Last Updated on martie 4, 2022 Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a perturbat și piața valutară din România.
La Braşov nu s-au semnalat probleme de lipsă de numerar, dar cursul leu – euro a avut o zi „ciudată”. Dacă băncile comerciale afişau înainte cursuri de schimb în general mai mari decât casele de schimb private, joi raportul s-a schimbat. Un alt lucru atipic al zilei, la Braşov: dacă „obişnuitul” de dinainte era ca raportul de schimb să fie oarecum uniformizat la casele de schimb valutar din oraş, joi diferenţele erau „vizibile”. De la o unitate la alta, la aceeaşi oră, cursul varia de la 5,02 lei pentru un euro, la vânzare, chiar şi până la 5,33 lei pe un euro, anunță bzb.ro.
Fluctuaţii au fost pe tot parcursul zilei, de la o oră la alta.
BNR a avut joi o luare de poziţie pe acest subiect. „O situaţie obişnuită în debutul unor perioade de criză, cum este acum războiul din Ucraina”, a spus consilierul guvernatorului Băncii Centrale, Adrian Vasilescu, care precizează că situaţia se va calma după ce piaţa va fi alimentată din nou cu euro şi dolari cash.
„De la finalul săptămânii trecute, cererea de euro cash a crescut din cauza atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei şi al exodului de ucraineni care fug din calea războiului. În aceste condiţii, cererea de lei şi euro cash a crescut, în special în partea de nord a ţării. Pe fondul acestei crize, populaţia a început să cumpere euro de la casele de schimb valutar, ceea ce a mărit cererea de euro”, a explicat Adrian Vasilescu, citat de Ziarul Financiar. „Noi monitorizăm cu atenţie situaţia, iar lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash va creşte. (…) Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil”, a mai spus oficialul BNR.
Bogdan Neacşu, preşedintele CEC Preşedintele CEC , dar şi al Asociaţiei Române a Băncilor, Bogdan Neacşu, susţine la rândul său că problema este temporară şi va fi reglată în zilele următoare.
„Nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare. Aşa cum la supermarket aduci marfă din depozit, şi în bănci s-a pus în funcţiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere. Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unităţi şi se realizează chiar şi importuri de valută cu avionul”, a precizat Bogdan Neacşu pentru Economica.net.
Spre deosebire de 2020, când debutul pandemiei a afectat transporturile internaţionale, de data aceasta chiar nu sunt probleme în asigurarea fluxurilor de numerar. Dacă apar sincope, acestea sunt cazuri izolate şi se rezolvă logistic – similar cu fluxurile de aprovizionare din retail. Trebuie să înţelegem că peste 82% din banii din economie rulează în conturi şi ponderea a tot crescut în ultimii ani, odată cu creşterea digitalizării şi cu ieşirea unor bănci mari din zona operaţiunilor cu numerar.
Din câte se poate observa pe Google Trends, obsesia pentru cursul valutar a început în nordul țării, aproape de granița cu Ucraina, dar, între timp, s-a propagat la nivel național, anunță playtech.ro. Revenind însă la situația practică, ieri la prânz, Banca Transilvania vindea un euro cu 5,1 lei, BCR cu 5,07 lei, BRD cu 5,025, iar CEC Bank avea afișat 5,03 lei, de la 4,99 lei cu o zi înainte. Problema cu euro pare totuși să fie una de numerar, mai mult decât de monedă în sine. Online, de exemplu, la Banca Transilvania, poți schimba euro cu 4,997, la CEC îi obții cu 4,9622, iar la BRD cu 5,02 lei.
Dacă nu ajungi însă la bancă sau nu găsești numerar, la casele de schimb, cursul valutar pentru leu în raport cu euro se devalorizează pe zi ce trece, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos.