Brașovul, risc de infectare din Râșnov cu Norovirus? Cel puțin 140 de persoane sunt deja infectate. Se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare

Last Updated on iulie 26, 2021 DSP anunțat astăzi că cel puțin 140 de persoane sunt infectate cu Norovirus sau virusul Norwalk, denumită popular „gripa stomacului”. Se poate transmite și la Brașov acest virus având în vedere că sunt mulți râșnoveni care fac naveta? Sau și acest focar este „neutralizat” doar prin spălarea mâinilor, așa cum ne spuneau să facem la începutul pandemiei de coronavirus? Alte măsuri nu trebuie luate pentru a stopa răspândirea?

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid, mai spun cei de la DSP Brașov. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Și atunci, nu trebuie luate și alte măsuri? 

Brașovul, risc de infectare din Râșnov cu Norovirus? Cel puțin 140 de persoane sunt deja infectate. Se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare 1

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Oraşul Râșnov: „În cursul săptămânii trecute, în orașul Râșnov a fost înregistrată o apariție bruscă a unui număr crescut de persoane care au manifestat probleme digestive.

Pentru a depista cauza îmbolnăvirilor, Direcția de Sănătate Publică Brașov a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

Probe de apă au fost prelevate și de către Institutul Național de Sănătate Publică. În acest moment, DSP Brașov așteaptă rezultatele oficiale de la București pentru a le compara cu cele realizate la nivel local.

Totuși rezultatele inițiale indică faptul că apa potabilă din orașul Râșnov nu este contaminată”.

Simptome Norovirus: vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.

Previous Story

Cauzele îmbolnăvirii în masă de la Râșnov. Anunț de ultima ora de la DSP Brașov

Next Story

Brașov. Un urs a intrat într-o gospodărie din Lisa, a mâncat un porc și a rănit grav alții doi