Last Updated on iulie 23, 2021 200 de râșnoveni cu stări de vomă, diaree, autoritățile așteaptă 72 de ore pentru un buletin de analiză al apei. Până atunci fiecare se descurcă cum poate. Un medic spune că nu apa ar fi de vină, probleme ar fi că persoanele ar fi mâncat legume și fructe nespălate.
Locuitorii bănuiesc că motivul principal al aceste îmbolnăviri în masă, ar fi apa de la robinet. În ultimele ore, peste 100 de persoane din Râșnov au suferit de probleme digestive, iar în decurs de șapte zile, numărul depășește 200, anunță Antena 3.
Multe dintre cazuri s-au tratat acasă, epuizând stocul farmaciei, de medicamente specifice afecțiunilor digestive, însă au fost și 11 cazuri mai grave care au solicitat ambulanța, care a transportat victimele la Spitalul de Boli Infecţioase.
Stând la rând la farmacie, o mămică, spune că are ambii copii bolnavi și că aceștia au avut dureri de burtă și stări diareice, dar și deshidratare. A venit la farmacie să ia antibiotic, deși nu a ajuns încă la medicul de familie, bănuiește că din cauza apei.
O altă doamnă spune că a avut o problemă cu soțul și a mers la dispensarul medical, iar acolo erau foarte mulți copii care așteptau la doctor, toți cu dureri de burtă, cred că este ceva de la apa potabilă.
Altă doamnă care așteaptă la rând la farmacie spune că fratele ei acuza dureri de burtă și greață și a venit să ia pastile. Deși nu aveau forme severe, aceștia au considerat că vinovată este calitatea apei.
Un copil a ajuns la Sptalul Clinic de Copii din Brașov, unde a fost internat, dar stabilizat.
”Au fost foarte multe cazuri în ultimele zile și oamenii au venit la cabinet. Din punct de vedere personal, starea pacienților este virusologă, cel mai probabil legumele și alimentele nu au fost spălate, igiena mânilor este importantă și distanțarea, neapărat. Un alt factor important este perioada de caniculă, spune Medic Primar medicină general Frâncu Mihaela.
Personal, medicul crede că simptomatologia nu este din cauza apei potabile, potrivit Antena 3.
Ieri, reprezentanţii DSP au prelevat, la prima oră, probe de apă şi urmează să efectueze analizele de specialitate. Conform STAS de prelevare a probelor şi a legii apelor, rezultatul analizelor va putea fi comunicat in 72 de ore. Când procedeul va fi finalizat buletinele de analizele vor fi făcute publice. Va mulţumim!”, au transmis autoritățile, conform Adevărul.
Mara L.: Problema este ca f. multi rasnoveni au in continuare probleme de sanatate : varsaturi si diaree.
Andreea M.: Domnilor „responsabili” ca asa va numiți, daca apa este buna atunci cum va explicați atâtea cazuri? E mai simplu sa ascunzi și sa nenorocești oameni decât sa iei masuri?
Stoia M.: Luati masuri sunt sute de persoane cu stari voma si diaree ( puteti verifica la policlinica ). Fetita noastra vomita deja astazi a 5 a oara. Care sunt cauzele ?
Andreea P.: Nu stiu daca este neaparat de la apa. Cred ca o fi ceva in aer. Eu nu beau apa de la robinet….beau Cola ( stiu, mai rau), si totusi, si eu vomit, am dureri de cap si musculare.
Gianina C.: Andreea Florina Pop Dar ai utilizat-o pentru spălat fructe și legume, pe care le-ai consumat ulterior, ai spălat vase, pahare ( din care ai băut), te-ai spălat pe mâini, pe dinți… sau ai folosit apă fiartă și răcită sau plată pentru toate acestea? Nu trebuie neapărat să bei apa contaminată.
E posibil să fie și de la altceva (aliment, insecticid) dar autoritățile ar trebui să ia o atitudine publică corectă de informare a unui pericol după atâtea cazuri și, ulterior, pe cât posibil să descopere cauza făcând anchetă epidemiologică. Dar stau ascunși sub tăcere.