Last Updated on ianuarie 11, 2022 Paul Anghel, director general ANPC, a explicat ce soluții au românii care au primit facturi uriaşe la energie şi gaze.
„Noi avem situații concrete la Brașov. Am întâlnit un caz în care un furnizor de energie electrică a facturat majorat consumul anumitor cetățeni brașoveni.
În situația respectivă aplicăm sancțiuni contravenționale din Ordonanța 21 privind practicile comerciale de pe piața operatorilor economice și aici mă refer la afectarea interesului economic al consumatorului prin aplicarea prevederilor Ordonanței 118”, spune Paul Anghel, director general ANPC citat de Antena 3.
Ceea ce poate face concret?
„Atunci când oferta sau factura pe care o primeşte nu concordă cu ceea ce a avut persoana în contract să trimită o sesizare către Protecţia Consumatorilor. Sigur că noi splituim competenţa cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care să şi ocupă de formele de contract existente astăzi pe piaţă.
În aceste situaţii consumatorul trebuie să facă o sesizare mai întâi către operatorului economic respectiv furnizor să găsească o soluţionare amiabilă acolo. În cazul în care nu găseşte această soluţionare amiabilă nu trebuie să plătească trebuie să se îndrepte şi către ANPC.
Specialiştii noştri vor verifica exact modul de calcul în conformitate cu prevederile actuale legale. În cazul în care modul de calcul nu este corect cu celeritate se vor restitui sumele, dacă acestea s-au plătit, dacă nu s-au plătit se va refactura clientului respectiv“, a explicat acesta, citat de bzb.ro.
Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate acţiona în cazul facturilor uriaşe la energie şi gaze. Paul Anghel a spus că există deja situații concrete la Brașov.
„Am întâlnit un caz în care un furnizor de energie electrică a facturat majorat consumul anumitor cetăţeni braşoveni. În situaţia respectivă aplicăm sancţiuni contravenţionale din Ordonanţa 21 privind practicile comerciale de pe piaţa operatorilor economice şi aici mă refer la afectarea interesului economic al consumatorului prin aplicarea prevederilor Ordonanţei 118”.
Legea plafonării prețurilor are scăpări mari, de care furnizorii profită pentru a încărca facturile
„Furnizorii au greșit. Au greșit, pentru că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor, nu-i dau numele, până acum a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia acum, probabil în urma controlului declanșat de către Autoritatea de Protecția Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifica la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale dacă aplică legea, abia în urma acestui control, care a pornit și avansează, au început să emită facturi.
Toți au dat, să zicem așa în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-și adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ți adaptezi un program informatic pentru a face niște scăderi, înmulțiri, împărțiri?… Că până la urmă lucrurile sunt simple. Eu, totuși, fac un apel către toți furnizorii să-și revină și să dea drumul la facturile corectate la absolut toți oamenii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, citat de mytex.ro.
„În statul acesta există mai multe organe de control. Există Protecția Consumatorului, care a acționat foarte repede, există Autoritatea de Reglementare în Energie, care ar trebui și ea să demareze un control, există Consiliul Concurenței pentru lucruri mai mari, dacă sunt înțelegeri de tip cartel și, evident, există și Antifrauda, care și ea este într-un control tematic absolut pe toată energia și așteptăm să vedem rezultate.
Eu cred că absolut toți, toate instituțiile statului trebuie să lucreze mână în mână, împreună și cu noi, cu Ministerul Energiei, cu guvernul, în așa fel încât să se pună o dată ordine în această în această piață a energiei, în această facturare… Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva așa intenționat ca să își bată joc de oameni (furnizorii – n.r.). Oare ce o fi așa greu să emiți facturi cum trebuie?”.