Medicul Dan Grigorescu, despre ordinul lui Arafat: „Dacă nu te aduce SMURD-ul cu “nino-nino” sau nu te târăști ca un zombie până la primul UPU întâlnit în cale, nu ai niciun drept să te internezi în următoarele 30 de zile ca să îți vezi de sănătate”

Last Updated on octombrie 8, 2021 Medicul Dan Grigorescu, de la Spitalul Județean Brașov, critică ordinul prin care Raed Arafat interzice tratarea bolnavilor în spitale pentru 30 de zile.

Grigorescu Dan: „Dezastrul din spatele situației de dezastru
Comandantul autoproclamat al “acțiunii” (pitit curajos în umbra celor care formează “comitetul” pe care în mod real tot el îl controlează – CNSSU) a decis că, gata, din 4 octombrie, pacienților a căror internare în unitățile sanitare publice cu paturi poate fi programată, li s-a stabilit interdicția de a mai avea acces în spitale.
PRIN ORDIN!

Medicul Dan Grigorescu, despre ordinul lui Arafat: „Dacă nu te aduce SMURD-ul cu "nino-nino" sau nu te târăști ca un zombie până la primul UPU întâlnit în cale, nu ai niciun drept să te internezi în următoarele 30 de zile ca să îți vezi de sănătate” 1

Adică, dacă nu te aduce SMURD-ul cu “nino-nino” sau nu te târăști ca un zombie până la primul UPU întâlnit în cale, nu ai niciun drept să te internezi în următoarele 30 de zile ca să îți vezi de sănătate.

Deoarece în ultimele 48 de ore s-au făcut auzite cam prea multe voci care contestau legalitatea acestui ORDIN (inclusiv cea a Avocatului Poporului), domnul în cauză, auto-definit ca specialist în stări de dezastre, a ieșit la TV și a încercat să arunce o perdea de fum, specificând că nu a fost bine înțeles și că, de fapt, prin acest ORDIN, el a urmărit degrevarea medicilor ATI și a celorlalte categorii de personal ATI de participarea la operații programabile pentru ca să se poată ocupa doar de pacienții COVID!

Problema e că în acest ORDIN sunt cuprinse două mari și flagrante greșeli de management al actualei situații de dezastru. Greșeli care îl descalifică pe secretarul de stat M.A.I. în a mai ocupa această funcție.

Primo: Dacă rolul ordinului este acela de a direcționa resursa umană din specialitatea ATI în exclusivitate pentru pacienții infectați cu coronavirus, atunci de ce le este interzis accesul la servicii medicale spitalicești și pacienților care, de pildă, pot fi investigați, sau operați, sau tratați, fără implicarea specialiștilor în anestezie și terapie intensivă? Și, mai ales, de ce n-ar putea fi internați în secțiile și în specialitățile în care există și paturi libere?

Răspunsul e clar: decizia e ineptă și vine în contradicție până și cu cele mai elementare principii de management în medicină! Ca să nu mai vorbim despre faptul că incumbă responsabilități juridice și medico-legale tocmai medicilor executanți ai ordinului, care, în urma consultului unor pacienți, ar fi obligați să îi interneze pentru a-i trata, dar sunt puși în situația de a le comunica că nu au voie din cauză de Arafat!

Aaa, că va veni și vremea când nu vor mai fi disponibile paturi libere în spitalele din țară decât pentru pacienți Covid+, abia atunci mai discutăm. Și luăm măsuri extreme. Dar în mod specific, adaptat la nevoile din fiecare zonă a țării în parte! Ăsta e unul dintre principiile managementului de criză, nu aplicarea unui Pat al lui Procust militarizat!

Secundo: În ordin se definește clar domeniul de aplicabilitate a deciziei de blocare a internărilor programate ca fiind, citez: “UNITĂȚILE SANITARE PUBLICE CU PATURI”. Definiția acestora le cuprinde și pe cele de stat, și pe cele private (care, în contexte favorabile, își exprimă profundul caracter public al adresabilității și accesului pacienților!).

Și atunci, de ce în spitalele private ORDINUL nu se aplică și, prin urmare, nu produce efecte?
De ce această discriminare pozitivă a sistemului privat? De ce această discriminare negativă a sistemului de stat?
Arafat (de)clama ieri seara, apărându-și spatele, că “medicina are reguli și principii”. Pe care el le respectă…
Dacă e așa, de ce nu putem găsi în acest odios ORDIN nici reguli și nici principii?

În plus, dacă tot am ajuns să acceptăm că țara trece printr-o situație/stare de dezastru, de ce sistemul privat nu este mobilizat (ca termen militar, că și așa îi place milităria domnului secretar de stat…) și chemat “cu arme și bagaje” la lupta pentru salvarea pacienților cu forme grave de Covid? Nu ar fi utile în gestionarea dezastrului sanitar actual și resursele suplimentare, materiale și umane, din structurile ATI aparținând sistemului public cu paturi privat?

Eu cred că da.
În privința ORDINULUI, acesta ar trebui să intre, cel puțin pentru o vreme, în categoria celor care “se discută, nu se execută”, discuția însemnând că ar trebui luate în considerare toate feed-back-urile care vin de la medicii banali. Pentru că din partea managerilor de spitale nu cred că se va auzi vrei șoaptă…

Spunea Nenea Iancu mai demult:
“Trădare – trădare! Dar s-o știm și noi!”

Dacă înlocuim “trădare” cu “situație de dezastru”, vom avea viziunea de ansamblu a profundului deficit de strategie pe care îl constatăm de prea mult timp că este pArafat de (încă!) secretarul de stat de la Interne…
Deficit pe care medicii cu scaun la cap au datoria să îl privească nu doar critic, cât, mai ales, prin prisma jurământului lui Hipocrate”.

Previous Story

Allen Coliban nervos că Brașovul a primit 0 lei de la premierul Cîțu. Nici Aeroportul Brașov nu a primit bani

Next Story

6,44 rata de infectare la Brașov. Bucureștiul a ajuns la 12. Situația pe localitățile din județ