Cafteală pe Aeroportul Brașov între PNL și USR. Nu pot ateriza avioane WIZZ Air?!

Last Updated on iulie 2, 2021 USR-Plus, aflat în cădere liberă în sondaje din cauza primarului Allen Coliban, încearcă să arate că mai există în politica brașoveană. Cel mai bun mod de a reintra în atenția publică este Aeroportul Brașov. Cei de la PNL s-au supărat pe tupeul celor de la USR de a cere informații concrete despre Aeroport. De exemplu, dacă pot ateriza avioane Wizz Air pe Aeroportul Brașov.

Cearta a avut loc la ultima ședință a Consiliului Județean, de miercuri. Cei de la USR nu au votat o hotărâre privind Aeroportul pentru că nu au primit documentele justificative.

Cafteală pe Aeroportul Brașov între PNL și USR. Nu pot ateriza avioane WIZZ Air?! 1

Liderul Grupului USR PLUS, Emanuel Dobrinoiu: „Dat fiind faptul că pentru acest proiect, colegul meu, Lucian Rad, a cerut în scris, în 18 mai 2021, apoi, în şedinţa Comisiei nr. 6 din 16 iunie, raportul prin care ROMATSA a decis soluţia de turn virtual, care nu i-a fost pus la dispoziţie nici până astăzi, Grupul USR PLUS se va abţine de la votarea acestui punct”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a reacționat, citat de mytex.ro:Sunteţi împotriva derulării acestei investiţii. Înţeleg că vreţi să creaţi o polemică pe tema aceasta. Ceea ce vreau să vă lămuresc, colegul dumneavoastră, Tudor Benga, deputat în Parlamentul României, neputând, probabil, să aibă acces la ministrul Transporturilor, domnul Drulă (nota red. – tot USR PLUS), pentru a cere lămuriri, a făcut o interpelare în Parlament pe tema aceasta, iar domnul Anghel (n.r. – Alexandru Anghel, șeful Direcției Implementare Aeroport, din cadrul CJ) a pus la dispoziție răspunsul de la ROMATSA și tot ce era necesar. Cred că ar fi util să vă informaţi între dumneavoastră. Atât domnul senator Toanchină, cât şi domnul deputat Benga au primit aceste lămuriri şi ar fi putut să vi le pună la dispoziţie”.

Emanuel Dobrinoiu, USR PLUS,  a precizat că pe lângă punctul de vedere al ROMATSA, legat de soluţia turnului virtual, colegii săi au vrut să ştie şi dacă, folosindu-se această soluţie, există companii interesate de operarea aeroportului. „Dacă noi aprobăm acum o astfel de soluţie, trebuie să ştim dacă există companii interesate, pentru că este o investiţie imensă”, a argumentat Dobrinoiu.

Există suspiciuni că avioane tip Wizz Air sau Ryan Air nu vor putea ateriza pe Aeroportul Brașov. Asta și în condițiile în care s-a anunțat deja că la inaugurarea Aeroportului vor ateriza doar avioane mici  de 14-20 de locuri. Cei de la USR insistă că vor să vadă documente oficiale privind zborurile, nu vorbe spuse de unul sau de altul.

Silviu Ivan-Nunvailer, USR Plus: „✈ De ce grupul consilierilor judeteni USR PLUS s-a abținut în ultima ședință de plen a CJ Brașov la votul privind Aeroportul Brașov? Pentru că am cerut acces la documente de interes public, relevante pentru proiect, iar ele nu ne-au fost furnizate.

Pe data de 14 Mai executivul CJ Brașov a comunicat prin pagina de facebook următorul mesaj:
“Zborurile pe Aeroportul Internaţional Braşov vor fi controlate şi dirijate de la Aeroportul Internaţional Arad, prin intermediul soluţiei de turn virtual la distanţă (remote tower).

