integreze socio-profesional. Încercăm să le formăm deprinderi de viaţă care să îi ajute să se descurce fără ajutorul unui adult. Sunt copii care reuşesc în timp să devină oarecum independenţi“, explică dascălul, citat de Biz Brasov.

Prioritară în relaţia cu copiii cu nevoie speciale este stabilirea încrederii între ei şi profesor. „Au nevoie de multă afecţiune ca să poată fi construită încrederea, astfel încât să îi poţi învăţa şi să poată face ceva în viaţă. Baza noastră este să îi dezvoltăm socio-emoţional, pentru că în lipsa ei nu putem merge mai departe, nu putem face nimic“, punctează Adriana.

Scopul final este ca aceşti copii, cei cărora dizabilităţile de care suferă le permit, evident, este să se integreze social şi să ajungă să se descurce singuri. Adriana i-a implicat în diverse acţiuni caritabile ca să înţeleagă că şi ei pot fi de ajutor comunităţii din care fac parte şi nu trebuie doar să primească, ci pot să şi ofere.

Adriana Măgirescu va pune în practică în viitorul apropiat un proiect în valoare de 10.000 de euro, care prevede şcolirea elevilor cu nevoi speciale în meseriile de croitor, designer vestimentar şi organizator de evenimente, în cadrul unui atelier ce va fi deschis în Victoria. Aceştia vor fi apoi angajaţi la acest atelier, asigurându-şi astfel mijloacele de subzistenţă, în condiţiile în care aproape niciun angajator din România nu a fost până acum dispus să facă acest lucru.

Previous Story

De pe Aeroportul Braşov, anul viitor: Zboruri directe către Grecia şi Turcia

Next Story

O sticlă de plastic cu GPS a plecat din Brașov și a ajuns plutind în Bulgaria