Primarul din Sfântu Gheorghe, despre urși: „Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el. Nu, este periculos şi nu te poţi juca cu el”

Last Updated on iulie 2, 2021 Decizia de a împușca urșii trebuie luată de ci atacați de urși sau de cei care au văzut urși doar în desene animate? Primarul din Sfântu Gheorghe spune că viața oamenilor este mai importantă decât cea a urșilor care s-au înmulțit necontrolat. Acesta lasă să se înțeleagă că reducerea numărului de urși este obligatorie, chiar prin împușcare. Unde să-i tot muți? O diferență mare de viziune față de primarul Brașovului care vrea să hrănească urșii în pădure, chiar dacă sunt prea mulți.

Este evident că nu putem să punem deasupra vieţii omeneşti interesul nimănui din această ţară. În momentul în care am ajuns în situaţia în care viaţa oamenilor e pusă în pericol, eu cred că toate dezbaterile despre câţi urşi sunt şi cum trebuie estimat numărul urşilor ajung pe locul doi. Pentru mine pe primul loc este viaţa oamenilor, iar când viaţa oamenilor este în pericol, statul trebuie să intervină. Asta este logica bunului simţ şi nu am ce să negociez pe acest palier”, a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Mesagerul de Covasna.

Primarul din Sfântu Gheorghe, despre urși: „Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el. Nu, este periculos şi nu te poţi juca cu el” 1

În opinia acestuia, ursul este o valoare şi trebuie protejat, însă atunci când vorbim despre protecţia unei specii, trebuie să ţinem cont şi de numărul populaţiei respective.

Dacă numărul este în creştere de la un an la altul, nu poate fi vorba despre o specie pe cale de dispariţie. Iar, din toate datele pe care le avem, numărul urşilor este în creştere (…) Scopul nostru ar trebui să fie unul clar: să evităm conflictul dintre urs şi oameni. Ursul să trăiască liniştit în pădure, iar oamenii să trăiască liniştiţi în localităţi. Este evident că densitatea urşilor a crescut în ultima perioadă, iar acest lucru generează atât de multe probleme, de la urşi loviţi de tren sau de maşină, până la urşi atacând animale sau oameni.

Decizia trebuie luată ţinând cont de interesele acelor oameni care trăiesc împreună cu ursul. Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el. Nu, este periculos şi nu te poţi juca cu el”, a mai spus Antal Arpad.

Cum este viața celor atacați de urs? De ce nu pot fi ei bucuroși de viziat urșilor, ca în desene animate sau documentare frumoase filmate în HD?

Am auzit iepuroaica zbierând. Am mers încolo și am văzut ceva negru. A venit spre mine. Am închis poarta și am dat cu lopata în ea și atunci ursul a fugit!”, a povestit Ovidiu. Zona unde s-a întâmplat masacrul este locul de joacă al unui copilaș de doi ani.

Ne-a fost frică să mai închidem un ochi. Ne e frică de faptul că se va întoarce! Noi acolo stăm și ne răcorim, și ne jucam cu iepurii. Copilul se dădea pe hintă. Ne e frică să nu se întoarcă. Așa se spune, că ursul se întoarce unde a mai prăduit!”, au povestit pentru bistrițeanul.ro, membrii unei familii de pe Valea Ghinzii.

Vezi aici Video:

Allen Coliban:Am luat măsuri pentru a rezolva problema urșilor.
Având în vedere apariția tot mai frecventă a urșilor pe străzile Brașovului, am stabilit astăzi cu gestionarii de fonduri de vânătoare din zona Brașovului o strategie comună pentru a limita interacțiunea om-urs și pentru a relua alimentarea punctelor de hrană aflate la depărtare de zonele populate.

Pe lângă gestionarii fondurilor de vânătoare, am discutat și cu reprezentanți de la Garda Forestieră, Agenția de Protecție a Mediului, ICAS, RPLP ”Kronstadt”, Prefectură, Jandarmerie și de la ocoalele silvice despre soluții pe termen scurt și mediu pentru această problemă. Avem în vedere o mai bună gestiune a deșeurilor, o monitorizare în timp real a urșilor și replicarea unor exemple de bune practici, care au dat rezultate în alte zone ale țării. Am creat și un grup de lucru, care săptămâna viitoare va veni cu propuneri concrete pentru a limita interacțiunea oamenilor cu urșii.

Primăria Municipiului Brașov și-a oferit tot sprijinul Regiei Publice Locale a Pădurilor ”Kronstadt”, pentru ca aceasta să continue gestionarea fondului de vânătoare al municipiului Brașov. Contractul de administrare pentru acest areal expirase în luna martie, iar RPLP ”Kronstadt” nu dorea inițial să-l reînnoiască, fiindcă acesta îi genera pierderi”.

Advertisements
Previous Story

Cafteală pe Aeroportul Brașov între PNL și USR. Nu pot ateriza avioane WIZZ Air?!

Next Story

Allen Coliban așteaptă scuze de la Ludovic Orban după declarațiile de ieri