Aceasta este decizia conducerii Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A., aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 13 mai 2021 şi comunicată Consiliului Judeţean Braşov.(…)”

ROMATSA a confirmat de asemenea că a trimis această adresă către CJ Brașov.
Întrucât în spațiul public au apărut mai multe controverse legate de modului în care s-a ajuns această decizie (turn virtual Vs turn fizic), de cine a luat de fapt decizia prin punctarea variantelor, și pentru că în ședința de plen din luna mai urma să aprobăm actualizarea indicatorilor tehnico economici și inclusiv noi alocări financiare pentru aeroport în baza acestei decizii, am cerut să vedem și noi, consilierii județeni USR PLUS, acesta decizie a ROMATSA care a fost comunicată către CJ Brașov. Am cerut asta în ședința de comisie și pentru că nu am primit-o, am cerut-o și printr-o solicitare scrisă depusă la secretariatul CJ Brașov.
Nici până astăzi nu am primit un răspuns la această solicitare, deși termenul legal de 10 zile în care trebuia să ne fie oferit un răspuns conform codului administrativ a trecut de mult.

Pe lângă decizia ROMATSA, am cerut ulterior și următoarele documente:
1. Studiul de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigație aeriană ale aeroportului Brașov – Ghimbav;
2. Evaluarea alternativelor pentru turn de control, grila de punctaj, metodologia, datele analizate și sursa lor;
3. Corespondența oficială cu companiile aeriene privind operarea pe acest aeroport, dacă aceasta a existat;
4. Nota conceptuală și tema de proiectare așa cum sunt ele definite în HG 907/2016, aferente proiectului de asigurare a serviciilor de navigație aeriană ale aeroportului Brașov – Ghimbav;

Nici la această solicitare nu am primit până în prezent un răspuns.
Grupul consilierilor județeni USR PLUS susține finalizarea aeroportului internațional Brașov Ghimbav, ținând cont și de sumele mari care s-au investit deja în acest proiect. Totuși, dacă executivul dorește ca prin votul nostru să girăm noi alocări financiare către acest proiect, trebuie facă un lucru minimal: să ne dea noua, și inclusiv tuturor brașovenilor interesați de proiect, acces la date”.

PNL Brașov, potrivit newsbv.ro: „În ședința de Consiliu Județean Brașov, grupul USR-PLUS a votat împotriva finalizării Aeroportului Internațional Brașov. Și nu o dată, ci de două ori!
Prima dată nu au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți implementării soluției de remote-tower (turn de control virtual) cea aprobată de ROMATSA.

A doua oară, nu au dorit să susțină o rectificare bugetară ce conținea printe altele și o sumă de bani pentru continuarea celui mai important proiect al comunității brașovene, Aeroportul Internațional Brașov.

Din nou este neplăcut să observăm cum oameni care nu au nici pregătire și nici experiență aeronautică vorbesc despre turn virtual sau fizic, despre lungimea pistei de aterizare sau despre mărimea terminalului de pasageri. Fac asta agresiv și mai ales pe rețelele de socializare, acolo unde oricine este la un click distanta de a deveni expert.

În tot acest timp, specialiști în adevăratul sens al cuvântului muncesc zi de zi pentru a finaliza un proiect greu, cu multe provocări. Constructori, ingineri, specialiști în aeronautică, structuri administrative locale, naționale și internațional, cu toții angrenați și dedicați acestui proiect.

Alte articole: ÎN DIRECT Conferință de presă la PNL Brașov
Îi asigurăm pe brașoveni că există o hotărâre politico-administrativă de neclintit ce vă duce la bun sfârșit acest proiect vital pentru județul nostru.

De altfel, în afară de USR-PLUS, celelalte forțe politice din Consiliul Județean susțin fără ezitare Aeroportul Internațional Brașov.

De ce joacă la obstrucție cei din USR PLUS, nu știm să vă spunem cu exactitate. Poate doresc să iasă în evidență cu ceva, poate aleargă după imagine și expunere mediatică sau poate chiar își doresc să blocheze construirea aeroportului.

Facem un apel la colegii ce au votat împotriva finalizării acestui proiect ca fiecare să-și analizeze cu grijă și responsabilitate aria de competențe profesionale.

Ar fi bine ca librarii să vorbească despre cărți, pomicultorii despre livezi și culturi, iar cei din ONG-uri cu expertiza despre animalele fără stăpân.
Îi vom ascultă cu plăcere și atenție știind că sunt cunoscători ai acestor domenii, dar în privința aeroportului, haideți să îi lăsăm pe specialiști să se ocupe de acest proiect”.

Previous Story

Brașov. Allen Coliban: Parcările se plătesc!

Next Story

Primarul din Sfântu Gheorghe, despre urși: „Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el. Nu, este periculos şi nu te poţi juca cu el”