Brasov: 90 de castr vor ajunge în Munții Făgăraș pentru a purifica apa și a preveni inundaţiile

Last Updated on noiembrie 22, 2021 În sudul Munților Făgăraș vor ajunge în următorii trei ani 90 de castori pentru a purifica apele și a preveni inundațiile. Rozătoarele vor fi relocate din județele Sibiu și Brașov sau aduse din Germania și Cehia, din populaţia existentă pe râul Elba.

În ultimii doi ani au fost realizate mai multe studii științifice și socio-economice, alături de vizite în teren, care au dus la decizia de a elibera castorii pe râurile de munte. Activitățile vor avea loc în fiecare an, primăvara și toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora, informează Digi24.ro.

Brasov: 90 de castr vor ajunge în Munții Făgăraș pentru a purifica apa și a preveni inundaţiile 1

Conform specialiştilor fundaţiei, castorii vor contribui la purificarea şi filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente şi substanţe nutritive. De asemenea, aceste rozătoare vor spori bogăţia naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafeţe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană şi adăpost pentru păsări, peşti, insecte, amfibieni. Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia.

În plus, castorii contribuie la extinderea zonelor umede şi creşterea capacităţii terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului şi chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundaţiilor. Activitatea lor poate ajuta, de asemenea, la susţinerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă.

Castorii vor fi iniţial marcaţi cu emiţătoare, astfel încât să poată fi monitorizaţi. Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, rangerii fundaţiei vor continua să monitorizeze toate semnele de castori în viitor.

Previous Story

(Video) Proiect inedit. Filarmonica Brașov alături de Vița de Vie

Next Story

Brașovean prins la furat într-un supermarket din Baia Mare