Brașovul, în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR: tren metropolitan, stație CFR la aeroport, autostradă spre Sibiu, Țara Făgărașului se „unește” cu Sibiul

Last Updated on noiembrie 24, 2021 Conflictul dintre Consiliul Județean Brașov și primăria Făgăraș îi împinge pe făgărășeni la o alianță cu Sibiul pentru accesarea de fonduri europene, cu acceptul Guvernului. PSD-PNL-UDMR anunță astăzi în programul de guvernare și bani pentru autostrada Brașov-Sibiu, Calea ferată Brașov-Aeroportul Ghimbav.

Cele trei partide își asumă prin Programul de Guvernare dezvoltarea infrastructurii feroviare aferente zonelor metropolitane, prin încheierea de acorduri de parteneriate cu administrațiile publice locale în marile centre urbane din țară. În document se dau exemplele București, Cluj, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, Oradea și Sibiu.

Brașovul, în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR: tren metropolitan, stație CFR la aeroport, autostradă spre Sibiu, Țara Făgărașului se „unește” cu Sibiul 1

Brașovul primește 15 milioane de lei pentru proiectul de  modernizare a liniilor de tren metropolitane, dar și pentru a analiza posibilitatea extinderii rutelor feroviare spre Bran și pentru nouă conexiune cu viitorul aeroport

Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov a obținut o finanțare europeană nerambursabilă pentru a demara proiectul de implementare a transportului feroviar metropolitan, anunță Biz Brașov. 

Cu acești bani se vor întocmi practic proiectele preliminare pentru modernizarea celor 7 trasee de tren metropolitan propuse, cu plecare din Gara Brașov, urmând să fie analizată și posibilitatea înființării a două noi rute.

Practic, din aceștia bani ar urma să se realizeze studiile de fezabilitate pentru modernizarea actualelor linii de cale ferată din zona metropolitană, respectiv spre Zărnești, Codlea, Feldioara, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului și Comarnic. De altfel, după cum ne-a mai declarat Dragoș David, din această finanțare ar urma să se întocmească studiile de prefezabilitate, respectiv dacă se pot realiza și sunt fezabile, pentru rute de cale ferată între Râșnov și Bran, dar și între viitorul Aeroport și Bod, ținând cont că traseul dintre Gară și obiectiv este în curs de proiectare de către CFR.

Bani de la Guvern pentru autostrada Brașov-Sibiu

Tot la capitolul infrastructură intră și promisiunea continuării demersurilor pentru construcția autostrăzii A13 Sibiu – Brașov, ”în continuarea secțiunii Brașov-Bacău”.

Înfrățire Făgărașul cu Sibiul

ITI Microregiunea Țara Făgărașului -Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară este construcția care urmează să unească județele Brașov și Sibiu în proiectele pe fonduri europene iar ea apare în programul de guvernare, alături de alte structuri similare organizate la nivel național, anunță Turnul Sfatului. 

Anul trecut, o parte importantă a județului Brașov, împreună cu localități din județul Sibiu, membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Țara Făgărașului, au intrat în Programul Național Pilot de Descentralizare prin dezvoltarea teritorială integrată ITI.

Prin includerea în acest Program, microregiunea ar urma să beneficieze de asistență tehnică din fonduri europene pentru a își elabora o strategie de dezvoltare zonală care va include și un mecanism instituțional de decizie pentru dezvoltarea și finanțarea proiectelor din zonă.

Conform amendamentului, alocarea din fonduri europene pentru ITI se calculează procentual, în raport cu suprafața, numărul de localități și numărul de locuitori.

Previous Story

Brașov. Poluator învins de locuitorii din Avantgarden3! Mihai Nanu: „Am reușit”

Next Story

Aeroportul Brașov, „sperietoare” pentru Sibiu, București, Cluj și Târgu Mureș