Ce să faci când te întâlnești cu ursul! Emanuel: „Nu aruncați cu pietre, lemne etc, nu exagerati cu galagia, ca aceste comportamente il vor putea aduce intr-o stare de stres si poate devenii imprevizibil”

Last Updated on aprilie 15, 2021 Zilele trecute un sportiv a fost atacat de o ursoaică, într-o pădure din Azuga. Și la Brașov sunt așteptați să reapară urșii, chiar dacă nu așa de agresivi.

Emanuel Bali: „Dragi prieteni, avand in vedere recentul eveniment din padurile azugii, care s-a incheiat tragic pentru un consatean de-al nostru, din umila mea experienta vreau sa va impartasesc cateva recomandari (nu sfaturi) bune de avut in vedere, in eventualitatea in care va veti intalnii cu ursul, prin padure sau in apropierea padurii.

Ce să faci când te întâlnești cu ursul! Emanuel: „Nu aruncați cu pietre, lemne etc, nu exagerati cu galagia, ca aceste comportamente il vor putea aduce intr-o stare de stres si poate devenii imprevizibil” 1

Cand vorbim de urs, trebuie sa facem distinctia intre genuri, adica mascul si femela. Masculul este de multe ori singur si nu este prea periculos.
Femela insa, de multe ori este insotita de pui. Aceasta poate fata pana la trei pui, pe care ii tine pe langa ea, chiar pana la trei ani. De aceea, de multe ori intalnim ursoaica insotita de unul (doi) pui mai mari, aproape de dimensiunile mamei si unul-doi chiar si trei pui mai mici. Ursoaica tine puii langa ea, pana cand ajung la capacitatea de a se descurca singuri.

COMPORTAMENTUL:
Ar fi multe de vorbit aici, dar incep cu partea mai usoara si anume masculul. Dupa cum spuneam mai sus, este un animal singuratic. Isi ocupa cam toata perioada de viata, cu supravietuirea, adica, imperecherea (in perioada ei) cautarea hranei si adapostirea.

Femela, se ocupa de PUII ei, in mai toata perioada existentei sale, adica (fatarea, alaptarea, protejarea, “educarea” lor pentru a se descurca singuri).
In ceea ce priveste raportul fata de om, si masculul si femela, sunt animale singuratice, relativ pasnice. Ataca doar in vederea apararii, atunci cand se considera in PRIMEJDIE. De multe ori fug.

De aceea sunt imprevizibile, ptr ca omul, nu știe ce au de gând.
Sunt animale curioase si oportuniste. Daca pot obtine hrana mai ușor, dintr-un tomberon de gunoi de ex, va profita de asta si va revenii, pentru a se hranii.
Femela este foarte periculoasa deoarece isi apara puii.

Recomandari pentru cand va veti intalnii cu ursul:
-Cine merge în pădure, cu orice scop, își asuma eventualele pericole și consecințele lor.
-EVITATI FUGA sau SPARGEREA GRUPULUI!!!

-faceti-va intotdeauna simtita prezenta, prin fluierat, strigat etc.

-opriti-va la perioade scurte de timp si analizati vizual si auditiv, padurea. Daca este un animal salbatic, se poate observa si auzii din timp. Acesta, daca a luat cunostinta de prezenta dvs. in pădure, de cele mai multe ori, fuge.

-Evitați zonele cu lastarisuri.
– importanta este ca, eventuala intalnire cu ursul, sa se faca la o distanta mai mare.

-Daca ati vazut un urs/ursoaica cu pui, va opriti, si lasati animalul sa analizeze situatia. Nu va năpustiți asupra lui, nu aruncați cu pietre, lemne etc, nu exagerati cu galagia, ca aceste comportamente il vor putea aduce intr-o stare de stres si poate devenii imprevizibil. Lasati-l pe el sa sa ia prima decizie. Veti vedea ca va alege sa plece, sa fuga.

-De multe ori, ursul fiind preocupat cu cautarea hranei, cu botul prin frunzis, nu va aude intotdeauna. Opriti-va si mai strigati/fluierati de cateva ori, pana cand o sa va observe si va decide sa plece.

-Nu va deplasati in directia in care acesta s-a deplasat. Daca va intalniti cu ursoaica cu pui, va opriti, ramaneti in grup, lasati-o sa ia decizia sa plece. De multe ori ea va pleca. Ataca doar cand isi considera puii in primejdie.

-sa aveti in vedere inca un lucru: puii, din instinct, se urca in arbori, in timp ce mama ramane pe sol. Chiar daca aceasta fuge cativa metrii, nu-si va parasii puii.

Dvs, crezand ca este urs, va veti indrepta catre puii care sunt urcati in arbore. Ursoaica va va putea ataca, considerand ca puii sunt in primejdie. Daca ati ramas pe loc, va veti da seama ca este ursoaica si ca puii i-au ramas in urma, prin faptul ca nu pleaca prea departe, si mereu se uita in directia puilor. Asteptati! La un moment dat, puii, nemaiauzind gălăgie, vor coborii din arbore si vor fugii catre mama. (Aceasta situatie am avut-o cu echipa mea, la IFN).

-orientați-va dupa urmele lăsate, în noroi sau zăpadă. Nu recomand mersul în pădure când stratul de zăpadă depășește înălțimea tălpii. Nu poți fugii, dacă este cazul.

-Evitati barlogurile, dacă știți de ele. Va puteți orienta după urme. Acestea sunt mai dese în zona bârlogului și de regula, este făcută o “poteca”. Nu încercați sa mergeți după urs, decât în cazul în care vreți să-l “vânați” și nici după puii lui, asa cum au făcut cei trei indivizi din Pt Neamț, sau de unde or fi fost.

-incercati sa nu plecati singuri prin padure, daca se poate. Daca nu se poate acest lucru, stabiliti de la inceput un itinerariu si spuneti familiei de el. Nu plecati neechipati!
Recomand detinerea unui spray anti-urs, petarde, o toporisca si insotirea de catre un caine.
Succes!”

Previous Story

Brașov. „Un troleibuz ideal pentru o axă de transport Bartolomeu-Noua. Dacă ar fi și benzi dedicate și reconfigurarea unor girații s-ar putea asigura o capacitate corespunzătoare de transport, reducerea poluării și timpi de parcurs rezonabil”

Next Story

Brașov. Medicul Andreea Moldovan, primele declarații după revocare: „Există și pacienții cu afecțiuni cronice pe care nu putem să îi uităm. Am vrut să oferim un parcurs clar atât pacienților COVID, cât și non-COVID”