Brașov. Allen Coliban, primele măsuri cuminți în problema urșilor. Ministrul Mediului îi vrea uciși în 24 de ore

Last Updated on iunie 16, 2021 Cei care au de a face cu urșii zi de zi spun că singura soluție este reducerea populației de urși, prin împușcare. Nu mai au unde să fie mutați. Cei care văd urși doar la televizor sunt îngroziți de ideea de a se împușca urșii. Însă când vor vedea primul atac de urs pe străzile Brașovului vor cere imediat împușcarea.

Primarul Allen Coliban este adeptul măsurilor cuminți împotriva urșilor. O mâncărică, o petardă de speriat și cam atât. Ministrul Mediului, care vine dintr-o zonă agresată de urși, dorește nici mai mult nici mai puțin uciderea urșilor agresivi în maxim 24 de ore. În zona Brașovului ar trebui să fie 20 de urși. Acum sunt 100!

Brașov. Allen Coliban, primele măsuri cuminți în problema urșilor. Ministrul Mediului îi vrea uciși în 24 de ore 1

Allen Coliban:Am luat măsuri pentru a rezolva problema urșilor.
Având în vedere apariția tot mai frecventă a urșilor pe străzile Brașovului, am stabilit astăzi cu gestionarii de fonduri de vânătoare din zona Brașovului o strategie comună pentru a limita interacțiunea om-urs și pentru a relua alimentarea punctelor de hrană aflate la depărtare de zonele populate.

Pe lângă gestionarii fondurilor de vânătoare, am discutat și cu reprezentanți de la Garda Forestieră, Agenția de Protecție a Mediului, ICAS, RPLP ”Kronstadt”, Prefectură, Jandarmerie și de la ocoalele silvice despre soluții pe termen scurt și mediu pentru această problemă. Avem în vedere o mai bună gestiune a deșeurilor, o monitorizare în timp real a urșilor și replicarea unor exemple de bune practici, care au dat rezultate în alte zone ale țării. Am creat și un grup de lucru, care săptămâna viitoare va veni cu propuneri concrete pentru a limita interacțiunea oamenilor cu urșii.

Primăria Municipiului Brașov și-a oferit tot sprijinul Regiei Publice Locale a Pădurilor ”Kronstadt”, pentru ca aceasta să continue gestionarea fondului de vânătoare al municipiului Brașov. Contractul de administrare pentru acest areal expirase în luna martie, iar RPLP ”Kronstadt” nu dorea inițial să-l reînnoiască, fiindcă acesta îi genera pierderi.

În 17 iunie va fi dezbătut proiectul pentru rectificarea bugetului local cu suma de 150.000 de lei, care ar urma să fie folosită pentru prestări de servicii privind eficiența fondului cinegetic.

Am discutat și despre nevoia de a dota Jandarmeria în mod specific, având în vedere că momentan este singura instituție abilitată să intervină în asemenea situații în interiorul localităților.

În România se găsesc 40% din urșii bruni ai Europei, iar vânătoarea acestora este reglementată la nivel european. Fondul cinegetic al Brașovului are momentan 100 de urși, față de 18-20 de exemplare, numărul optim, potrivit reprezentanților RPLP ”Kronstadt”. Doar anul acesta s-ar fi născut în jur de 20 de pui, conform aceleiași surse.

Pentru mai multe detalii privind demersul de a limita interacțiunea cetățenilor cu urșii, accesați linkul din primul comentariu”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să schimbe legislația, astfel încât urșii din România care reprezintă un pericol pentru om să poată fi împușcați în cel mult 24 de ore, anunță Stirile Pro Tv. 

Ministrul Mediului dorește să introducă prin lege procedura rapidă de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități. În 24 de ore de la apelul la 112, o echipă formată din vânători și jandarmi ar urma să identifice ursul și să decidă pe loc tipul de intervenție. Dacă aceștia decid că ursul este periculos, îl pot împușca pe loc, fără alte aprobări.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos: Nu cred că ați vrea să trăiți cu ursul pe acea stradă, în apartament, în aceeași pensiune, în aceeași casă.

Previous Story

Foto Brașov. Mihai Nanu: „Bartolomeu Nord este blocat total dimineața. Încă 100 de blocuri și ne blocăm de tot”

Next Story

(Video) Brașov. Cătălin Leonte: „La ce vreme e, mă aștept să încep să aud colinde și să văd Moș Crăciuni pe străzi”